Salmonela in listerija

Sporno poljsko meso dostavljeno v 49 slovenskih obratov

S.R./STA
22. 2. 2019, 19.18
Posodobljeno: 22. 2. 2019, 19.21
Deli članek:

Uprava za varno hrano je sporočila, da je v Slovenijo v okviru zadnjega odkritja spornega poljskega mesa prispelo tri tone govejega mesa za kebab, v katerem je bila ugotovljena prisotnost salmonele in listerije. Meso je prejelo 49 nosilcev živilske dejavnosti.

Profimedia
V kolikor je bilo živilo dobro termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov, pravijo.

Uprava za varno hrano je bila v četrtek popoldne preko sistema hitrega obveščanja seznanjena z rezultati mikrobioloških analiz vzorcev kebaba, ki so jih je odvzeli pristojni hrvaški organi. V vzorcih je bila ugotovljena prisotnost salmonele in listerije. Gre za zamrznjene kebabe, proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo iz Poljske, ki jih je slovenski distributer Alebon iz Ljubljane distribuiral na Hrvaško in tudi po Sloveniji. Na Hrvaško je bilo distribuiranih skupaj 8,7 tone in v Slovenijo tri tone mesa. 

V Sloveniji je sporne serije kebabov prejelo 49 nosilcev živilske dejavnosti, ki so bili že obveščeni o umiku. Uprava je danes in bo tudi v naslednjih dneh nadzirala in preverjala umik, ki ga izvajajo nosilci dejavnosti. V kolikor je bilo živilo dobro termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov, so še dodali. 

Nov primer

Uprava za varno hrano je popravila tudi predhodno objavljene informacije o umiku. Sprva so namreč poročali, da je treba umakniti Albi goveje-puranji kebab, pakiran v paketih po 10, 15 in 20 kilogramov. Danes so sporočili, da gre za proizvod goveji kebab v petkilogramskem pakiranju. Gre za nov primer salmonele v govejem kebabu iz Poljske. Uprava je nedavno odkrila salmonelo in tudi ostanke zdravila v pošiljki kebaba istega distributerja, ki je prvotno znašala okoli 5,3 tone, od tega je bilo okoli štiri tone že zaužitega. 

Okužbe s salmonelo se kažejo kot črevesna bolezen. Pri bolniku se pojavi driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Preventiva je dobra toplotna obdelava živil.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu