Direktorica območnega urada Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Neva Blažina Sedmak je izdala odločbo o prepovedi nabiranja, trgovanja in uživanja školjk, poroča Delo. Sporne niso le klapavice z gojišč, ampak tudi vrste, ki jih ribiči nabirajo v morju. Trenutno so zato neužitne vse školjke iz Tržaškega zaliva, torej tudi iz slovenskega morja.
Kuhanje strupom ne pride do živega
Pojav je povsem naraven – in ponavljajoč –, ko se v morju preveč razširi plankton bičkarjev iz rodu Dinophysis. Školjke ga filtrirajo, s čimer kopičijo lipofilne toksine. Te znanstveniki označujejo s kratico DSP. Gre za strupe, ki jim kuhanje ne pride do živega.
Že pol ure po zaužitju nastopijo trebušne težave, vendar pa hujših posledic običajno ni. Se pa lahko zgodi, da morajo posebej občutljivi posamezniki poiskati pomoč v bolnišnici.