Slovenija

Zdaj ji končno zažarijo oči

Lidija Markelj
22. 2. 2016, 22.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Upokojenki Tinci Luzar iz Šmarja pri Šentjerneju sreča pomeni, da lahko od nedavnega pije vodo iz vodovoda. Za to, kar se zdi dandanes večini povsem samoumevno, se je borila in uspelo ji je.

L. M./Dolenjski list
"Voda pripada tudi meni. To je zdrava, čista pitna voda in res sem je vesela," pravi Tinca.

Ko ob našem obisku odpre pipo v svoji kuhinji, ji oči kar žarijo od sreče. Z veseljem si natoči kozarec vode. Pravi, da je zlepa ne bo kdo prepričal, da bi si kupila vodo iz plastenke, čeprav je prej pila kupljeno. »To je zdrava, čista pitna voda, res sem je vesela,« pravi in doda, da ne bo nikoli pozabila občutkov, ko imaš vse, a nimaš kozarčka vode iz pipe, da bi se odžejal.

Vrsto let je vodovod tekel blizu njenega doma, ki sta si ga z žal že pokojnim možem zgradila pred leti, v hiši pa so imeli hidrofor. Voda je tekla počasi, pravega pritiska ni bilo. Leta ni spala v miru tudi zaradi ropotanja hidroforja.

Lani poleti pa se je ta pokvaril in Tinci je bilo počasi vsega dovolj – popravilo ni bilo mogoče, saj je bila naprava dotrajana, nov je bil drag. »Voda tako kot vsem občanom pripada tudi meni, za pošteno plačilo seveda. Prišla bom do nje, vzela posojilo, kar bo pač treba,« je bila odločna in po pomoč se je obrnila na Občino Šentjernej.

Zadnji božič in novo leto sta bila najlepša do zdaj, nazdravljali so z vodo iz pipe. 

PRISLUHNILI SO NJENIM TEŽAVAM

Občina je prisluhnila njenim težavam in ji omogočila napeljavo prek sekundarnega voda iz cevovoda iz Vrhpolja, tako da od lanskega božiča dostopa do pitne vode  poleg nje še nekateri drugi sosedje. Ker so bile to Tinčine dolgoletne želje in sanje, predvsem pa potreba, je neizmerno hvaležna vsem, ki so ji pomagali, zlasti pa Janezu Hrovatu iz Oddelka za komunalno in cestno infrastrukturo, županu Radku Luzarju ter vsem delavcem v Komunali Novo mesto.

Ne pozabi niti na sosedo Viktorijo Cekuta, svojo Ireno in druge, saj ji prijateljice pomenijo veliko. Poudarja, da ji ni do medijske pozornosti, a vsem, ki so ji pomagali, bi se rada javno zahvalila.

NAZDRAVLJALI SO KAR Z VODO

»Zadnji božič in novo leto sta bila najlepša do zdaj. S sinovoma smo nazdravljali z vodo iz pipe, nisem se mogla načuditi, da voda normalno teče prav povsod v hiši, bilo je res veselo,« opisuje 68-letna Tinca Luzar in obžaluje le, da tega ni doživel njen mož. Več kot tri desetletja sta namreč živela v bloku v Šentjerneju, oba sta bila sicer doma s kmetov in želela sta si dom ustvariti kje bolj na vasi, blizu narave. To sta si lahko »privoščila« šele kot upokojenca in si v Šmarju sezidala hišico, a mož je zaradi hude bolezni v njej bival le slabo leto.

Zdaj tu domuje Tinca s sinom Marjanom, sin Stane se je osamosvojil. »Otroka sta moja sončka, stojita mi ob strani in vsi si pomagamo, pa nam je življenje lepše,« pove Tinca, sicer upokojena kuharica, ki je dejavna v različnih društvih, in dodaja, da jo razveseljujeta tudi dva vnuka: Lavra, ki si je dom ustvarila v Nemčiji, in Marcel, uspešen novomeški rokometaš.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste