Pa Gibanje Svoboda?

Direktor RTVS povozil pravno službo in samovoljno določil, da je stranka Pivčeve parlamentarna

Luka Tetičkovič / STA
28. 3. 2022, 16.05
Posodobljeno: 29. 3. 2022, 09.38
Deli članek:

Radiotelevizija Slovenija je sporočila, da bo Naša dežela Aleksandre Pivec v volilnih soočenjih 2022 obravnavana kot parlamentarna stranka, in sicer na podlagi pravnega nasledstva Desusa, čeprav je pravna služba RTVS takšno zahtevo Pivčeve zavrnila. Pravnica Nataša Pirc Musar opozarja, da v tem primeru ne gre za pravno nasledstvo.

STA
Predsednik vlade Janez Janša naj bi imel prek nadzornega in programskega sveta RTVS velik politični vpliv na odločitve vodstva.
V Gibanju Svoboda pravijo, da obravnava Naše Dežele kot parlamentarne stranke na RTVS kaže na podrejanje interesom politične opcije. Menijo, da je RTVS pri določitvi programskega časa za volilne oddaje dolžna gledalce in poslušalce celovito obveščati o političnem dogajanju doma, tako da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost o strankah, ki nastopajo na volitvah. Poudarjajo, da je za stranko bistvo javnih medijskih servisov, da volivcem posredujejo celovite informacije o strankah in kandidatih ter da imajo te skladno z zakonom za predstavitev enakovredne možnosti glede na svoj status. V stranki hkrati napovedujejo, da se bodo na zavrnitev pritožbe ustrezno odzvali, od RTVS pa pričakujejo, da začne "uresničevati svoje temeljno poslanstvo".

Naša dežela je pravna naslednica stranke Desus, ugotavlja vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS), zato bo na predvolilnih soočenjih prisotna v skupini s parlamentarnimi strankami. Argument o pravnem nasledstvu je nenavaden, saj stranka Desus še vedno obstaja in proti temu aktivno protestira.

»Od kod pravica bivši predsednici stranke Desus, da si prilašča nasledstvo stranke, ki ji je s svojimi dvomljivimi ravnanji naredila veliko škode pri ugledu v javnosti,« se sprašuje Mija Pukl, generalna sekretarka Desusa. V Desusu menijo, da se Naša dežela ne more uvrstiti med parlamentarne stranke, saj gre za statusno nov subjekt, ki mu je s stranko Desus skupno le to, da si z njo deli delček članstva in bivšo predsednico.

Iz dopisa generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha izhaja, da se je RTVS za tak korak odločila, ker sta k Naši deželi prestopila Branko Simonovič in Ivan Hršak, ki sta trenutno poslanca poslanske skupine Desus ter sta na prejšnjih parlamentarnih volitvah kandidirala na isti listi kot Aleksandra Pivec »in drugi člani, ki so iz stranke Desus prestopili v stranko Naša dežela«. Članica Naše dežele je tudi Mateja Udovč, poslanka poslanske skupine Konkretno.

Pravna služba RTVS ni podala mnenja, ki bi upravičilo odločitev vodstva

Nenavadno je, da pravna služba RTVS v svojem mnenju ni ugotovila, da je stranka Pivčeve pravna naslednica Desusa. Podobno so ugotovili za stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ugodili pa so zahtevi gibanja Povežimo Slovenijo, ki ima v svojih vrstah stranko Konkretno, ki jo je mogoče šteti za pravno naslednico Stranke modernega centra.

Pirc Musarjeva: To je pravnika nevredna argumentacija

Sašo Švigelj
Pravnica Nataša Pirc Musar Whatmoughovo odločitev razume kot izrazito politično in diskriminatorno.

Pravnica Nataša Pirc Musar je glede argumenta pravnega nasledstva podala stališče, da gre za »pravnika nevredno argumentacijo«, saj pravno nasledstvo pomeni, da je nekdo nasledil pravno entiteto, ki je ukinjena, ki je ni več. Pravni naslednik prevzame obveznosti, pravice, dolžnosti, vse, je pojasnila Pirc Musarjeva. »Tega v tem primeru ni, Aleksandra Pivec je izstopila iz stranke Desus in ustanovila svojo stranko,« pravi.

Če pa govorimo o primeru Bratuškove, bi bilo po mnenju Pirc Musarjeve treba pogledati, kdo so trenutni poslanci, ki zastopajo barve tudi novih strank. »In ta kriterij bi bil po mojem mnenju edini pravilen, kar pomeni, da parlamentarni stranki postaneta tako stranka Aleksandre Pivec kot stranka Roberta Goloba,« meni in dodaja, da pri tako pomembnem dogodku, kot so volitve, ni mesta za diskriminacijo.

»Gre za samovoljno odločitev Whatmougha«

STA
Generalni direktor RTVS Whatmough je pri svoji odločitvi povozil mnenje lastne pravne službe.

Pirc Musarjeva je še dodala, da je bila to samovoljna odločitev generalnega direktorja RTVS, hkrati pa »izrazito politična in diskriminatorna« odločitev. »Tega si generalni direktor nacionalne televizije ne bi smel privoščiti,« je dejala.

Nacionalni medij je ugrabila desnica

Odločitev vodstva RTVS je mogoče pojasniti tudi z okoliščino, da je vladajoča stranka SDS prek programskega in nadzornega sveta politično ugrabila nacionalni medij in si pridobila vpliv na odločitve. Na to so z javnimi protesti opozorili zaposleni na RTVS, ki so se jim zdela kadrovanja imen, kot sta Jadranka Rebernik in Igor Pirkovič, na ključna uredniška mesta izrazito problematična, povrhu pa so jih izpeljali na vprašljiv način.

Zaposleni so opozorili, da je treba delo javnega medija ubraniti pred kakršnimkoli političnim vplivom, a so pri tem jasno povedali, da nacionalni medij pred volitvami ugrablja desnica. Pred volitvami so tudi začasno umaknili oddaje Studio City, Tednik in Tarča, pri čemer je vodstvo RTVS pojasnilo, da je v skladu z zakonskimi obveznostmi dolžno program prilagoditi predvolilnemu obdobju, saj da bodo v tem času potekala soočenja parlamentarnih strank. Takšno prakso imajo na nacionalki že 25 let, je pojasnilo njeno vodstvo in dodalo, da bodo oddaje nadomeščene pozneje.

Zakaj so Naši deželi priznali status parlamentarne stranke?

Politični prostor v Sloveniji je močno zaznamovan s tem, da volivci na volitvah kaznujejo koalicijske partnerje stranke SDS, zato si politična desnica že vrsto volitev prizadeva, da bi ustvarjala tako imenovane satelitske stranke – torej takšne, ki so na voljo za sodelovanje v koaliciji Janeza Janše. Nekateri odločitev za pozitivno diskriminacijo stranke Naša dežela kot parlamentarne stranke razumejo ravno v tem smislu.

Pojasnilo vodstva RTV Slovenija

V zvezi z dogajanjem je danes z dodatnim pojasnilom postreglo vodstvo RTV Slovenija, ki ga objavljamo v celoti:

»Pravna pisarna RTV Slovenija je na prošnjo odgovornih urednikov informativnih programov RTV Slovenija minuli četrtek pripravila kratko mnenje glede statusa treh strank oziroma predvolilnih koalicij Gibanja Svoboda, Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec in Povežimo Slovenijo v volilnih soočenjih 2022. V njem je zavzela stališče, da se Gibanja Svoboda in Naša dežela stranko dr. Aleksandre Pivec obravnavata kot neparlamentarni stranki, koalicija Povežimo Slovenijo pa kot parlamentarna.

Na podlagi dejstva, da stranki Gibanje Svoboda in Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec nista bili povabljeni na prvo televizijsko soočenje predstavnikov parlamentarnih strank, sta obe stranki podali pritožbi v skladu z objavljenimi Pravili RTV Slovenija. V skladu s Pravili je treba o pritožbi odločiti v roku enega delovnega dne, pri tem pa se vrednotijo vse navedbe in dokazila upravičenih predlagateljev.

Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec je status parlamentarne stranke izkazovala predvsem z nasledstvom po delu stranke DeSUS, pregled vseh relevantnih pravnih virov, javno dostopnih podatkov in zlasti pretekle prakse RTV Slovenija pa je pokazal, da je bil zelo podoben primer že v letu 2014. Ob tem naj poudarimo, da prvotno mnenje pravne pisarne RTV Slovenija ni obsegalo vrednotenja navedb prijavitelja Naše dežele stranke dr. Aleksandre Pivec, kot tudi ne pretekle prakse RTV Slovenija v podobnem primeru.

Ob tem dodatno pojasnjujemo, da je pregled pretekle prakse RTV Slovenija pokazal, da je bil Stranki Alenke Bratušek, prej Zavezništvu Alenke Bratušek, priznan status parlamentarne stranke na podlagi nasledstva dela stranke Pozitivna Slovenija in ne na podlagi obstoja poslanske skupine. Zgolj obstoj poslancev, ki so kandidirali na listi ene stranke, zdaj pa zastopajo drugo stranko, kakor tudi morebitni obstoj poslanske skupine v takem primeru, v skladu z relevantnimi pravnimi viri ne zadostuje za kvalifikacijo take druge stranke kot parlamentarne stranke.«

Bobo
Aleksandra Pivec bo do ključne pozornosti na predvolilnih soočenjih prišla v bloku s parlamentarnimi strankami.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste