Spletno oko

Slovenski policiji posredovali 61 posnetkov domnevnih zlorab otrok

T.L./STA
11. 8. 2016, 08.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Lani je prijavna točka Spletno oko skupno prejela 565 prijav posnetkov domnevnih spolnih zlorab otrok. Na posnetkih so vse mlajši otroci.

Arhiv Svet24
Na posnetkih se pojavljajo vse mlajši otroci.

Prijavna točka Spletno oko je lani prejela 565 prijav posnetkov domnevnih spolnih zlorab otrok. Za 61 so ocenili, da bi lahko bili nezakoniti in so jih posredovali policiji, ob tem pa ugotavljajo, da so na njih vse mlajši otroci. 

Domnevno nezakonite vsebine v povezavi s spletnimi spolnimi zlorabami otrok so se večinoma nahajale na tujih strežnikih - takšne prijave je zato prijavna točka Spletno oko posredovala tudi prijavnim točkam v tujini. Na podlagi ene izmed prijav na slovenskih strežnikih je slovenska policija podala kazensko ovadbo, so navedli v sporočilu za javnost, v katerem povzemajo letno poročilo za lani.

Pri analizi prijav, posredovanih policiji, v primerjavi z letom 2014 izstopa nižja starost žrtev - v več kot polovici primerov so bili to otroci, stari deset let ali manj. Nekoliko je upadel delež posnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok hujše vrste, povišal pa se je delež posnetkov, ki prikazujejo otroke v erotičnih položajih.

Sovražni govor: nekatere primere posredovali policiji

Spletno oko je lani prejelo 1153 prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora. Štirje odstotki prijav so po njihovih ocenah vsebovali elemente nezakonitosti po kazenskem zakoniku, zato so jih v nadaljnjo obravnavo posredovali policiji.

Pri domnevno nezakonitih primerih je v 55 odstotkih šlo za sovražni govor, usmerjen proti prebežnikom, po številu pa so jim sledili primeri sovražnega govora na podlagi verske pripadnosti, narodnosti in v manjšem odstotku spolne usmerjenosti. Ostali primeri so predstavljali sovražni govor, usmerjen proti Romom, ter sovražni govor na podlagi politične pripadnosti.

Kar 57 odstotkov primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora se je lani nahajalo na družbenih omrežjih, medtem ko se ga je leto poprej le 14 odstotkov.

Prijavna točka Spletno oko, ki je ena od storitev Centra za varnejši internet, omogoča prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu. Spletno oko sprejema prijave posnetkov spolnih zlorab otrok in domnevnega sovražnega govora od marca 2007. V devetih letih delovanja so skupaj zabeležili prek 20.000 prijav, prek 1800 so jih posredovali policiji.

Glavna vloga prijavne točke je omogočanje anonimne prijave domnevno nezakonitih vsebin ter zmanjšanje obsega nezakonitih vsebin na internetu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste