JESENSKO VESELJE

Ste tudi vi nabrali zvrhano košaro gob?

Z.F.
11. 9. 2020, 21.31
Posodobljeno: 14. 9. 2024, 09.01
Deli članek:

Kadar je narava z gobami zelo radodarna, teh gozdnih plodov ne jemo le svežih, ampak jih tudi na različne načine vlagamo, sušimo ali zamrzujemo, da bi z njimi obogatili jedilnik v naslednjih mesecih.

Dreamstime
Gobe so odlična popestritev jedilnikov v vseh letnih časih.

Eden najstarejših načinov shranjevanja je sušenje in dobra stran posušenih gob je, da jih lahko hranimo tudi po nekaj let, najsodobnejše pa je zamrzovanje. Vendar vse vrste gob niso primerne za sušenje, med najprimernejšimi so vse vrste gobanov ali jurčkov, medtem ko lisičke s sušenjem popolnoma izgubijo aromo in okus.

Sušenje gob

Nedvomno so kot sušene gobe najboljši in najbolj aromatični jurčki, ki jih pred uporabo namočimo v mlačni vodi. Posušene črne trobente pa lahko zmeljemo v prah in ga uporabljamo kot začimbo. Gobe, ki jih nameravamo sušiti, samo obrišemo s čisto, suho krpo in jih nikakor ne spiramo z vodo. Nato jih narežemo na tanke lističe, položimo na papir ali mrežico in posušimo na soncu oziroma zraku. Manjše vrste gob lahko posušimo tudi tako, da jih nanizamo na nitko in obesimo. Če je vreme deževno, lahko gobe sušimo v priprti pečici pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Gobe so suhe, ko pod prsti šuštijo, in šele takrat jih shranimo v dobro zaprte steklene kozarce.

V kis vložene gobe

Slovenci gobe najpogosteje vlagamo v kis. Če je količina kisa primerna, se odlično ohranijo do dve leti, vendar so zelo kisle in jih lahko uporabimo le kot prilogo k narezkom, ne moremo pa iz njih pripravljati drugih jedi. V kis lahko vlagamo večino gob, posebno dekorativne pa so manjše vrste ali manjši primerki velikih gob. Pripravljamo jih tako, da jih najprej pet minut kuhamo v precej slani vodi in jih odcedimo. Nato v posodi zavremo vodo in kis (na en liter vode dodamo štiri decilitrepetodstotnega kisa), na pol prerezano čebulo, tri čajne žličke soli, žlico poprovih zrn in štiri ali pet lovorjevih listov. Dodamo odcejene gobe in kuhamo še pet minut. Gobe nato poberemo iz zavretka, in ko se ohladijo, jih damo v kozarce ter zalijemo s prevretim kisom in začimbami. Kozarce dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste