Grozljivi podatki

Zdravstvo in moralna reforma

Žiga Kariž
6. 6. 2016, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stanje v našem zdravstvu je katastrofalno. Desetletja slabega upravljanja in sistemskih napak so privedla do tega, da so zdravniki in zdravstvene ustanove ter vsi, ki vodijo zdravstvo, popolnoma izgubili zaupanje ljudi. Na žalost ravno v obdobju, ko se pripravlja reforma tega področja, ki bo od nas za delovanje zdravstva terjala še več denarja.

sta
Ministrica Milojka Celarc Kolar pripravlja reformo zdravstva, ki jo čakamo že več kot deset let.

Upamo, da na ministrstvu, kjer reformo pripravljajo, ne želijo sporočiti državljanom, da se bodo vse težave uredile, če bomo bolj na široko odprli denarnice. Poglejmo si samo nekaj afer iz zadnjega obdobja: nekdanje vodstvo kliničnega centra in številni eminentni zdravniki so obtoženi korupcije, nevrološka klinika, ena najpomembnejših klinik v državi, je v popolnem kaosu, enemu od zdravnikov sodijo zaradi več umorov, in kot kaže ne bo edini. V Trstu je slovenski zdravnik kot za šalo v letu in pol operiral 460 pacientov, nekatere izmed njih popolnoma nepotrebno, v goriški bolnišnici najtežji pacienti umirajo od smeha.

sta
Dr. Radan naj bi želel zgolj opozoriti na nevzdržne razmere na nevrološki kliniki.

Največja težava zdravstva

A kot kaže, je največja težava v zdravstvu priznati, da je prišlo do napake. Dr. Zimmermann trdi, da je eden največjih strokovnjakov na področju krčnih žil v tem delu Evrope, dr. Radan je želel le opozoriti na katastrofalne razmere na kliniki, večina ostalih zdravnikov, ki se znajdejo v javnosti zaradi svojih napak, se skrije za predpise in doktrino, v skladu s katerimi so ravnali.

V Sloveniji imamo 5000 zdravnikov.

Koliko je napak?

Koliko zdravniških napak se v resnici zgodi in kakšne so njihove posledice, je težko z gotovostjo trditi. Za Slovenijo ni ne relevantnih podatkov ne strokovnih ocen. Ljudje zdravnikom pač moramo zaupati. A pred leti je nekdanja EU komisarka za zdravje Androulla Vassiliou postregla z grozljivimi podatki: V vsakem desetem zdravniškem postopku v Evropski uniji se pojavijo napake, ki imajo škodljive posledice za bolnike. Zaradi zdravniških napak naj bi blo na letni ravni v EU prizadetih okoli 15 milijonov bolnikov, po navedbah strokovnjakov pa zaradi napak umre vsak tisoči bolnik v bolnišnični oskrbi.

Arhiv Svet24
Afera Zimmermann je pokazala nove sistemske napake znotraj zdravstva.

Zdravniška zbornica ugotavlja

V popolnem nasprotju s številkami, ki smo jih omenili, so podatki Zdravniške zbornice Slovenije. Glede na te so napake zdravnikov prava redkost: od leta 1994 do 2016 je zdravniška zbornica izrekla vsega 38 ukrepov: en trajni odvzem zdravniške licence, dva predloga za odvzem licence, pet začasnih odvzemov licence, devet opominov in 21 javnih opominov. O tem, da zdravniška zbornica zelo težko prizna, da je kateri njenih članov storil kaj narobe, je bilo prelitega že veliko črnila. Če že prizna, pa običajno za postopke odločanja potrebuje ogromno časa. V enem najbolj razvpitih primerov, v primeru nesrečnega Bora Nekrepa, je zbornica odločala kar pet let.

sta
Nekdanji direktor UKCLJ Simon Vrhunec se je znašel sredi preiskave o korupciji znotraj ustanove, ki jo je vodil.

Počasni sodni mlini

Še slabše se godi tistim, ki upajo, da bodo slovenska sodišča uvidela, da se sem ter tja pojavi kakšen malomaren in nesposoben zdravnik. V zadnjih desetih letih je bilo zoper zdravstvene delavce zaradi strokovnih napak vloženih 264 tožb. Prav letos aprila je bila odmerjena najvišja odškodnina zaradi zdravniške napake, in sicer v višini 800 tisoč evrov. Izplačati jo mora postojnska porodnišnica, a sodni postopek se je vlekel kar 11 let. Dvaindvajset let so mleli sodni mlini v postopku, v katerem je bila leta 2014 dosojena rekordna odškodnina, ki jo je moral izplačati Klinični center v Ljubljani; skupaj s stroški in obrestmi 700 tisoč evrov. Kar 23 let pa svoje zadoščenje po sodiščih išče družina Šilih. Čeprav je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice ugotovilo, da so bile zaradi dolžine sodnega postopka kršene njune pravice, njun križev pot še ni končan.

STA
Andrej Možina je na vrhu zdravniške zbornice nasledil, Gordano Živčec Kalan, ki je večkrat razburila javnost.

Reforma

Ob vseh teh primerih je zgroženje javnosti vse večje in zaupanje v zdravstvo vse manjše. Upamo, da se ministrica Milojka Celarc Kolar zaveda, da državljani pričakujemo, da reforma, ki jo pripravlja, ne bo samo povišala finančnih obremenitev davkoplačevalcev, ampak bo prinesla tudi prepotrebno etično in moralno prebrazbo našega zdravstva.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste