Juršinci

Med petimi generacijami

J.S./Novice Svet24
4. 7. 2018, 21.00
Deli članek:

Odvilo se je sedmo srečanje rodbine Slodnjak iz Rotmana.

js
Slodnjakova »armada« šteje 393 potomcev.

V preteklosti niso bile družine z desetimi ali več otroki nobena redkost. Danes je to zelo redek primer. Ena od rodbin, ki ji še ne grozi izumrtje, je v občini Juršinci vsekakor rodbina Slodnjak iz Rotmana.

Anton Slodnjak se je kot mlad fant odpravil v Baden pri Dunaju v vinogradniško šolo, nato pa se je vrnil k staršem v Rotman, kjer je na sosedovi njivi začel gojiti trsne cepljenke. Dohodek od trsničarstva mu je v naslednjih treh letih omogočil nakup novejše hiše v bližini. Očetu Antonu in materi Otiliji se je od leta 1904 do 1916 rodilo kar deset otrok. Tu si je družina uredila svoj dom, v katerem so bili rojeni skoraj vsi otroci. Do danes se je zvrstilo že pet generacij njunih potomcev, poleg desetih otrok še 51 vnukov, 104 pravnuki, 172 prapravnukov in 56 praprapravnukov, skupno 393 krvnih potomcev. Če k njim prištejemo njihove partnerje, se seznam rodbine poveča na 572 imen – od tega jih je do zdaj umrlo 89, preostalih 483 je še živih. Ob teh podatkih bi lahko bila Slodnjakova rodbina ena od najštevilnejših na Štajerskem, če ne celo najštevilnejša.

Redno se srečujejo

Danes so potomci Antona in Otilije Slodnjak razkropljeni po Sloveniji, v Avstriji, Nemčiji in celo Švedski, toda kljub temu se jih večina pogosto rada vrača v rodni kraj.

Rodbina je vseskozi med seboj zelo povezana, zato ni čudno, da se je najstarejšima sinovoma Antonu in Jožefu že leta 1973 porodila ideja, da organizirata prvo srečanje rodbine na domačiji Antona v Juršincih. Potem so sledila še štiri srečanja, zadnje je bilo 23. junija letos. Kot po navadi se je rodbina tudi tokrat zbrala v farni cerkvi v Juršincih pri sveti maši za vse umrle iz rodbine ter nato obiskala grobove na tamkajšnjem pokopališču.

Peli in igrali so

Kulturni in družabni del srečanja se je nadaljeval v šotoru do poznih večernih ur. Poleg nastopa juršinskih ljudskih pevk pod vodstvom Frančiške Brumen, vnukinje Antona in Otilije, so zapeli tudi Lovrenški ljudski pevci, pri katerih prepeva pravnuk Antona in Otilije Slodnjak, Anton Lajh. Nastopili so tudi Rogisti Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož, pri katerih pridno v rog pihata Franci, pravnuk Antona in Otilije Slodnjak, in njegov sin Kristjan. Ker pa ima rodbina tudi opernega pevca, Dušana Topolovca, je ta navzočim dan popestril z Napitnico iz Traviate Giuseppeja Verdija in nekaj drugimi napitnicami. Priložnost je bila dana tudi najmlajšim; Karolina in Tomaž Pernek, prapravnuka, sta pokazala, kako se igra na flavto in harmoniko.

Prišel je tudi župan

Kakor v prejšnjih letih se je vabilu organizatorja odzval župan občine Juršinci Alojz Kaučič; ta je navzoče nagovoril s pohvalnimi besedami za nazaj in spodbudnimi za naprej ter povedal nekaj o pomenu ohranjanja družinskih vezi, kar je v današnjem času nenehnega drvenja sem in tja še kako pomembno. O delu in življenju Antona in Otilije Slodnjak je spregovoril njun vnuk Jože Slodnjak, sicer že nekaj desetletij kronist rodbine in avtor rodbinskega seznama. Da je srečanje res uspelo, je dokaz ubrano petje, ki ga je bilo slišati iz velikega šotora še pozno v noč.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov