Uprava za varno hrano je bila v četrtek popoldne preko sistema hitrega obveščanja seznanjena z rezultati mikrobioloških analiz vzorcev kebaba, ki so jih je odvzeli pristojni hrvaški organi. V vzorcih je bila ugotovljena prisotnost salmonele in listerije. Gre za zamrznjene kebabe, proizvajalca Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo iz Poljske, ki jih je slovenski distributer Alebon iz Ljubljane distribuiral na Hrvaško in tudi po Sloveniji. Na Hrvaško je bilo distribuiranih skupaj 8,7 tone in v Slovenijo tri tone mesa.
V Sloveniji je sporne serije kebabov prejelo 49 nosilcev živilske dejavnosti, ki so bili že obveščeni o umiku. Uprava je danes in bo tudi v naslednjih dneh nadzirala in preverjala umik, ki ga izvajajo nosilci dejavnosti. V kolikor je bilo živilo dobro termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov, so še dodali.
Nov primer
Uprava za varno hrano je popravila tudi predhodno objavljene informacije o umiku. Sprva so namreč poročali, da je treba umakniti Albi goveje-puranji kebab, pakiran v paketih po 10, 15 in 20 kilogramov. Danes so sporočili, da gre za proizvod goveji kebab v petkilogramskem pakiranju. Gre za nov primer salmonele v govejem kebabu iz Poljske. Uprava je nedavno odkrila salmonelo in tudi ostanke zdravila v pošiljki kebaba istega distributerja, ki je prvotno znašala okoli 5,3 tone, od tega je bilo okoli štiri tone že zaužitega.
Okužbe s salmonelo se kažejo kot črevesna bolezen. Pri bolniku se pojavi driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Preventiva je dobra toplotna obdelava živil.