prodaja slovenskih hotelov

Ozadje preobrata: Janša ni hotel, da mu Sava uide izpod nadzora

Primož Cirman/Tomaž Modic/Vesna Vuković, Necenzurirano.si
22. 2. 2022, 18.19
Deli članek:

Zakaj je nenadoma prišlo do preobrata v zgodbi o madžarskem prevzemu Save, največje turistične skupine v državi? Ker Janša ni hotel, da mu Sava uide izpod nadzora.

Bobo
Do dragocenih nepremičnin na slovenski obali, tik ob blejskem jezeru in na drugih elitnih lokacijah bi prišli madžarski vlagatelji, ki so dobro zapisani pri največji vladni stranki.

Slovenski državni holding (SDH) je dobil zeleno luč za odkup 43-odstotnega deleža v Savi, za katerega se zanimajo Madžari. Vlada je namreč na včerajšnji dopisni seji odločila, da osnovni kapital SDH poveča za 41,6 milijona evrov. To je enako vsoti, ki jo SDH potrebuje za uveljavitev predkupne pravice za 43-odstotni delež ameriškega sklada York v Savi. 

Da bo vlada zagotovila denar za odkup delnic, je predsednik vlade Janez Janša sporočil šele po včerajšnjem srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom v Lendavi. Pred tem so Janša in njegovi najožji sodelavci javnost prepričevali, da vlada s prodajo nima nič in da so zasebni vlagatelji boljši lastniki od države. Zanimala jih niso niti opozorila opozicije in civilne družbe o škodljivosti prodaje.

Kaj se je nenadoma spremenilo? Po informacijah Necenzurirano.si jih je v nasprotno prepričalo dejstvo, da bi lahko brez hotelov Save ostali tako Madžari kot naša največja vladna stranka. Če bi se SDH odpovedal predkupni pravici, bi jo namreč zagotovo izkoristili v Kapitalski družbi (Kad). Tudi ta je v državni lasti, vendar je (še) ne obvladujejo izbranci SDS. Tako bo delež v Savi odkupil SDH, ki ga vodi Janez Žlak (SDS), in postal njen največji lastnik.

Janša je tudi že napovedal obračun z vodilnimi v Savi. Vlada bo po njegovih besedah naročila SDH, naj izpelje forenzično revizijo poslov Save. Toda ta se bo nanašala »le« na obdobje zadnjih desetih let. To pomeni, da bo iz nje izpadlo dogajanje pred letom 2012, ko sta bila v nadzornem svetu Save vidna člana SDS Marko Pogačnik in Tomaž Toplak. To je bilo v času, ko so v Savi sprejemali ključne odločitve, ki so vodile v prezadolženost in na koncu do prodaje gumarske, bančne in drugih dejavnosti.

Vanesa Jaušovec
Janez Janša in Viktor Orban sta se včeraj srečala v Lendavi in med drugim govorila o dvostranskih odnosih med državama. Medtem so ljudje iz Orbanovega kroga tik pred nakupom hotelov Save.

Če ne bi kupil SDH, bi vskočil Kad 

Še pred nekaj dnevi je v zgodbi o prevzemu Save kazalo povsem drugače. Vlada je sprejemala odločitve, na podlagi katerih bi največja turistična skupina v državi, ki upravlja hotele na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah, prešla v roke madžarskih vlagateljev. 

Tako bi morala vlada že v petek odločati o predlogu, po katerem bi država izpeljala 38-milijonsko dokapitalizacijo SDH in mu zagotovila potrebna sredstva za odkup deleža ameriškega sklada York v Savi. Vendar si je zadnji trenutek premislila in o tej točki sploh ni glasovala. Na pojasnila vlade o tem še čakamo.

S tem je vlada dejansko delala v korist Madžarov. V SDH imajo namreč vse manj časa. Rok za uveljavitev predkupne pravice se zaključi 3. marca, vendar morajo do takrat že imeti denar na računu. Po informacijah Necenzurirano.si bi na poseben račun morali takoj nakazati vseh 38 milijonov evrov. Gre torej za vprašanje dni. Ker je vlada odlašala z dokapitalizacijo, bi lahko SDH zmanjkalo časa.

Zagotovo pa so tehtnico pomagali prevesiti v Kapitalski družbi (Kad), ki ima v lasti 28 odstotkov Save. Če se v SDH, kjer obvladujejo 19 odstotkov Save, ne bi odločili za uveljavitev predkupne pravice, bi to naredili v Kadu. Tudi dosedanje cenitve 43-odstotnega deleža kažejo, da bi bilo to ekonomsko upravičeno in bi sicer država utrpela večmilijonsko škodo.

O uveljavitvi predkupne pravice je v petek razpravljal tudi nadzorni svet Kada, a ni sprejel odločitve. Po informacijah Necenzurirano.si jih je presenetila vlada, ki kljub drugačnemu pričakovanju ni odločala o dokapitalizaciji SDH. Nadzorniki Kada naj bi s sejo nadaljevali včeraj popoldne in podprli odkup deleža v Savi. Njegovi člani so Janez TomšičAleksander MervarBoštjan LeskovarBoris ŽnidaričMirko Miklavčič in Ladislav Rožič. Toda prehitel jih je Janša in napovedal, da bo predkupno pravico uveljavil SDH.

Kako bi Madžari prevzeli in razkosali turistično skupino

Kot so razkrivali na Necenzurirano.si, je imela Janševa vlada ves čas pripravljen načrt, kako bi slovenske hotele na elitnih lokacijah po nizki ceni pripeljala v roke svojih prijateljev na Madžarskem. Operacija, ki jo želijo v Ljubljani in Budimpešti izpeljati še pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, je naslednja:

1) Pogodbo o odkupu 43 odstotkov Save je podpisalo podjetje Prestige Tourism, ustanovljeno lani jeseni. Posel bo financiral madžarski nepremičninski sklad Diofa, ki je v lasti Daniela Jellineka, enega najbogatejših Madžarov, tesno vpetega v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz. Čakajo le še državo, ali bo uveljavila predkupno pravico.

2) Po pridobitvi delnic bi Madžari kot delničarji zahtevali, da mora Sava povečati svoj kapital zaradi visoke zadolženosti.

3) Za povečanje kapitala bi na skupščini delničarjev potrebovali soglasje 75 odstotkov kapitala. Pri tem so računali, da bi njihov predlog podprli državni lastniki (Kapitalska družba, Slovenski državni holding in/ali Zavarovalnica Triglav), ki imajo skupaj v lasti skoraj 50 odstotkov delnic. Toda pozor: sami se ne bi odločili za vplačilo kapitala. Dodatnih 200 milijonov evrov bi tako v kapital Save vplačali le Madžari, s čimer bi samodejno postali njeni večinski lastniki.

4) Nato bi Savo razkosali. Hotele v Portorožu in na Bledu bi zelo verjetno oddelili na novo podjetje, ki bi ga prodali vnaprej izbranemu kupcu. To je po naših informacijah hrvaška turistična skupina Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije, ki je od leta 2019 v lasti nemške družine Luerssen, najbolj znane svetovne proizvajalke luksuznih megajaht. S kupnino bi si Orbanovi ljudje povrnili znaten del finančnega vložka v nakup Save.

Preostali del Save, torej njene turistične zmogljivosti v Pomurju in na Štajerskem, bi ostal v rokah Orbanovih ljudi. Pozneje bi jih lahko od njih odkupila madžarska država. V tem primeru bi iz posla odšli z visokim dobičkom.

Janševi operativci pri »operaciji Sava«

V ozadju dogajanja se je pojavljalo tudi več igralcev, ki so povezani s SDS. Eden od njih je Marjan Hribar, direktor Javnega zavoda Brdo in župan Šmarjeških Toplic, ki ima neposredni dostop do Janše. Pri »operaciji Sava« naj bi mu pomagal še en dolgoletni kader SDS. Gre za Dimitrija Picigo, Hribarjevega prijatelja in predsednika uprave Hita v času prve Janševe vlade.

Madžarom naj bi pri kupovanju Save pomagali tudi:

- odvetnik Andrej Fatur, predsednik nadzornega sveta Nove KBM, ki jo je lani kupila madžarska banka OTP, 

- direktor in lastnik agencije Pristop Primož Pusar, ki velja za osebo z dobrimi zvezami pri trenutni oblasti, in

Borut Petek, nekdanji dolgoletni Janšev ključni zaupnik in tajnik v premierskem kabinetu. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste