Slovenija

Gasilske elite: dodatki le za izbrane

Luka Tetičkovič
19. 2. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Sindikatu poklicnega gasilstva opozarjajo, da si nekateri direktorji gasilsko-reševalnih zavodov izplačujejo dodatka za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Ker ne delujejo v operativni dejavnosti kot gasilci, pa so ta izplačila neupravičena.

STA
(Slika je simbolična.)

Kot je na novinarski konferenci pojasnil sekretar sindikata David Švarc, so na podlagi obvestil zaposlenih o tovrstnih nesprejemljivih praksah na vseh 13 zavodov naslovili zahtevo za podatke o plači ter dodatkih in prispevkih predstojnikov. 

Dolenjski list
Direktor PGE Krško Joško Žvar

700 evrov bruto mesečnega dodatka po navedbah sindikata prejemajo direktorji, ki so v stalni pripravljenosti dvigniti telefon.

Beneficirana doba, stalna pripravljenost in stalnost

Konec lanskega leta pridobljeni podatki po njegovih besedah razkrivajo, da si nekateri direktorji izplačujejo dodatka za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, na podlagi katerega se gasilcu za vsako leto delovne dobe priznajo trije dodatni meseci pokojninske dobe, kar mu omogoča predčasno upokojitev (prejšnja beneficirana doba).

Gre za dodatka in prispevek, ki zaradi narave njihovega dela pripadajo in so namenjeni poklicnim gasilcem in so torej vezani na operativno opravljanje gasilske dejavnosti, s čimer pa se direktorji zavodov ne ukvarjajo, je opozoril Švarc. Ob tem je navedel primer prejemanja dodatka za stalno pripravljenost na domu, čeprav je direktor v funkciji poveljnika le prejel telefonski klic, na podlagi katerega je seznanjen, da je enota šla na intervencijo, sam pa v kasnejši intervenciji ni sodeloval.

Švarc je pojasnil, da so jim odgovore poslali z vseh 13 gasilsko-reševalnih zavodov. Iz njih izhaja, da je bilo šest direktorjev deležnih kakšnega od omenjenih neupravičenih izplačil. Najbolj pa bodejo v oči primeri direktorjev iz Krškega, Kopra in Celja.

Žvar izplačevanje dodatkov upravičuje z dejstvom, da 80 odstotkov sredstev pridobi na trgu, in to torej niso javna sredstva. Bržan pravi, da je do dodatkov upravičen kot poveljnik, vendar za to nima izobrazbe. Potrdil nam je, da je prisoten na terenskih intervencijah. Sindikalist Švarc poudarja, da so do dodatkov upravičeni le tisti, ki so izpostavljeni terenskemu delu in imajo za to tudi primerno izobrazbo. 

Direktorji: Smo tudi poveljniki

Poklicali smo direktorje omenjenih poklicnih gasilskih enot. Navedbe sindikata zavračajo. Direktor PGE Krško Joško Žvar trdi, da poleg direktorja opravlja tudi operativno delo poveljnika in strokovnega direktorja, zaradi česar se ima za upravičenega do teh dodatkov. »Ko delimo te dodatke, jih ne delimo iz proračunskih sredstev. 80 odstotkov svojih dohodkov ustvarjamo na trgu s pogodbami. To nima nobene zveze z izvajanjem javne službe. Stalno pripravljenost zahtevajo od nas pogodbe poslovnih partnerjev,« trdi Žvar.

»Dodatek za stalnost dobim kot delavec v sistemu zaščite in reševanja. Kmalu bom v tem sistemu že 40 let, zato mi ta dodatek pripada. Moje delovno mesto je tudi mesto poveljnika, za to dobivam tudi delovno dobo s povečanjem, za kar sem pridobil soglasje MORS,« je izjavil Vilij Bržan, direktor PGE Koper, ki sicer ne prejema dodatka za stalno pripravljenost, a nam je potrdil, da vedno sodeluje pri terenskih intervencijah.

LT
Dušan Semolič in David Švarc

Za komentar smo poskušali priklicati tudi direktorja PGE Celje Janka Požežnika, vendar ga ob našem poizvedovanju ni bilo v pisarni.

Direktorji poveljniki naj opravijo šolo

Direktorje, ki nameravajo opravljati tudi delo operativnega poveljnika v letu 2016, pa sindikat poziva, naj opravijo šolo za poklicnega gasilca. Podatki, ki so jih pridobili, namreč kažejo, da večina direktorjev te šole nima opravljene, to pa sicer tudi ni pogoj za mesto direktorja.

Direktorji PGE, ki so o intervenciji obveščeni le prek telefona, si izplačujejo dodatke za stalno pripravljenost.

»Sami so nam pojasnjevali, da je funkcija direktorja funkcija poslovodnega organa in kot takšna ni operativne narave. Težko bi pričakovali, da bo operativo vodil nekdo, ki izobrazbe za to dejavnost nima,« na odzive direktorjev – poveljnikov odgovarja sindikalist Švarc. »Pri tem je sporno plačevanje za stalno pripravljenost, stalnost in beneficirane dobe, ki so zaradi narave dela namenjene zgolj poklicnim gasilcem.«

Švarc pri tem poudarja, da imata primerno izobrazbo za funkcijo poveljnika samo direktorja PGE v Mariboru in v Novem Mestu, ta dva pa si teh dodatkov ne izplačujeta.

STA
Vilij Bržan, direktor PGE Koper

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste