Ernest Eöry

Slovenski gasilci ostali brez častnega predsednika

J.P.
3. 11. 2016, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V 81. letu se je poslovil Ernest Eöry, častni predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Gasilska zveza Slovenije
Častni predsednik slovenskih gasilcev Ernest Eöry je bil prejemnik številnih visokih odlikovanj doma in na tujem.

Ernest Eöry se je v gasilsko organizacijo vključil leta 1950 v rodnem Hodošu. Od tam ga je pot vodila v gasilsko šolo v Medvode. Z leti je opravil vse izpite in pridobil čin visokega gasilskega častnika 1. stopnje. Sredi šestdesetih let 20. stoletja je pričel z delom v organih občinske gasilske zveze in leta 1968 postal njen predsednik. V skoraj štiridesetletnem mandatu predsednika GZ Murska Sobota je opravil veliko uspešnega dela pri krepitvi gasilstva, so sporočili iz Gasilske zveze Slovenije.

Rodil se je 16. januarja 1936 v kraju Hodoš v Prekmurju ob madžarski meji. Zaposlen je bil v kmetijskih zadrugah Šalovci in Prosenjakovci, nato pa v Kmetijskem kombinatu Pomurka kot pospeševalec kmetijske proizvodnje za širše področje Goričkega. Leta 1975 je prevzel mesto direktorja v Pletilstvu Prosenjakovci in to delo opravljal do upokojitve. Aktivno je sodeloval v delu občinskih organov v Murski Soboti, v Skupščini Republike Slovenije, veliko let pa je sodeloval tudi v organih italijanske in madžarske narodnosti v Sloveniji ter v mednarodnih povezavah.

Po odstopu dr. Branka Božiča s položaja predsednika Gasilske zveze Slovenije je jeseni leta 1989 prevzel tudi krmilo slovenskih gasilcev in funkcijo predsednika opravljal vse do leta 2008, ko je bil ob izteku mandata na Kongresu v Krškem imenovan za častnega predsednika slovenskih gasilcev. Vodenje gasilske organizacije je prevzel v času številnih sprememb in osamosvojitve Slovenije. Pod njegovim vodstvom je gasilska organizacija s številnimi pobudami aktivno sodelovala pri sprejemu nove zakonodaje s področja gasilstva in požarnega varstva. Kot predsednik Gasilske zveze Slovenije je največ prizadevanj usmeril v usposabljanje in izobraževanje gasilskega kadra, kot pogoja za uspešno opravljanje gasilskega poslanstva. Slovenski gasilci smo postali še bolj prepoznavni na vseh področjih svojega dela doma in v tujini – še posebej v sosednjih državah in mednarodni gasilski organizaciji CTIF.

Poleg uspešnega reševanja najpomembnejših vprašanj s področja prostovoljnega gasilstva je Ernest Eöry v času vodenja gasilske organizacije stalno skrbel za primeren položaj mladine, članic in veteranov v gasilskih vrstah. Veliko aktivnosti in naporov je vložil v ohranjanje zgodovine in kulturne dediščine slovenskega gasilstva ter spodbujal kulturno dejavnost znotraj gasilske organizacije.

Častni predsednik slovenskih gasilcev Ernest Eöry je bil prejemnik številnih visokih odlikovanj doma in na tujem. Med najžlahtnejša sodijo odlikovanje predsednika Republike Slovenije »zlati red za zasluge«, priznanje za življenjsko delo s področja zaščite in reševanja »kipec Civilne zaščite« ter najvišje priznanje v gasilski organizaciji »priznanje Matevža Haceta«.

Od častnega predsednika se bodo slovenski gasilci množično poslovili na pogrebu, ki bo v petek, 4. novembra 2016, ob 14. uri, na pokopališču na Hodošu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste