Potencialno nevaren

Prepovedali E171: Torte ne bodo nikoli več take, kot so bile

P.K.
12. 7. 2022, 11.55
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 12.33
Deli članek:

Države članice so že konec lanskega leta odobrile predlog Evropske komisije za prepoved uporabe titanovega dioksida (E171) kot aditiva v številnih proizvodih. Nahaja se v žvečilnih gumijih, pekovskih izdelkih, prehranskih dopolnilih, juhah, omakah, prekovskih produktih za slaščičarstvo in še čem. Gre za aditiv, s katerim smo tesno povezani v vsakodnevnem življenju.

Dreamstime
Adijo, snežno bele torte!

Komisija se je za to potezo odločila, ker je dognala, da E171 ni več mogoče šteti za varnega, kadar se uporablja kot aditiv za živila, zlasti zato, ker ni mogoče izključiti pomislekov glede genotoksičnosti.

»O varnosti hrane in zdravju naših potrošnikov se ni mogoče pogajati. Z našimi državami članicami odločno ukrepamo na podlagi znanstvenih dognanj, da bi odpravili tveganje zaradi kemikalije, ki se uporablja v živilih,« je ob naznanitvi prepovedi povedala komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Resne zdravstvene posledice

Predlog za prepoved se je oblikoval na podlagi ocene tveganja za zdravje, ki jo je maja 2021 izdala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). E171 v živil ne bo smelo biti več od avgusta letos naprej. Do tedaj pa imajo proizvajalci in predelovalci čas, da ga umaknejo in s tem prispevajo k zdravju potrošnikov.

Ocena tveganja EFSA-e o vplivu titanovega dioksida (E171) za naše zdravje je pokazala, da genotoksičnosti tega aditiva ni mogoče izključiti, zato tudi ni mogoče določiti še varnega dnevnega vnosa te kemikalije. Kot je pojasnila Zveza potrošnikov Slovenije se genotoksičnost  nanaša na sposobnost kemične snovi, da poškoduje DNK, genski material celic, “genotoksičnost pomeni tudi, da lahko ima kancerogene učinke. Že leta 2006 pa je Mednarodna agencija za raziskovanje raka ocenila, da lahko povzroča raka pri ljudeh,” so sporočili iz zveze.

Dreamstime
Do sedaj je bil v večini živil, zdaj pa smo izvedeli, da je lahko nevaren za zdravje.

Peki so nejevoljni

Kako konrektno bo to vplivalo na vse ljubiteljske in profesionalne slaščičarje, poroča lastnica ParyPek trgovine s pripomočki za peko in dekoracijo sladic. Svojim kupcem je na družbenih omrežjih sporočila, da se lahko ob slovesu od barvila E171, “ki je ‘belilo’, poslovijo tudi od snežno belih tort in drugih slaščič. Zdaj bo bela bolj bež kot kaj drugega. Na splošno bo veliko odtenkov pekovski barvil izpadlo drugače, na primer pastelno roza in modra zaradi manjka tega belila ne bosta več taki kot nekoč. Lahko vam povem, da je pri eni liniji barvil določene blagovne znamke od 35 odtenkov samo osem takih, ki nimajo aditiva E171,” jim je sporočila in dodala, “da je to zelo neugodna situacija zanje.” Povedala je še, da pričakujejo alternative, a ne tako hitro.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov