Slovenija

Anonimke zoper Mlinotest: resnica ali zarota?

pk
13. 4. 2016, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pogoji dela v živilskem obratu naj bi bili nevzdržni. Na to opozarjajo svojci zaposlenih, tudi z anonimnimi pismi. Eno od teh je romalo na inšpektorat za delo, ki je že začel nadzor.

P.K.

Med lokalnimi prebivalci se širijo govorice, da so delovne razmere v Mlinotestu precej težke. Predvsem delavke v slaščičarni naj bi bile izjemno obremenjene, saj je ekipa majhna, dela ogromno, plača je minimalna, poleg tega pa naj bi nadrejeni nad njimi izvajali pritisk, tudi v obliki groženj. Pritožbe padajo še na račun izdaje bonov, saj naj bi namreč Mlinotest delavcem plače delno izplačeval kar z njimi. 

So očitajoče govorice in vsebine iz pisem resnica in so razmere res nevzdržne ali kdo kuje zaroto? 

Nadzor že poteka

Ena od delavk prizna, da je tempo res hud, da garajo, vendar ne želi komentirati razmer in govoric, niti anonimk. »Te dni je v firmi inšpekcija. Ko bo nadzor zaključen, lahko povem kaj več, dotlej pa ne,« na naša vprašanja zadržano odgovarja ena od zaposlenih.

Inšpektorat za delo nam potrdi, da so v Mlinotestu na podlagi anonimke res začeli nadzorni postopek, ki pa še ni zaključen. »Če bomo ugotovili kršitve zakonodaje, bomo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili,« pojasnijo.

Odziv uprave

»Anonimna pisma so žal postala stalnica degradacije organizacijske kulture v Sloveniji. V Mlinotestu se do zdaj z njimi nismo srečevali, prepričani smo, da je delovno okolje v podjetju odprto za vsa vprašanja in pripombe, tudi za pogovor o eventuelnem nezadovoljstvu. V primeru, da bi se zaposlena obrnila na svet delavcev in ne nazadnje tudi na upravo, bi takoj pristopili k razjasnitvi konkretne situacije, na posploševanje in anonimne obtožbe pa ne moremo odgovarjati,« sporočijo z uprave Mlinotesta.

Povedo še, da res kdaj pride do neenakomerno razporejenega delovnega časa in da se kdaj tudi urnik zavleče, ampak v nobenem primeru ne gredo prek zakona. Tudi plačila so urejena v skladu z zakonskimi pravili. Pojasnijo še, da očitek, da naj bi del plače izplačevali z boni, ni točen. »Drži pa, da v primerih, ko zaposlenim ni mogoče zagotoviti toplega obroka na delovnem mestu, kar je glede na naravo dela in disperzijo zaposlenih tudi primer, izplačamo nadomestilo za malico v obliki bonov,« še pojasnijo.

Kaj pravijo zaposleni

Tudi svet delavcev Mlinotesta je glede tekočih dogodkov izrazil svoje stališče. Razložijo, da se svet z upravo redno sestaja in sproti rešuje morebitne težave in nesporazume. »Zato nas čudi anonimno pismo o dogodkih v slaščičarski proizvodnji, saj bi zaposleni o težavah lahko obvestili svet, ki bi z upravo, kot vedno doslej, problem rešil,« pojasni predsednica sveta delavcev Brigita Lojk.




Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste