STROŠKOVNE NAJEMNINE

Se neprofitne najemnine poslavljajo že z letom 2019?

Žiga Kariž
30. 10. 2018, 19.45
Deli članek:

Novi stanovanjski zakon, ki bi lahko zaživel že naslednje leto, bo prinesel višje stroškovne najemnine in novi stanovanjski dodatek.

Stanovanjski sklad RS
Najemniki v soseski Novo Brdo bi že lahko dobili odmerjeno stroškovno najemnino.
Pri stanovanjih z neprofitno najemnino okoli 200 evrov se bo nova stroškovna najemnina povišala na okoli 400 evrov.

V Sloveniji se že desetletja spopadamo s trgom nepremičnin, za katerega lahko rečemo, da je v vseh pogledih velika anomalija. Situacijo naj bi poskušal urediti novi stanovanjski zakon, ki bi moral poskrbeti, da bodo namere, ki so zapisane v nacionalnem stanovanjskem programu za obdobje od 2015 do 2025, tudi zaživele. Ta se je pripravljal več let, sprejela ga je prejšnja vlada, a naredila nič, da bi se tudi uresničil.

Če povzamemo nekaj bistvenih določil, ki jih bo prinašal novi zakon, naj bi Slovenci v prihodnosti dobili veliko več javnih najemniških stanovanj, uvedli naj bi stroškovno najemnino in stanovanjski dodatek. V Sloveniji je trenutno več kot 22.000 javnih stanovanj, ki so v lasti bodisi občinskih stanovanjskih skladov oziroma občin bodisi republiškega stanovanjskega sklada. Ocene o tem, koliko stanovanj še potrebujemo, se močno razlikujejo, gibljejo pa se med 6000 in 9000 stanovanji. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), naj bi državni stanovanjski sklad, glede na svoj poslovni načrt, do leta 2020 zagotovil kar 2000 dodatnih najemniških stanovanj. Potekajo tudi že razpisi, ki omogočajo občinam in javnim stanovanjskim skladom sredstva za izgradnjo stanovanj. Stanovanjski skladi pa se lahko na podlagi spremembe zakona že kakšno leto zadolžujejo v večjem obsegu kot prej. Največji projekt, ki se že uresničuje, pa se izvaja v ljubljanski soseski Brdo.

Stroškovna najemnina

Trenutne in bodoče najemnike javnih stanovanj pa pri tem najbolj zanima, kaj se bo zgodilo z njihovo najemnino. Stanovanjski skladi namreč že vrsto let opozarjajo, da so trenutne neprofitne najemnine prenizke in ne zadoščajo ne za vzdrževanje stanovanjskega fundusa ne za njegovo obnovo, kaj šele širitev. Tako se nam obeta ukinitev neprofitnih najemnin in uvedba stroškovnih najemnin, ki bodo od trenutnih znatno višje. Čeprav so se v preteklosti že pojavljali posamezni namigi o višini teh najemnin ter o formuli, po kateri naj bi bila izračunane, so iz MOP sporočili, da bo sam način izračunavanja še predmet medresorskih usklajevanj.

Ob predstavitvi

Izračuni, ki so bili predstavljeni do zdaj, v Ljubljani, kjer je največ javnih stanovanj, predvidevajo stroškovno najemnino v višini 6,5 evra na kvadratni meter stanovanjske površine, v kar je vključena tudi shramba, balkon in garaža oziroma parkirišče. To pomeni, da bi za stanovanje velikosti 60 kvadratnih metrov, za katerega danes najemniki plačujejo okoli 200 evrov mesečno, po novem plačevali okoli 400 evrov. Vsem najemnikom, razen tistim, ki so v službenih stanovanjih, pa bi pripadel stanovanjski dodatek, nekakšna subvencija, ki bi jo dobili tisti, ki tako visoke najemnine ne bi zmogli poravnati.

Stanovanjski dodatek

Višina dodatka bo odvisna od premoženjskega stanja posameznika, po do zdaj znanih podatkih naj bi z dodatkom lahko subvencionirali do 90 odstotkov najemnine. Torej bi tisti socialno najbolj ogroženi dobili ob 400 evrih najemnine 360 evrov stanovanjskega dodatka. Dodatek bo sodil med socialne transferje, kar pomeni, da bodo za določanje in odločanje zadolženi centri za socialno delo. Premoženjsko stanje najemnikov bodo ugotavljali ob pridobitvi stanovanja, nato spet čez tri leta, nato pa vsako leto sproti in v skladu z ugotovitvami spreminjali višino dodatka. Sredstva za dodatek bo zagotavljala država, tako da bodo občine lahko sredstva iz najemnin porabile za nove investicije.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov