Slovenija

Tako naj bi Škrabec in Lovšin dvigovala milijone

R. T.
15. 3. 2016, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Časnik Dnevnik je pridobil podatke, iz katerih izhaja, kako in kdaj naj bi nekdanji šef Intereurope Andrej Lovšin ter solastnika podjetja Riko Janez Škrabec in Jozo Dragan dvigovali milijone z računa v Liechtensteinu. Tja je namreč Intereuropa aprila 2007 nakazala 24,9 milijona evrov za nakup zemljišč za logistični terminal Čehov v Rusiji. Lovšin dvige denarja zanika, Škrabec pa na vprašanja ne odgovarja.

sta
Andrej Lovšin, nekdanji prvi mož Intereurope, je zatrdil, da ni nikoli dvignil nobenega denarja z računa v Liechtensteinu.

Spomnimo, da se je na koprskem sodišču začela glavna obravnava za nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina. Obtožen je, da je z investicijo v logistični terminal v Čehovu v Rusiji zlorabil položaj in drugim omogočil veliko premoženjsko korist. Lovšin obtožbe zavrača.

Lovšin je v gradnjo terminala mimo vednosti nadzornega sveta vložil bistveno več denarja, kot bi smel, naložba se je z začetnih 46 milijonov evrov na koncu podražila za skoraj sto milijonov in ogrozila obstoj koprskega logističnega podjetja. Med drugim je Intereuropa zemljišča po trikrat višji ceni kupila od takratnega direktorja hčerinske družbe Rika Konstantina Belousova, del kupnine pa nakazala na račun v Liechtenstein, navaja Dnevnik.

"Bolj kot sam začetek glavne obravnave in Lovšinovo zanikanje krivde pa je zanimiva navedba iz obtožnice, da so Andrej Lovšin, Aleksander Konstantin Belousov, Janez Škrabec in Jozo Dragan urgirali pri liechtensteinskih oblasteh, naj koprskemu tožilstvu in sodišču ne posredujejo podatkov o pooblaščencih in prometu na bančnem računu v Vaduzu, na katerega je Intereuropa nakazala del kupnine za trikrat preplačana zemljišča v Čehovu," piše Dnevnik.

Po podatkih omenjenega časnika je Intereuropa na račun LGT Bank v Liechtensteinu nakazala 24,9 milijona evrov. S tega računa so nato 3,4 milijona prenakazali na ruski transakcijski račun Aleksandra Belousova, 21,5 milijona evrov pa na račun podjetja IST International Sastrade AG (v lasti Janeza Škrabca in Joza Dragana), odprtega pri Swissfirst Bank v Vaduzu. Kupnina za zemljišča v višini 21,5 milijona evrov je na račun podjetja IST International Sastrade AG prišla aprila 2007. Lovšin, Škrabec in Dragan pa so v naslednjih dveh mesecih ves denar dvignili s tega računa.

Mediaspeed
Janez Škrabec na novinarska vprašanja ni odgovoril.

Dnevnik, ki tudi natančno pojasnjuje, kako so dvigi gotovine potekali, še povzema: "Škrabec naj bi aprila in maja dvignil 2,6 milijona evrov, Lovšin milijon, Dragan pa 125.000 evrov, ostali denar so dobile družbe v lasti Škrabca in Dragana. Lovšin naj bi tudi iz računov teh podjetij dobil nekaj milijonov, skupaj okoli 8 milijonov."

Lovšin je sicer za časnik zatrdil, da ni nikoli dvignil nobenega denarja z računa v Liechtensteinu ter zanikal, da je s Škrabcem posredoval v Liechtensteinu, naj koprskemu sodišču ne izročijo podatkov. Janez Škrabec na novinarska vprašanja ni odgovoril.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste