Okoljevarstveno soglasje

V Lendavi razburja napovedana predelava odpadnih gum

G.G./STA
5. 10. 2017, 16.40
Posodobljeno: 5. 10. 2017, 16.45
Deli članek:

V Lendavi so ob vprašljivem obratovanju bioplinarne zdaj ogorčeni še zaradi načrtovane predelave 80 ton odpadnih avtomobilskih gum dnevno znotraj industrijskega kompleksa Nafte. Arso je namreč vlagatelju sporočil, da presoja vplivov na okolje pri predelavi gum ni potrebna, posledično pa tudi ne okoljevarstveno soglasje.

Bobo
Fotografija je simbolična

Vlagatelj, podjetje L4T, naj bi znotraj industrijskega kompleksa Nafte letno predelal 29.787 ton gum, kar je le 216 kilogramov manj od meje, od katere je potrebna presoja vplivov na okolje. Prav tako je to precej več od 16.000 ton, kolikor odpadnih gum letno zberemo v Sloveniji.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so pojasnili, da so v predhodnem postopku na podlagi kriterijev iz uredbe o posegih, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje, ugotovili, da presoja vplivov ni potrebna in posledično ni treba pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Ker pa gre za predelavo odpadnih gum, bo stranka pred začetkom obratovanja morala pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Sklep Arsa še ni pravnomočen, lendavska občinska uprava pa je nanj napovedala pritožbo - rok se izteče 10. oktobra. Na občini tudi vztrajajo, da bo moral vlagatelj pridobiti soglasje njihovega občinskega sveta.

Mnogi v Lendavi so namreč prepričani, da bodo v proizvodnem procesu nastajali nevarni odpadki, da na Arsu niso upoštevali obremenitve prometnih poti, stanja protipožarnega sistema, tehnoloških lastnosti industrijske čistilne naprave, vplivov na ljudi in bližine kovinskopredelovalne industrije.

Osel naj bi šel le enkrat na led

Svetnik Ivan Koncut je že zahteval sejo občinskega sveta, svetnik in direktor Eko Parka Jožef Gerenčer pa pravi, da bodo tudi krajani sami poslali pritožbo na Arso.

"Ne nasprotujem vnaprej, vendar naj bi šel osel samo enkrat na led, tudi pri bioplinarni smo slišali same lepe obljube, pa še vedno deluje, čeprav je ministrica za okolje priznala, da kršijo predpise. Bojim se, da gre še za eno pravljico za pridobitev soglasij, ko jih dobiš, pa vemo, kako to poteka v Sloveniji," je povedal Gerenčer.

Razgradnja naj bi potekala v objektih, ki jih je leta 2014 od Nafte Lendava in Eko Nafte kupilo podjetje Sloluks iz Miklavža na Dravskem polju. Podjetje L4T je bilo ustanovljeno maja letos.

Predelovali naj bi vse vrste izrabljenih gum do premera 1,4 metra, na uro bo predvidoma nastalo 867 kilogramov procesnega olja in 996 kilogramov plina, namenjenega ogrevanju reaktorjev, ter približno tona regeneriranega črnega ogljika na uro, ki ga bodo zapakirali. V zrak naj bi izpustili tudi delež očiščenih hlapov, ki pa naj bi bili znatno pod predpisanimi mejnimi vrednostmi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov