"nova sramota"

Državni zbor ograjen, petkovi protestniki tokrat v bran izbrisanim

R.T.
25. 2. 2022, 16.30
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 13.10
Deli članek:

Petkovi protestniki tudi danes ne bodo počivali, današnji protest v središču Ljubljane posvečajo 30. obletnici izbrisa, hkrati pa tudi dogajanju, ki je v teh dneh zasenčilo celo vseprisotno epidemijo sars-cov-2. Protestirali bodo namreč tudi proti vojni v Ukrajini.

Protestna ljudska skupščina
Ograjen državni zbor.

Ob tem se protestna ljudska skupščina ni pozabila obregniti ob dejstvo, da je celjsko okrožno sodišče premierja Janeza Janšo v primeru razžalitve novinark RTV spoznalo za krivega in mu izreklo pogojno kazen. Kot so zapisali, je »vlada (pogojnega zapornika) Janeza Janše pred napovedanim protestom poskrbela za novo sramoto! Trg republike je danes ponovno ograjen!« Kot so izpostavili, je bilo v Sloveniji v slabih dveh letih izvedenih že 96 protestov, »ki so bili vsi brez izjeme mirni in nenasilni,« a so hkrati poudarili, da so »vsakič znova soočeni s prekomerno policijsko prisotnostjo: konjenico, policijskimi psi, vodnimi topovi, kaznovanjem posameznih protestnikov, napadi strankarskih medijev in žalitvami s strani vladne garniture

Pozivajo k opravičilu

Kar zadeva jutrišnjo obletnico izbrisa, so spomnili, da so bile 25.671 prebivalkam in prebivalcem kršene človekove pravice, povzročena pa jim je bila neizmerna škoda, kar so potrdila tudi sodišča. Država po njihovih navedbah do danes ni prevzela jasne odgovornosti ali pa se opravičila. So pa pozdravili današnje opravičilo predsednika Boruta Pahorja, ki pa je, čeprav gre za prvi korak, po njihovih navedbah prišlo prepozno, pri čemer vse krivice, povzročene z izbrisom, še niso bile popravljene. S protestom želijo k javnemu opravičilu in ureditvi pravnega statusa izbrisanim pozvati tudi predsednika vlade, ostale politike in odgovorne za to krivico. Pojasnili so, da bodo na današnjem protestu med drugim spregovorili tudi izbrisani in njihovi svojci.

Ceno plačujejo »mali ljudje«

V protestni ljudski skupščini so se dotaknili tudi dogajanja v Ukrajini. Pojasnili so, da zaradi »geopolitičnih igric globalnih velesil« tisočeri izgubljajo svojo prihodnost, vojno v Ukrajini pa so primerjali z dogajanjem v Sloveniji pred 30 leti: »hujskanje, strah, nacionalizem, mahanje z zastavami, oportunistični politiki, elite, ki računajo dobičke, in 'mali ljudje,' ki neizogibno plačujejo ceno tovrstnih politik!« Tudi na tem mestu so se obregnili ob Janšo, saj da se ne morejo otresti občutka, da »Janez Janša uživa ob dejstvu, da se stopnjuje rožljanje z orožjem in s svojimi pobudami priliva olje na ogenj konflikta! Prav tako vladna garnitura vojno v Ukrajini pričakovano izrablja za napade na opozicijo, notranje spore, obtoževanje, manipuliranje, nabiranje poceni političnih točk in medijsko poziranje v barvitih kravatah.«

Vladi so položili na dušo, da »obešanje ukrajinskih zastav ne bo pomagalo slovenskim državljanom, ki so ostali v Ukrajini.« Spomnili so še na uslužbenca, ki sta »pripravljala odpovedano Janševo samo-promocijsko akcijo v Ukrajini« in sta ostala ujeta v Kijevu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste