Prazne obljube

Je vlada zdravnikom ponudila premalo?

žk
1. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Konec lanskega leta je bilo vdeti, kot da je vlada popolnoma pokleknila pred zahtevami zdravnikov, a kot kaže, se borba nadaljuje.

Arsen Perić
Milojka Kolar Celarc

Včeraj so se nadaljevala pogajanja med vlado ter sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Čeprav so ob velikem medijskem pompu zdravniki in vlada decembra podpisali sporazum, ki je zamrznil stavko, kaže, da sta obe strani še vedno precej daleč od dejanske rešitve problema.

Vsaj ankes

Po besedah Konrada Kuštrina, predsednika sindikata Fides, bi morali podpisati vsaj aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oziroma ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati. Nato pa bi še podpisali sporazum za drugi del realizacije stavkovnih zahtev.

Zahteve

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi največ presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi. Na področju napredovanj pa predlagajo napredovanje na bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedbah mogoče urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je mogoče samo s spremembo zakonodaje.

STA
“Podpisati bi morali aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oziroma ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati,” je dejal Konrad Kuštrin.

Ponudba vlade

Pretekla vladna ponudba je bila daleč od teh zahtev, saj je predvidevala le štiriodstotno neto zvišanje plač zdravnikov, s čimer sindikat ni bil zadovoljen. Vlada je pred začetkom pogajanj s Fidesom sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja. Dopolnitev se nanaša na spremembo vrednotenja delovnega mesta zdravnik specializant ter spremembo vrednotenja in pogojev za zasedbo delovnega mesta višji zdravnik specialist. Nespremenjena pa ostajajo izhodišča glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

Spet stavka

Če dogovor med vlado in Fidesom ta teden ne bo dosežen, bodo zdravniki naslednji teden stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva, v četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času stavke.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste