Krivi

Sodba: V FS prevozih iz Žužemberka goljufali

J.A./D.L.
5. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Družbo FS prevozi iz Žužemberka je novomeško okrajno sodišče spoznalo za odgovorno preslepitve pri pridobivanju ugodnosti.

Janja Ambrožič
Janez Papež je direktor od avgusta 2010.

Treba je poudariti, da sodba še ni pravnomočna. Podjetje FS prevozi, storitve in trgovina je bilo sicer do leta 2006 v lasti žužemberškega župana Franca Škufce. Potem je lastniško iz njega izstopil, saj kot lastnik podjetja ne bi več mogel sodelovati na občinskih razpisih v svoji občini, kar bi zdesetkalo posle družbe, ki med drugim izvaja šolske prevoze v Žužemberku. Podjetje je med februarjem 2010 in junijem 2011 od ministrstva za promet neupravičeno pridobilo 134 tisoč evrov kompenzacij. Gre za denar, ki je namenjen nerentabilnim linijam, da jih prevozniki ne ukinejo.

V tem konkretnem primeru, naj bi družba FS prevozi predložila neresnične podatke, ki so izkazovali slabo poslovanje, s čimer je postala upravičena do kompenzacij.

Vrnili in plačali še obresti

Ko je tekel še predkazenski postopek, so FS prevozi ministrstvu preplačane kompenzacije že povrnili in plačali še zamudne obresti (januarja 2014 so nakazali skoraj 160 tisočakov), a kljub temu se kazenski postopek ni ustavil.

Zunanji sodelavec Iztok Kunej, ki je tedaj urejal področje kompenzacij, je v ločenem kazenskem postopku, ki se je nanašal na iste posle, priznal, da je na ministrstvo pošiljal neresnične podatke in tako omogočil, da je družba FS pridobivala subvencije. Sodnica Melita Perko ga je obsodila na eno leto in 11 mesecev zapora v preizkusni dobi štirih let, poleg tega je dobil še stransko kazen - plačilo tri tisoč evrov.

Nista ga nadzirala

V času sojenja pravni osebi (FS prevozi) je tožilec Igor Vertuš obtožni predlog nekoliko spremenil in poleg preslepitve vanj vključil še tedanja direktorja. Tako ga je na koncu definiral, da sta direktorja Marko Zajec in Janez Papež »opustila dolžno nadzorstvo nad zakonitostjo ravnanja Iztoka Kuneja, ki je kot družbin pooblaščeni sodelavec, zadolžen za uveljavljanje subvencij in kompenzacij z naslova gospodarske javne službe – javnega linijskega prevoza potnikov v notranjem prometu, v imenu družbe in v njeno korist pridobil protipravno premoženjsko korist.« Na sodišču je tožilec poudaril, da ima spremenjeni obtožni predlog še vedno enak očitek (goljufija družbe FS prevozi), kateremu je dodal le še dodatni očitek, da sta direktorja opustila nadzorstvo nad Kunejem.

Janja Ambrožič
Marko Zajec je bil direktor med letoma 2006 in 2010.

Sodnica Melita Perko je v sodbi sledila spremembi obtožnega predloga, družbi pa je naložila tudi plačilo 45 tisoč evrov denarne kazni. Kot rečeno, sodba še ni pravnomočna, saj so v FS prevozih napovedali pritožbo.

Nova zgodba

»Seveda se bomo pritožili. Moja stranka lahko odgovarja le za kazniva dejanja, ki so bila očitana v postopku, in ne za stvari, ki jih v postopku ni bilo. S tem, ko je tožilec spremenil obtožni predlog, gre za novo zgodbo, to ni več prvotni očitek, ko je šlo za to, da je zunanji izvajalec dajal napačne podatke, zdaj gre za očitek, da sta direktorja opustila nadzor nad njim,« je povedal odvetnik FS prevozov Borut Škerlj.

Janja Ambrožič
Odvetnik Borut Škerlj je napovedal pritožbo.

Velja poudariti, da v danem postopku ne gre zgolj za formalizem. Če bi tudi drugostopenjski organ izrekel sodbo, kakršno je prvostopenjski, bi FS prevozi izgubili možnost, da bi še kandidirali na javnih razpisih za prevoze (v njih se zahteva nekaznovanost pravne osebe), kar bi bil za družbo zelo hud udarec.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste