Skrivni posli

FOTO in VIDEO: Jankovićev »manjši družinski avto« v vrednosti manjšega stanovanja

Necenzurirano.si
4. 2. 2020, 19.24
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 19.40
Deli članek:

Včeraj so bili razkriti posnetki, ki dokazujejo, da je sin Zorana Jankovića, Damijan Janković, poslovno povezan z Janom Becem, rešiteljem Electe in drugega premoženja v lasti družine Janković. A v oči bode še njegov »manjši družinski avto«, kot ga je sam poimenoval na nacionalni televiziji. Na enem od posnetkov, ki so ga objavili na portalu Necenzurirano.si, je razvidno, da gre za prestižni terenec znamke Mercedes.

Necenzurirano.si
S sestanka so se odpeljali v luksuznem mercedesu Damijana Jankovića.

Spletni portal Necenzurirano.si je včeraj razkril posnetke, ki na laž postavljajo Damijana Jankovića. Dokazujejo namreč, da je Jan Bec krinka Damijana Jankovića za nepremičninske posle v Ljubljani. Po pisanju spletne strani so posnetki nastali sredi lanskega decembra. Na njih vidimo Jankovića in Beca s predstavniki podjetja, ki naj bi prihajali z območja nekdanje Sovjetske zveze. Slednji naj bi se zanimali za odkup nekdanjega tovarniškega kompleksa propadlega podjetja MKT Print, ki se je pred leti znašlo v jedru ene največjih stečajnih afer. Kot navajajo na portalu, je beseda tekla o tehničnih in drugih podrobnostih izpeljave morebitnega nakupa, omejitvah pri gradbenih delih, najemnih pogojih v obstoječi zgradbi ...

ZAKAJ JE JAN BEC POMEMBEN

Posnetki dokazujejo, kot sklepajo na Necenzurirano.si, da v ozadju vse niti poenostavljenih prisilnih poravnav, s katerimi je reševal podjetja iz skupine Electa pred stečajem, vleče Damijan Janković. Za večje razumevanje spomnimo, da je Jan Bec kupil za 27 milijonov evrov bruto terjatev do dveh podjetij iz skupine Electa. S tem je Jankoviću omogočil izpeljavo poenostavljenih prisilnih poravnav. Okoliščine omenjenih poravnav policija preverja že od septembra lani. Nadalje na portalu opozarjajo, da Jankovića osebni stečaj očitno ne ovira pri upravljanju z visokimi zneski. Bec je družbi Heta Asset Resolution, nekoč največji upnici Electe, odštel pol milijona evrov za nakup luksuznega stanovanja, v katerem še danes živi Damijan Janković. V oči bode tudi očitna vpetost v posle z nekdanjo tiskarno pri Mercatorju. Nadaljnja gradnja na tem območju bo namreč v pomembni meri odvisna od prostorskih aktov Mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković, zaključujejo na portalu.

Necenzurirano.si
Posnetek dokazuje prepletenost poslov Damjana Jankovića in Jana Beca.

POSLI Z DRUŽBO MKT

Nekdanja Mladinska knjiga tiskarna, nato družba MKT Print, je šla v stečaj leta 2009. Največji del stečajne mase predstavlja dobrih 24 tisoč kvadratnih metrov veliko območje za Bežigradom, kjer je tovarniški kompleks. Sodišče je vodenje stečajnega postopka zaupalo Tomažu Kosu, ki trenutno čaka na pravnomočno sodbo zaradi kaznivih dejanj jemanja podkupnine.

Nepremičnino je nato aprila leta 2018 kupilo podjetje Paladin v lasti Jana Beca za 3,5 milijona evrov (brez DDV) – za isto ceno, po kateri jo je kupil prejšnji lastnik Sebastijan Elsner.

Necenzurirano.si
Jan Bec je bil uradni lastnik nepremičnine za Bežigradom le deset dni, nato jo je prodal naprej.

Toda Bec je bil uradni lastnik nepremičnine za Bežigradom le deset dni. Nato jo je prenesel v roke novega lastnika – družbe Glen, ki je v lasti nekdanjih menedžerjev Lesnine na čelu z Bojanom Papičem, ki je po pisanju Necenzurirano.si tesno povezan s podjetji iz kroga družine Janković. Cena je bila tudi tokrat enaka, torej 3,5 milijona evrov, pri čemer je Glen plačal celotno kupnino. A to še ni vse; kot navajajo na portalu, sta po njihovih informacijah Jan Bec in Damijan Janković takoj prevzela vlogo njegovega zastopnika v pogovorih z najemniki in potencialnimi kupci. To je v telefonskem pogovoru za Necenzurirano.si posredno potrdil tudi Bojan Papič. »Imamo določene težave z najemniki, pri njihovem razreševanju nam pomaga Jan Bec. Z njim imamo sklenjen dogovor; kakšnega, ne nameravam razkrivati. Jan Bec ima kompetence za to.«

Ob tem se postavlja tudi vprašanje, ali so vpleteni Beca in Jankovića želeli skriti kot lastnika nepremičnine nekdanjega MKT Printa.

Iz zemljiške knjige kakršnekoli povezave z Becem niso razvidne, tudi Papič s tem, da bi z nepremičnino upravljal Janković, ni seznanjen, Janković pa je za Necenzurirano.si zapisal: »Nisem skriti, prikriti ali na kakršenkoli drug način lastnik nepremičnine, o kateri me sprašujete.«

»MANJŠI DRUŽINSKI AVTO«

Beseda naj bi na sestanku tekla o tehničnih in drugih podrobnostih izpeljave morebitnega nakupa, omejitvah pri gradbenih delih, najemnih pogojih v obstoječi zgradbi ...

V oči pa bode luksuzni avtomobil Damjana Jankovića, v katerega so se pomembni možje, ki so bili na sestanku, skupaj vkrcali in se odpeljali neznano kam, kljub temu da so na sestanek prispeli vsak s svojim avtomobilom. Beli terenec znamke Mercedes Benz GLS še enkrat dokazuje Jankovićevo bajno finančno stanje, kljub temu da je v osebnem stečaju. »Manjši družinski avto«, kot ga je opisal v oddaji na nacionalki, letnik 2015, je na trgu vreden okoli 60.000 evrov, za nov osnovni model pa bi odšteli vsaj 100.000 evrov; ob kakšni dodatni želji pa najverjetneje še nekaj tisoč evrov več. Manjši družinski avto v vrednosti manjšega družinskega stanovanja nekje izven Ljubljane, torej. Naredili smo tudi izračun (čez palec), koliko za takšno mrcino znašajo stroški registracije in zavarovanja. Za prvo Janković odšteje slabih 335 evrov, medtem ko samo osnovno zavarovanje pri enem izmed cenejših ponudnikov, sklenjeno preko spleta, znese 805 evrov. Ko smo želeli izračunati še kasko zavarovanje, pa so nam sporočili, da za avte nad vrednostjo 75.000 evrov ne ponujajo kasko avtomobilskega zavarovanja. Če smo malce cinični, ga verjetno nekdo s tako globoko denarnico niti ne potrebuje.

DRUŽINSKA ZNAMKA

Je pa mercedes res družinski avto Jankovićevih oziroma njihova omiljena avtomobilska znamka. Poleg starejšega sina Damjana naj bi se z mercedesom modela GLC vozil tudi mlajši sin, Jure Janković, ki je mimogrede prav tako v osebnem stečaju. Cena za osnovni model tega prestižnega lepotca se začne pri 50 tisoč evrih, prav tako kot GLC pa se lahko z dodatno opremo povzpne do 100 tisoč evrov. Tudi ljubljanski župan Zoran Janković, kljub temu da se kot župan vozi z audijem, zasebno vozi mercedesa razreda E, vozilo te znamke pa naj bi vozila tudi žena Mija in županov tast Marjan Jernej Virant. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov