Slovenija

Hrane ne mečejo stran

Polona Krušec
25. 3. 2016, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tistim, ki so se iz različnih razlogov znašli v stiski in težko shajajo, ajdovsko združenje Rdečega križa pomaga tako, da jim vsakodnevno zagotavlja topel obrok.

OZRKS
Lastnik picerije in špageterije Zmaj Miran Vister tako predaja višek hrane eni od prostovoljk Rdečega križa, ki hrano odpelje odjemalcem.

Pred dvema letoma so se v enoti Rdečega križa v Ajdovščini odločili, da zaženejo projekt, v okviru katerega bodo lahko pomagali socialno šibkejšim. V mislih so imeli starejše, bolne, brezdomce in tiste, ki iz različnih vzrokov živijo v pomanjkanju. Njihova želja je, da bi ti vsaj enkrat na dan jedli toplo in kakovostno hrano.

Nosilce projekta veseli, da zanimanje za oddajo viška hrane izkazuje še nekaj drugih lokalov iz Ajdovščine.

Kako poteka projekt

Rdeči križ si prizadeva, da viškov hrane iz lokalov ne bi zavrgli, ampak bi jih namenili socialno ogroženim. S tem bi prispevali k ozaveščenosti o pomanjkanju na eni in nepotrebnem odpadu na drugi strani. Akciji sta se že v letu 2014 pridružila Dom starejših občanov Ajdovščina in Srednja šola Veno Pilon, kasneje pa so se priključili še oba vrtca iz mesta, lokalna picerija in špageterija.

»Ni treba veliko, da se znajdeš v položaju, ko nimaš nič, niti za jesti. Danes mi pomagamo njim, jutri smo lahko na njihovem mestu tudi mi. Nikoli ne veš, kdaj se obrne,« pove Breda Vidic, direktorica picerije in špageterije Zmaj, ki je prvi in doslej edini zasebni gostinski obrat v Ajdovščini, ki je podprl prizadevanja Rdečega križa.

OZRKS
Prostovoljka Rdečega križa vsak dan prevzame hrano in jo razvozi odjemalcem. Pripelje je tudi v Hišo Malorca, kjer živijo brezdomci.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Izjemna dobrosrčnost

Lastnik picerije in špageterije Miran Vister se pridruži mnenju Vidičeve in poudari, da jih je k sodelovanju spodbudilo sočutje. »Nič nas ne stane, če višek hrane oddamo naprej. Sploh za tak namen, kot ga ima ta projekt. Pa tudi sicer, če bi kdo prišel v naš lokal in prosil za hrano, ki si je ne more privoščiti, bi mu jo dal. Zastonj. Jaz pač tako delam,« skromno pripomni Vister.

OZRKS
K projektu je priključena tudi Srednja šola Veno Pilon. Njihova kuharica Rdečemu križu predaja obrok, ki predstavlja višek.

Sekretarka Rdečega križa Ajdovščina Irena Žgavc pojasni, da projekt poteka tako, da njihovi prostovoljci v menzah vsak delavnik prevzamejo viške kosil in jih razvozijo na domove pomoči potrebnih. »Kosila prejmejo socialno ogroženi, bolni ali starejši z nizkimi dohodki, stanovalci Hiše Malorca in tujci, ki niso upravičeni do drugih pomoči. Dnevno 11 posameznikov v Ajdovščini in okolici prejme topel in zdrav obrok, ki bi sicer postal odpadek. Pri izvajanju programa ves čas pomaga sedem prostovoljcev,« razloži Žgavčeva, ki izpostavlja zadovoljstvo nad tem, kako teče projekt.

OZRKS
Sekretarka Rdečega križa iz Ajdovščine Irena Žgavc je zadovoljna, ker je projekt zaživel ter ga podpirajo domači javni zavodi in zasebniki.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja