Nadaljevanje po volitvah

Sindikati Janši ne bodo dovolili, da njihovo stisko zlorablja za predvolilni boj

S.R.
4. 3. 2022, 14.08
Posodobljeno: 4. 3. 2022, 15.20
Deli članek:

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki se z vlado Janeza Janše pogaja na področju plač v javnem sektorju, so danes objavili odprto pismo, v katerem so navedli, da bodo stavkovne aktivnosti zaostrovali po volitvah. Iz Sviza na drugi strani sporočajo, da bodo stavko v šolstvu, napovedano za prihodnjo sredo, izpeljali v skladu z napovedjo.

Bobo
Jakob Počivavšek

V pismu, pod katerega se je podpisal vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek, so izpostavili odgovor vlade na njihove zahteve z dne 23. februarja, ki so ga proučili v »luči aktualnih okoliščin doma in v bližnji okolici.« V pogajalski skupini ugotavljajo, da se vlada dialogu s sindikati javnega sektorja izogiba že od maja lani, pri čemer »ne nastopa z argumenti, temveč z demagoškim sklicevanjem na podatke, ki nimajo transparentne in verodostojne metodološke podlage.« Odgovornost glede pogajanj o spremembah plačnega sistema po njihovih navedbah prelagajo na naslednjo vlado, ob tem pa se »nekonsistentno« sklicujejo na »odgovornost glede podlag v proračunskih dokumentih in javnofinančnih posledic morebitnega dogovora s sindikati (ne skrbijo pa je podlage v proračunskih dokumentih in javnofinančne posledice davčne reforme, h kateri poziva v istem dokumentu).« V pogajalski skupini so prepričani, da želi Janševa vlada vnašati razdor med delavstvo, zamegliti prave težave na področju plač v javnem sektorju in zavajati, s tem pa ima jasen cilj, da »v predvolilnem boju zlorabi legitimne sindikalne zahteve po spoštovanju danih zavez in zakonskih načel.«

Na to, da vlada za doseganje svojih ciljev v volilni kampanji zlorabi sindikate, v pogajalski skupini ne pristajajo. Kot so pojasnili, je zato padla odločitev, da pred volitvami ne bodo izvajali stavkovnih aktivnosti. Odločitev je tudi posledica negotove zunanjepolitične in varnostne situacije, k njej pa so prispevale tudi »epidemiološke razmere, ki kljub vtisu, ki ga ustvarja vlada z nenadnim sproščanjem ukrepov pred volitvami, še vedno niso nedolžne,« so še pojasnili. Poudarili so še, da to ne pomeni, da sindikati od sindikalnih aktivnosti odstopajo. Stavko, za katero se je opredelila velika večina sindikatov javnega sektorja, bodo izvedli po »konstituiranju nove sestave Državnega zbora, če stranke, ki bodo zastopane v Državnem zboru, ne bodo nemudoma pristopile k pogajanjem s sindikati javnega sektorja.« Sindikati javnega sektorja naslednji vladi ne bodo naklonili pregovornih 100 dni miru, so še navedli in dodali, da bodo čas volilne kampanje izkoristili za pripravo na izvedbo savkovnih aktivnosti.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj je na drugi strani dejal, da stavka, ki so jo za 9. marca napovedali v šolstvu, vendarle bo, poroča portal 24ur. Štrukelj je dejal, da v Svizu niso prejeli nobenega vabila na pogajanja, še manj pa predloga za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste