Ne pišejo vam znanci

Ne odpirajte teh SMS sporočil

T.L.
16. 8. 2016, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po Sloveniji že nekaj časa krožijo sumljiva SMS sporočila s povezavami na različne spletne strani.

Ste tudi vi v zadnjem času prejeli SMS sporočilo, v katerem vas najprej nagovorijo z vašim imenom in nato obvestijo, da ste »dobili novo fotografijo sporočilo«, ob tem pa je navedena povezava na spletno stran.

Ne nasedajte, saj vam sporočila ni poslal nihče od vaših znancev, ki vas tudi poznajo poimensko. Prav tako ni bilo sporočilo poslano iz telefonske številke slovenskega mobilnega operaterja, ki je navedena kot pošiljatelj sporočila.

Nagovorijo vas z imenom in sporočilu dodajo povezavo. ne nasedajte.

Kot so o sumljivem sporočilu zapisali na spletni strani projekta Varni na internetu so takšna sporočila v zadnjem času prejeli številni slovenski uporabniki. "Gre za čisto običajen spem, ki se iz elektronske pošte seli na mobilne telefone. Svetujemo da takšna sporočila enostavno ignorirate," svetujejo.

Čeprav je v sporočilo včasih vidna številka pošiljatelja, to ne pomeni, da se lahko odkrije, od kod je sporočilo dejansko prišlo. "Pošiljatelja je namreč dokaj enostavno ponarediti in zato izredno težko odkriti. Najlažje bi seveda bilo, če bi takšna sporočila ponudniki mobilnih storitev lahko filtrirali. Do takrat se bomo morali zanesti na lastno presojo," še dodajajo.

Če pa ste hote ali nehote sledili povezavi s sumljivem SMS sporočilu, vas je povezava v njem po nekaj preusmeritvah odpelje v trgovino Google Play, na predstavitev aplikacije Gifties – Gift Cards & Rewards. Gre za aplikacijo, ki v zameno za osebne podatke uporabnika in njegov čas obljublja domnevne nagrade. Na spletni strani varninainternetu.si odsvetujejo namestitev aplikacije.

Ne vpisuje telefonskih številk, ker boste "včlanjeni"

Povezava pa lahko vodi tudi na spletno stran z lažno nagradno igro, kamor je potrebno za sodelovanje vpisati svojo telefonsko številko. Običajen namen teh sporočil je to, da s tem uporabnika včlanijo v plačljiv SMS klub.

Za takšnimi sporočili se pogosto skrivajo t.i. “phishing” strani s katerimi zlikovci poizkušajo pridobiti vaša uporabniška imena in gesla za različne storitve (Gmail, Facebook, in podobno).

Vas zanima, kje so nepridipravi dobili vašo telefonsko številko, ki je nimate objavljene v imeniku in je tudi sicer ne vpisujete v različne spletne aplikacije ali se preko nje prijavljate v spletne storitve? Pri projektu vari na internetu pojasnjujejo, da posameznik prejme sporočilo, ker je najverjetneje nekdo iz vašega kroga znancev namestil omenjeno aplikacijo (slednji ima v imeniku zapisano vašo telefonsko številko). Ker aplikacija dostopa do njegovega imenika, je bilo takšno sporočilo razposlano vsem kontaktom.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?