Ločitev

Razkol v SMC odmeva: kaj izključitev Brgleza pomeni za oblikovanje koalicije

T.L./STA
27. 6. 2018, 07.20
Posodobljeno: 27. 6. 2018, 07.29
Deli članek:

Cerar in Brglez sta bila nedvomno "dve duši stranke, ki sta se zdaj ločili", je prepričan Pribac.

Bobo
Brglez pravi, da je bil izključen, ker je bil kdaj kritičen do lastne stranke ter zaradi tega, ker je nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS.

Izključitev Milana Brgleza iz SMC odmeva na družbenih omrežjih. Politični analitik Igor Pribac pa je za torkove Odmeve ocenil, da je to "prvorazredna politična novica, ki bo močno vplivala na sestavljanje vlade, ne glede na to, katera stran jo bo sestavljala".

Pribac je sicer dejal, da bi bil osupel, če bi se izkazalo, da je bil zgolj Brglez ovira za vstop SMC v koalicijo, ki bi jo sestavljala SDS Janeza Janše. Kot je namreč poudaril, sta tako Brglez kot predsednik SMC Miro Cerar vztrajno ponavljala, da ne gresta v takšno koalicijo in "če bo Cerar zdaj šel, bo snedel svojo besedo pred volivci".

Možno pa bi bilo, meni Pribac, da sta imela različne poglede na to, ali bi bilo bolje sodelovati v koaliciji, ki bi jo sicer sestavila LMŠ, a bi bila v njej NSi, ali pa bi bilo bolje z Levico.

Pribac je ocenil še, da sta bila tako Cerar kot Brglez nedvomno "dve duši stranke, ki sta se zdaj ločili". Po njegovem mnenju delno tudi zato, ker je volilni rezultat letos drugačen, kot je bil pred štirimi leti, ko je bila SMC zmagovalka volitev z naskokom.

Pribac je glede na poročanje medijev, da za Brglezom stoji del članstva, torej da ima svoje pristaše, ocenil, da je pričakovati, da bo šel še kdo z njim, torej da bo razkol segel dlje od dveh vodilnih oseb v SMC, "da bo zadevalo to poslansko skupino in to pomeni, da bo štetje glasov za večino v DZ, novo štetje".

Na spletnih družbenih omrežjih predvsem novinarji opozarjajo na položaj pred ustanovno sejo DZ, ko je izvršni odbor SMC kot edinega možnega kandidata strankam leve sredine predlagal Cerarja, medtem pa je Brglez, ki je bil predsednik DZ v minulem mandatu, v intervjuju za STA dejal, da bi bil tudi sam pripravljen vsaj začasno nadaljevati opravljanje te funkcije. Pribac je ob tem ocenil, da se koalicija, ki jo skuša oblikovati prvak LMŠ Marjan Šarec, lahko sestavi le, če bodo vsi znali pristriči sami sebi peruti samovšečnosti in pomembnosti.

Gre v SD, na svoje ali kam drugam?

Brglez je v torek prek Facebooka sicer sporočil, da ga je izvršni odbor SMC vrgel iz stranke zaradi zaradi njegove pokončne drže, zaradi tega, ker je bil kdaj kritičen do lastne stranke ter zaradi tega, ker je nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS. Iz stranke pa so sporočili, da je izvršni odbor SMC soglasno sprejel sklep o izključitvi Brgleza iz stranke. Razpravo o tej točki pa da je sprožilo več članov izvršnega odbora, ki so kot razlog za izključitev navedli nespoštovanje odločitev organov stranke.

Brglezova izključitev odmeva tudi na družbenih omrežjih. Med tistimi, ki so Brglezu izrazili podporo pa so tudi nekateri vidni obrazi, med drugim Jan Škoberne in Dominika Švarc Pipan, ki sta kandidirala za poslanca na listi SD, zato se nekateri že sprašujejo, če je to razumeti kot vabilo Brglezu v SD, nekateri pa ugibajo tudi o možnosti, da bi Brglez ustanovil novo stranko.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste