Denacionalizacija

Pravdanje za Baragovo semenišče tudi po 24 letih še ni pri koncu

M.K./STA
9. 11. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po skoraj četrt stoletja pravdanja je ministrstvo za kulturo nedavno odločilo, da Nadškofija Ljubljana ni denacionalizacijska upravičenka do Baragovega semenišča oz. Akademskega kolegija v Ljubljani in zato objekta ne more zahtevati nazaj.

Arhiv Svet24
Vrnitev Baragovega semenišča zahteva Nadškofija Ljubljana.

Nadškofija je na odločitev ministrstva odgovorila s tožbo v upravnem sporu, ki jo je vložila konec oktobra.

Ministrstvo se je odločilo na podlagi pridobljene dokumentacije, iz katere je razvidno, da je bilo lastnik kasneje podržavljenega Baragovega semenišča Škofijsko duhovsko semenišče v Ljubljani, zdaj znano pod imenom Bogoslovno semenišče v Ljubljani, in ne tedanji Škofijski ordinariat v Ljubljani, katerega pravna naslednica je nadškofija. Ordinariat je denacionalizacijski zahtevek za vračilo objekta v naravi vložil leta 1992.

Baragovo semenišče oz. Akademski kolegij je sicer eden od biserov arhitekta Jožeta Plečnika, ki so ga leta 2009 skupaj z drugimi Plečnikovimi deli v Ljubljani razglasili za kulturni spomenik državnega pomena. Pristojnost zanj se je zato leta 2011 preselila z okoljskega na ministrstvo za kulturo. Slednje je za odločitev o denacionalizacijskem zahtevku porabilo poltretje leto. 

Poraja se vprašanje, zakaj ministrstvo ni kot upravičenca do objekta prepoznalo bogoslovnega semenišča. "Ministrstvo kot presojevalni organ v toku postopka, ki ga je sprožil domnevni denacionalizacijski upravičenec, ne more poljubno spreminjati upravičenca, četudi ugotovi, da je upravičenec nekdo drug, v tem primeru bogoslovno semenišče. Prav tako kot tudi ne more, hipotetično seveda, zamenjati denacionalizacijskega zavezanca," so za STA pojasnili na ministrstvu. 

Pritožba na odločitev ministrstva v upravnem postopku ni bila mogoča, mogoče pa je bilo sprožiti upravni spor. Predsednica Upravnega sodišča RS Jasna Šegan je potrdila, da je ljubljanska nadškofija 29. oktobra vložila tožbo v upravnem sporu zoper odločitev ministrstva, s katero je zavrnilo zahtevek za denacionalizacijo Baragovega semenišča. Z nadškofije pa so sporočili, da enako kot v vseh denacionalizacijskih postopkih tudi v primeru semenišča zadeve ne bodo komentirali. 

Na ministrstvu so dolgo odločanje v primeru Baragovega semenišča opravičili z opozorilom, da denacionalizacijski postopki potekajo že dobrih 20 let in da jih je več deset tisoč, zato je dolgotrajnost postopkov običajna. "Na ministrstvu za kulturo jih je bilo več kot 900, trenutno je nerešenih še dobrih 20. Ker gre za praviloma zapletene zadeve, tudi v primeru Baragovega semenišča, terjajo svoj čas in tudi veliko znanja," so dodali. 

Tožbe na ministrstvu niso želeli komentirati

žTožbe, ki jo je vložila Nadškofija Ljubljana, na ministrstvu niso želeli komentirati, saj "postopek v tej fazi ni javen, zato lahko pojasnila javnosti da le vlagatelj tožbe". Če bo upravno sodišče pritrdilo Nadškofiji Ljubljana, pa bo ministrstvo za kulturo ponovni postopek vodilo v skladu z navodili sodišča, so napovedali. 

V Akademskem kolegiju domujejo Pionirski dom - Center za kulturo mladih, Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Študentski dom Ljubljana. Vsem trem institucijam dolgotrajnost denacionalizacijskega postopka povzroča obilo preglavic. "Predvsem je nedokončanost postopka bil in bo večno prikladen izgovor, ko se je bilo treba pogovarjati o morebitnih investicijah v resno dotrajano infrastrukturo," je za STA dejal direktor SMG Tibor Mihelič Syed

Poleg tega je Baragovo semenišče pod spomeniškim varstvom, kar po besedah direktorja še dodatno onemogoča želene izboljšave prostorov v upravljanju: "Dodaten problematičen faktor pa je odsotnost transparentne vizije glede namembnosti tega objekta. Tudi pri tem vprašanju je bil nedokončan postopek denacionalizacije prikladen izgovor." 

SMG za prostore ne plačuje najemnine

Prostore ima SMG v upravljanju, zanje ne plačuje najemnine, vlaga pa precejšnja sredstva, da je objekt vsaj približno v uporabnem stanju, je pojasnil Mihelič Syed. Po njegovih besedah so tudi že razmišljali o selitvi: "Žal pa nam izkušnje, ko gre za novo in tehnološko ustrezno opremljeno infrastrukturo za kulturne dejavnosti, kažejo, da kaže večje napore vložiti v ohranjanje in izboljšavo obstoječih prostorov." 

Direktor SMG je sicer odločitev ministrstva za kulturo označil za prvi pozitiven korak k razrešitvi denacionalizacijskega zapleta. "Glede na vloženo tožbo pa sodimo, da se bo saga okoli Baragovega semenišča glede na hitrost naših sodnih mlinov vlekla še nekaj časa," je še opozoril. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste