Izbira direktorja UKC

Preberite si zapisnik in se čudite

Žiga Kariž
20. 4. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Si želite vpogled v to, kako se v Sloveniji izbira direktorja podjetja, ki ima zaposlenih 7800 ljudi, 800 tisoč strank in skoraj pol milijarde evrov letnega prometa? Preberite si zapisnik s seje sveta kliničnega centra v Ljubljani, na kateri so za novega direktorja izbrali 44-letnega Andraža Kopača, in se čudite.

sta
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc

Včeraj je spletni portal, Portal Plus, ki je v zadnjem letu razkril kup nepravilnosti, ki so se dogajale in se še dogajajo v UKC Ljubljana, objavil zapisnik seje sveta kliničnega centra, na kateri so izbirali novega direktorja. Odveč je pojasnjevanje, da je finančno stanje naše največje zdravstvene ustanove več kot kritično, da so odnosi med zaposlenimi na nekaterih klinikah tako skrhani, da bi jih le težko popravili, ter da so ugled ustanove dodobra načele številne korupcijske afere. Zaradi tega bi pričakovali, da bi vladna koalicija vložila vse napore, da bi za vodenje organizacije, ki skrbi za zdravje večine Slovencev, našla najboljšega možnega kandidata.

Dogovorjeno znotraj koalicije

A prav Portal Plus je že konec marca napovedal, da bo izbor farsa in da je znotraj koalicije že dogovorjeno, da bo vodenje UKC prevzel Andraž Kopač, 44-letni strojni inženir, organizator dela in magister ekonomije, nekoč predsednik uprave Alpine Žiri, nato poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije, tik preden se je podal v zdravstvene vode, pa je vodil še invalidsko podjetje CSS iz Škofje Loka.

Največja referenca Andraža Kopača je vodenje Alpine Žiri med letoma 2003 in 2007.

Zapisnik, ki pove vse

Že samo dogajanje okoli seje sveta UKC, na kateri so Kopača izbrali, je kazalo na to, da so bili ostali prijavljeni na razpis tam zgolj za kuliso. Predsednik sveta Tomaž Glažar ni znal natančno pojasniti, s čim jih je Kopač prepričal, Kopač niti ni počakal do konca seje, da bi izvedel, ali je izbran ali ne, ampak je po svoji predstavitvi odšel. Kot je zapisano, pa je včeraj v javnost prišel še zapisnik seje, iz katerega je razvidno, kaj so posamezne kandidate spraševali člani sveta. Del zapisnika, v katerem je povzet pogovor med člani sveta in novim direktorjem, tudi objavljamo:

"Mag. Kopač je na kratko predstavil življenjepis in program dela v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Prim. Gorenšek je vprašal, kakšen je kot človek, se hitro odloča, ali bi zaposlenega, ki je obtožen, zagovarjal. Mag. Kopač je odgovoril, da dokler sodišče ne bi ugotovilo drugače, bi zaposlenega ščitil. Doc. dr. Kramar Zupan je vprašala, kaj mu predstavlja največji izziv. Mag. Kopač je odgovoril, da mu je največji izziv stabilizacija finančnega poslovanja, ki je ključnega pomena za razvoj. Doc. dr. Kramar Zupan je še vprašala, kje vidi priložnosti za stabilizacijo finančnega poslovanja. Mag. Kopač je odgovoril, da priložnosti vidi v prihodkih (ZZZS in samoplačništvo) in odhodkih (nabava). G. Bucik je vprašal, kaj meni o informatiki v UKCL. Mag. Kopač je odgovoril, da je informatika pomembna, sploh v tako veliki instituciji, kot je UKCL. Dr. Snoj je vprašala, kaj ga je motiviralo, da se je prijavil na razpis za delovno mesto generalnega direktorja UKCL. Mag. Kopač je odgovoril, da ima rad izzive in meni, da bi dejansko lahko nekaj naredil za dobro UKCL. Ima izkušnje iz gospodarstva, kjer so relacije točno določene, in negospodarstva, kjer relacije niso tako jasne. Mag. Jarc je vprašala, kaj bi naredil v primeru, ko ima program limitiran, novembra pa že jasno vidi, kaj se dogaja s pacienti, da bo verjetno prišlo do preseganja. Mag. Kopač je odgovoril, da je potrebno sprotno dogovarjanje in iskanje odklonov, da na eni strani sredstev ne ostaja, na drugi strani pa jih zmanjka. Prim. Gorenšek je vprašal, kako so v Alpini zvišali poslovanje. Mag. Kopač je odgovoril, da s povečanjem proizvodnje in zmanjševanjem stroškov. G. Glažar je vprašal, kaj meni o odnosu med strokovnim in generalnim direktorjem UKCL. Mag. Kopač je odgovoril, da je bilo tudi v Smučarski zvezi Slovenije veliko disciplin, med katerimi je bilo potrebno dogovarjanje, in tudi dober odnos med generalnim in strokovnim direktorjem UKCL je zelo pomemben, ki mora temeljiti predvsem na komuniciranju."

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste