Slovenija

Cerkljane begajo njihovi nameni

pk
17. 6. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več kot dva tisoč delničarjev Certe Hodlinga, ki večinoma predstavljajo nekdanje ali aktualne zaposlene v podjetju Eta Cerkno, je nedavno prejelo obvestilo o možnosti prodaje svojih delnic. Presenetila jih je cena, ki so jim jo ponudili – le en evro za delnico. Soočajo se še z več drugimi dilemami.

Hotel Cerkno

Delničarje ne skrbi samo prenizka cena, marveč tudi to, da ne vedo, kdo bo kupil njihove delnice. Borznoposredniška hiša Ilirika namreč odkup opravlja za neznanega kupca. Begajočih informacij v zgodbi je sicer še mnogo, nas opozorijo sogovorniki. »Delničarji po taki ceni ne bomo prodajali delnic, sploh pa ne neznanemu kupcu, ker to pomeni preveliko tveganje za usodo Certe, ki ima v solasti družbo Eta Cerkno in družbo TIK Kobarid ter v lasti Hotel Cerkno, ki upravlja z enim najbolj priljubljenih smučišč pri nas – Smučarskim centrom Cerkno,« povedo.

Brez vizije

Cerkljani se bojijo, da bi, če bi prišlo do lastniškega prevzema podjetij, to lahko za njihovo regijo pomenilo katastrofo. »Glede na netransparenten način kupovanja delnic, kjer se niti ne ve, kdo je kupec, kaj šele, kakšen je njegov namen in vizija, se upravičeno bojimo za delovna mesta, razvoj podjetij in okolja ter, ne nazadnje, tudi za sam obstoj podjetij. Zakaj se skrivati, če imaš s podjetjem in lokalnim okoljem poštene namene?« se sprašujejo predstavniki skupine delničarjev.

»Glede na vse indice menimo, da uprava Certe Holdinga, d. d., ne dela v interesu delničarjev, ampak pomaga skritemu kupcu, da pride do delnic Certe Holdinga po prenizki ceni,« še poudarjajo v skupino povezani delničarji in zainteresirana javnost, ki jih zastopa odvetnik Sebastjan Kerčmar. Ta tudi opozarja,da način kupoprodaje delnic, ki ga ponuja Ilirika, ni skladen s statutom družbe Certa Holding.

Delničarji družbe Certa Holding in njeno vodstvo stojijo na nasprotnih bregovih in nič ne kaže, da si bodo prišli naproti.

Vse za lastništvo

Dodajo, da si skriti kupec želi do lastništva priti na najcenejši način, kar po navadi, vsaj tako se je v Sloveniji že končalo mnogo zgodb, vodi v stečaje. »Poslanstvo podjetij v skupini Certa bi moral biti uspešen gospodarski razvoj Cerkljanske, nudenje možnosti zaposlitev tamkajšnjim prebivalcem in povečevanje vrednosti premoženja lastnikov – delničarjev,« izpostavlja skupina.

»Delničarji Certe moramo ostati lastniki kapitala v Cerknem in prevzeti upravljanje Certe Hodlinga ter njenih povezanih podjetij, da bi preprečili negativen razvoj dogodkov in spodbudili razvoj na bolje,« še izjavljajo.

Slabo poslovanje

Stroški uprave in nadzornikov v skupini, kot povedo sogovorniki, naj bi presegali 100.000 evrov letno in se kljub slabim poslovnim rezultatomvsako leto še povečujejo. »To veliko pove – ali vse,« so prepričani. Tudi ponujena cena za delnico je zgovorna, saj, kot utemeljujejo, ni ekonomsko upravičena. Pojasnijo, da je bila še leta 2014 delnica po knjigovodski vrednosti ocenjena na 8,26 evra.

Kaj pravi Certa

Certa Hodling se je v več pismih, namenjenih skupini, odzvala na večino očitkov delničarjev in jim sporočila, da razpolagajo z netočnimi in nepopolnimi informacijami. Razložijo, da vseskozi delujejo v skladu z veljavno zakonodajo in statutom družbe, povedo tudi, da bodo sklicali skupščino, na kateri jih bodo informirali o rezultatih, planih in drugih vitalnih zadevah v zvezi s Certo.

Zavračajo tudi očitke, da nimajo razvite strategije za razvoj podjetij v skupini. Poudarjajo še, da je bila ta sprejeta že leta 2015, nakar tudi natančneje objasnijo, kaj so načrti v posameznem podjetju iz skupine. V svojem odgovoru na očitke se odzovejo tudi na račun kritik na ceno.

STA
Zorko Golob, direktor Certe Hodlinga, pravi, da skupina delničarjev razpolaga z netočnimi in nepopolnimi informacijami.

Zorko Golob, direktor Certe Hodlinga, je v svojem pismu delničarjem poudaril, da bo njihova uprava skrbno spremljala potek prodaje in delovanje borzne hiše, vse v zaščito interesov družbe in vseh delničarjev, ter jim nudila strokovno pomoč. Direktorja smo zaprosili za še več pojasnil in podrobnosti, ki bi delničarjem lahko dale odgovore, in jih bomo objavili takoj, ko se z njimi družba tudi oglasi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov