Največji zaposlovalci

Bruto plače zaposlenih naj bi bile letos višje za pet odstotkov

Luka Tetičkovič
23. 2. 2022, 05.51
Posodobljeno: 23. 2. 2022, 10.22
Deli članek:

Slovenska podjetja z največjim številom zaposlenih smo vprašali, kakšna zvišanja plač načrtujejo. Čeprav dodana vrednost zaposlenega vztrajno raste, bodo usklajevali le z inflacijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Med največje zaposlovalce v Sloveniji spadajo trgovec Mercator, proizvajalec bele tehnike Gorenje, farmacevta Lek in Krka ter živilskopredelovalna skupina Perutnina Ptuj.

Gorenje zvišuje plače kljub izgubi

V Gorenju so bile decembra vse plače višje za pet odstotkov glede na prejšnje leto. »V skladu s kolektivno pogodbo enkrat letno usklajujemo plače z inflacijo in produktivnostjo, to uskladitev bomo tudi letos opravili februarja, točna višina pa še ni znana,« sporočajo iz šoštanjske multinacionalke, ki je del skupine Hisense. V Gorenju je 5991 zaposlenih, družba pa je po podatkih portala Gvin leta 2020 beležila izgubo v višini 11,5 milijona evrov; rezultat se je glede na prejšnja leta izboljšal, z nihanji v zadnjih petih letih se je v splošnem izboljšala tudi dodana vrednost na zaposlenega. Glede na leto 2016 se je leta 2020 dvignila za 127,82 odstotka.

Glede na stanje na trgu dela v Gorenju plače posebej prilagajajo za deficitarne tehniške profile, kot so strojniki, tehnologi, vzdrževalci ter inženirji strojnih, elektro in elektronskih smeri.

Mercator nagrajuje delovno uspešnost

Iz skupine Mercator, ki v Sloveniji zaposluje 9726 ljudi, niso sporočili, za koliko odstotkov nameravajo povišati ali so že povišali plače. Po podatkih portala Gvin se je v skupini Mercator dodana vrednost na zaposlenega v preteklih petih letih dvignila za skoraj polovico, natančneje za 142,7 odstotka. Skupina kljub temu še vedno beleži izgubo, leta 2020 je znašala 55,4 milijona evrov. V Mercatorju medtem izplačujejo dodatek za delovno uspešnost v maloprodaji. Letos pa so začeli izvajati tudi sklep o dodatku za ohranjanje plačnih razmerij med sistematiziranimi delovnimi mesti v maloprodaji in logistiki za večje število delovnih mest, kot je to veljalo lani. Konkretnih podatkov niso sporočili.

Bobo
V Mercatorju so do zdaj nagrajevali predvsem delovno uspešnost v maloprodaji, to lahko zdaj pričakujejo tudi logistiki.

Krka zvišuje plače za 4,9 odstotka

Družba Krka ima v Sloveniji 5679 zaposlenih. Iz njene službe za odnose z javnostmi sporočajo, da so letos vsem zaposlenim in zaposlenim prek agencij plače dvignili za 4,9 odstotka. Ob tem jih dodatno motivirajo z različnimi sistemi nagrajevanja, ki temeljijo »na prepričanju, da je treba sodelavce za njihovo delo in dosežke tudi nagraditi, zato nagrajujemo individualno in skupinsko delovno uspešnost«.

Po podatkih portala Gvin se je dodana vrednost na zaposlenega v družbi Krka dvignila za 146,54 odstotka. Podatki so preračunani za obdobje med letoma 2016 in 2020. Leta 2020 je imela Krka 258 milijonov evrov dobička.

Lek brez konkretnih podatkov

V družbi Lek, ki je del skupine Novartis, konkretnih podatkov niso razkrivali, so pa plače v podjetju konkurenčne in usklajene s prakso v farmacevtski industriji; 4823 zaposlenih nagrajujejo glede na delovno uspešnost. »Glede na Novartisove vrednote in vedenja skupaj s sodelavcem naredimo plan, na kakšen način naj posameznik cilje doseže. Sodelavci se nagrajujejo glede na njihov prispevek in to, kako in v kakšnem obsegu podjetje doseže zastavljene cilje,« sporočajo iz Leka.

Glede na podatke s portala Gvin, ki v primeru Leka podatek o dodani vrednosti na zaposlenega vključujejo le za leti 2019 in 2020, je dodana vrednost na zaposlenega v podjetju padla, in sicer za 11,3 odstotka. Leta 2020 je Lek beležil 140 milijonov evrov dobička.

Perutnina Ptuj bo plače dvignila nad inflacijsko stopnjo

V Perutnini Ptuj zaposlujejo več kot dva tisoč ljudi. Pravijo, da so se v preteklih letih intenzivno osredotočali na vrsto investicij z namenom zviševanja produktivnosti, zato bodo letos sposobni za plače nameniti 4 milijone evrov več kot v letu 2021.

»Dvig plač, ki zajema predvsem zaposlene v proizvodnih procesih in drugih poslovnih procesih, je v povprečju nad letno inflacijsko stopnjo,« pravijo. Ob tem uvajajo nov način merjenja delovne uspešnosti, v katerega trenutno zajemajo višje in srednje vodstvo, do konca leta pa bodo novost vpeljali na vseh organizacijskih ravneh.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste