Slovenija

Drama z dolenjsko muco: najdena, a izgubljena za vedno

Žiga Kariž
16. 2. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mačka, katere lastnica je mala deklica, je bila najprej ukradena, nato najdena, potem je spet izginila, se pojavila na drugem koncu Slovenije in pristala v oskrbi društva za zaščito živali, ki ji je našlo nov dom. Deklica želi svojo ljubljenko nazaj.

facebook
Društvo za zaščito živali Kočevje.: „Če posvojitelji lepo skrbijo za žival, mi nimamo nobene osnove, da bi jim jo lahko odvzeli.“

Mlada mamica iz Dolenjske je svoji dveletni hčerki kupila muco. Otrok in žival sta se se hitro navezala, in ko je v začetku decembra mačka izginila, je bilo deklici izredno hudo.Mamica je organizirala iskanje, pri katerem naj bi pomagala celo policija, in v nekaj dneh tudi odkrila izgubljeno hišno ljubljenko. Našla jo je pri svojem bivšem partnerju, očetu deklice, ki je po posredovanju domačo žival vrnil. Že čez nekaj dni je muca ponovno izginila, a tokrat o njej ni bilo ne duha ne sluha. Izginotje je mamica prijavila tudi policiji.

Najdena, a izgubljena

Šele čez deset dni je mamica v enem od slovenskih časnikov opazila oglas Društva za zaščito živali Kočevje, ki je za njeno muco iskalo posvojitelje. Čeprav je nemudoma poklicala v Kočevje, je bila prepozna. Muco so že oddali in poti nazaj več ni. Ko je društvo za zaščito živali 10. februarja na svoji facebook strani objavilo še fotografijo muce v svojem novem domu, se je nanje usul plaz kritik in zahtev, naj vendarle muco vrnejo punčki.

Na Društvo za zaščito živali Kočevje se je prek spletnih omrežij usul kup zahtev, naj mačko vrnejo deklici. 

Reševanje v Kočevju

A stvari niso tako preproste. Kako je maček iz Dolenjske prišel v Kočevje, ostaja skrivnost, več prstov pa je uperjenih v očeta male deklice. V Kočevju so mačko opazili, ko se je prestrašena skrivala v krošnji drevesa. Da jim jo je uspelo spraviti na tla, so morali uporabiti celo avtodvigalo. Kot so nam zaupali, so več dni iskali lastnike. Mačko so peljali k veterinarju, ki je ugotovil, da žival ni čipirana in da nima resnejših zdravstvenih težav. Fotografijo mačke so objavili na svojih spletnih straneh, facebooku ter dali oglas na eno izmed lokalnih radijskih postaj, a odziva ni bilo. Poizvedovali so tudi na terenu, vendar lastnikov niso našli.

Novi lastniki

Ker za mačko niso imeli primernih prostorov za bivanje, so ji poskušali čim prej poiskati nove lastnike. Oddali so oglas v enem izmed spletnih oglasnikov, čez nekaj dni pa je bil objavljen še oglas v enem izmed dnevnih časopisov. Po objavi v oglasniku se jim je javila družina iz okolice Ljubljane in mačko posvojila. Po nekaj dneh, ko je bil oglas objavljen tudi v časopisu, pa jih najprej poklicala ženska, ki je trdila, da je mačka ukradena in da je ona prava lastnica. Poklical jih je tudi moški, za katerega se je izkazalo, da je dekličin oče, in prav tako trdil, da je lastnik mačke. Kasneje jih je poklicala še mati deklice in jim razložila celotno situacijo.

Brez pravne osnove

Člani društva iz Kočevja so poklicali nove lastnike, a se ti posvojeni mački niso želeli odpovedati, saj naj bi se njihovi otroci nanjo že preveč navezali. Glede na to, da zanjo lepo skrbijo, člani društva niso imeli nobene osnove, da bi jim žival lahko odvzeli. To so mladi mamici razložili, ta se je z nastalo situacijo sprijaznila in se jim prek SMS-sporočila opravičila za zmedo. Oče deklice, ki naj bi bil glede na splošno prepričanje znancev družine kriv za izginotje mačke, je na društvo za zaščito živali klical večkrat in jim celo grozil.

Mladi mamici zdaj ostane le še pravna pot. A četudi bi policistom dokazala lastništvo živali, je naša zakonodaja napisana tako, da zaradi tega, ker izginotja mačke ni prijavila najbližjemu zavetišču, velja, da je opustila skrb, ki jo določa zakon o zaščiti živali.

Društvo za zaščito živali Kočevje.: „Če posvojitelji lepo skrbijo za žival, mi nimamo nobene osnove, da bi jim jo lahko odvzeli.“ 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste