Nova Gorica

Bodo prepoznali potencial nove lokacije za mestno tržnico?

pk
17. 8. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Medtem ko je uprava Mestne občine Nova Gorica samozavestna glede nove lokacije za mestno tržnico, je na drugi strani mnogo takih, ki te nikakor ne morejo sprejeti. Kakšne pomisleke imajo in zakaj umestitev tržnice v nekdanji Mega center v jedru Nove Gorice zagovarja občina?

pk
Odzivi na premestitev tržnice v jedro mesta so mešani. Sicer pa menda novo lokacijo bolj odprto sprejemajo mladi kot starejši.

Mestna občina je nedolgo nazaj v središču mesta kupila nepremičnino, ta je že vrsto let prazna, je pa bila nekoč v njej trgovina Mega center, v katero želi premestiti novogoriško tržnico. Glede tega, da tudi njena zdajšnja lokacija ni najbolj posrečena, si je edina večina, a se mnogim tudi nova ne zdi najbolj primerna.

O prednostih

Umestitev tržnice v kupljeni objekt sredi mesta občina vidi kot zelo primerno, ker bi s tem oživili zapuščeni poslovni prostor in izboljšali videz centra, predvsem pa bi povečali njegovo obiskanost in življenjski utrip ter dokončno rešili prostorsko stisko tržnice na lokaciji, ki leži v samem centru in omogoča normalno delovanje, dostope, dovoze, po potrebi pa tudi dodatne širitve.

Tržnica v Novi Gorici se sicer od vsega začetka nahaja na začasnih lokacijah. Sedanja je za tržnico premajhna in neprimerna, saj je vrinjena med poslovne objekte ob Delpinovi ulici in stanovanjske bloke.

Bi se dalo preurediti kar obstoječo tržnico?

Strokovnjaki so proučili tudi možnosti kakovostnejše (pre)ureditve obstoječe lokacije tržnice, a se je izkazalo, da bi bile vse rešitve predrage, saj bi zahtevale urejanje podzemnih garaž kot nadomestilo za rušitve, obenem pa nefunkcionalne in še vedno moteče za stanovalce v neposredni bližini.

Druge možnosti

V urbanističnih dokumentih je bila zanjo že večkrat določena lokacija na prostoru sedanjega objekta zdravstvenega doma, najpogosteje pa se je omenjala lokacija na prostoru sedanje avtobusne postaje ali v parku ob njej, za katero je že bila izdelana tudi prostorska analiza. Vendar bi ta rešitev zahtevala ali odkup in nadomestitev sedanje avtobusne postaje ali pa vsaj preureditev celotnega območja, kar bi zahtevalo bistveno večja sredstva, kot jih lahko za te namene danes nameni mestna občina.

Razpoložljivi prostor, velik okrog 700 kvadratnih metrov, naj bi bil po mnenju občine dovolj velik za trenutne in dolgoročne potrebe po tržnem prostoru v Novi Gorici, saj je v primerjavi s pokritimi površinami sedanje tržnice več kot dvakrat večji. Dopušča celo umeščanje dodatnih, sorodnih programov in dogodkov, ki jih danes v Novi Gorici nimajo kam locirati, kot so na primer bolšji trg in drugi dogodki, ki zahtevajo pokriti prostor.

Kaj jih moti

Mestni svetniki so na sejah izpostavili precej dvomov glede nove umestitve tržnice. V dolgih in burnih razpravah so opozarjali predvsem na to, da prostor ni primeren, ker bi tržnico »razdelil« v več nadstropij, tuja pa jim je tudi ideja, da je »ujeta« v zaprti prostor.

STA
Vodja kabineta župana Andrej Markočič razlaga, kako napreduje uresničevanje selitve tržnice.

Vodja kabineta župana na Mestni občini Nova Gorica Andrej Markočič nam pove, da se trenutno intenzivno ukvarjajo prav s pridobivanjem čim več informacij, na podlagi katerih bodo lahko s strokovnjaki zasnovali dobro arhitekturno rešitev za tržnico v objektu v centru mesta.

V tem okviru so se tudi odpravili na obstoječo tržnico in tam spregovorili s ponudniki o njihovih pomislekih in predlogih oziroma idejah. Markočič nam pove, da so bili odzivi tako pozitivni kot negativni.

Skupna odločitev

Napove še, da bodo opravili tudi anketo pri potrošnikih, da bodo videli, kakšna so njihova pričakovanja, želje, potrebe, morda predlogi, tako da bodo iz vseh pridobljenih podatkov skupaj s strokovnjaki zasnovali tako rešitev za tržnico, da bodo z njo ljudje zadovoljni.

Andrej Markočič, vodja kabineta župana:

"Na prvi pogled si je v stavbi v centru morda res težko predstavljati tržnico, vendar se objekt da tako preurediti, da bo funkcioniralo."

»Na prvi pogled se morda objekt res ne zdi najboljša izbira in si je v njem težko predstavljati tržnico, vendar se stavbo da tako preurediti, da bo funkcioniralo,« poudari Markočič. Omenja tudi bolj ali manj stekleno fasado, ki bi jo bilo mogoče odpreti in bi tržnica tako »dihala«. »Za del tržnice bi lahko izkoristili tudi pasažo med tem objektom in trgovsko hišo,« dodaja.

Iz do zdaj zbranih mnenj občanov Markočič ugotavlja, da so mladi nekoliko bolj odprti za to idejo kot starejši. »Prisluhnili bomo strokovnjakom, občanom, ponudnikom in kupcem, razprava bo tekla v mestnem svetu. Če prostor zgodbe ne bo 'prenesel', pač s tem planom ne bomo vztrajali za vsako ceno,« še pove.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste