Slovenija

Pogodbe z Alstomom je mogoče izpodbijati

Luka Tetičkovič
4. 2. 2016, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šesti blok TEŠ na leto proizvaja 50 milijonov evrov izgube, pri tem pa ni sposoben izpolnjevati funkcije toplarne za Šaleško dolino. Za kaj gre? Je šlo za odsotnost strateškega planiranja ali se je planiranje moralo umakniti pred interesi dnevne korupcije?

STA
Pred komisijo je poklican tudi nekdanji državni sekretar za energetiko Djordje Žebeljan.

Danes bo po napovedih potekalo novo zaslišanje preiskovalne komisije državnega zbora za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v TEŠ 6, ki ga vodi Matjaž Hanžek iz Združene levice. Zaslišana bosta Jaroslav Vrtačnik, ki je bil direktor Termoelektrarne Šoštanj pred Urošem Rotnikom, pozneje pa je prevzel funkcijo strateškega načrtovalca za Holding Slovenske elektrarne. Ob tem bo zaslišan tudi Djordje Žebeljan, ki je opravljal funkcijo državnega sekretarja za energetiko. 

Twitter
Komisija bo zasliševala nekdanjega direktorja TEŠ Jaroslava Vrtačnika.

Predimenzionirani blok ...

Kot smo že večkrat poročali, je projektu šesti blok spodrsnilo na več točkah. Večno naraščajoča cena projekta, zaradi katere se je TEŠ 6 prijel nadimek spomenik korupcije, je le ena od njih. Pisali smo, da je šesti blok s svojo nazivno močjo 600 megavatov predimenzioniran za energetske potrebe Slovenije, pri tem pa okoljskim in ekonomskim zahtevam ustreza le, če obratuje pri polni (nazivni) moči. Da bi bila mera polna, je med izgradnjo na Rotnikovem zelniku zrasla še ideja o tako imenovanem nadomestnem bloku, ki pa to ne more biti iz več razlogov. Najbolj očiten ostaja ta, da šesti blok za svoj zagon potrebuje paro iz bloka 4 ali 5.

Glede predimenzioniranega bloka šest še ni padla zadnja beseda.

… ki ni toplarna

TEŠ tako ne more v popolnosti izpolnjevati funkcije toplarne, saj lahko kotel po evropskih smernicah obratuje le 90 odstotkov koledarskega leta. Nekdanji direktor TEŠ Matjaž Eberlinc, ki svojo kariero nadaljuje na HSE, je med direktorovanjem celo na glas razmišljal o tem, da funkcija ogrevanja ni med osnovnimi funkcijami toplotne elektrarne. Kako je na to odgovorila Šaleška dolina, ki je že desetletja odvisna od tega toplotnega vira, smo lahko zaznali v več intervencijah velenjskega župana Bojana Kontiča.

Ena zadnjih takšnih naj bi bilo celo vmešavanje v HSE s strani ministrice za obrambo Andreje Katič, sicer nekdanje direktorice občinske uprave MO Velenje.

Testiran le za nazivno moč

V začetku decembra, le kak dan po tem, ko je mesto direktorja TEŠ prevzel Arman Koritnik, je prišlo do enigmatičnega izpada šestega bloka. Odgovorni so hiteli pojasnjevati, da v tem ni nič nenavadnega.

Zdaj naši viri trdijo, da so šesti blok tedaj poskušali obratovati pri moči, nižji od nazivne – v področju med 42 in 100 odstotkov nazivne moči, za kar pa naj ne bi bil prilagojen in je posledično tudi izpadel.

Na HSE so nam na vprašanje, ali je blok testiran za ta razpon, suhoparno odgovorili, da so se »meritve izvajale skladno z pogodbenimi zahtevami in veljavnimi standardi«. Naši viri trdijo, da je to res, vendar le zato, ker je Alstom po pogodbi s TEŠ dolžan opraviti samo meritve specifične porabe pri polni moči.

STA
Termoelektrarna Šoštanj

»Ti podatki mi potrjujejo več že znanih dejstev. Prvič, da je bil projekt slabo zamišljen, drugič, da ni bil testiran za zahtevani razpon, in tretjič, da je šesti blok v neskladju z energetskim dovoljenjem, ki zahteva, da se mora blok zagnati brez zunanjega vira energije,« je oster Gorazd Marinček iz društva Slovenski E-forum.

Pogodbe z Alstomom se lahko razveljavijo

Marinček nadaljuje, da bi se zloglasne pogodbe ob tem lahko odpovedale, saj odgovorni v TEŠ projekta niso gradili s pomočjo javnih naročil, k čemur so bili sicer obvezani. »Njihovi izgovori ne vzdržijo, saj ima pristojni zakon orientacijski dodatek, po katerem je TEŠ vključen na seznam zavezancev za javna naročila. Lobisti so ta dodatek sprva preprečili, vendar je bil dodan po zaslugi intervencije evropskih uradnikov.«

Pogodbe so bile medtem že sklenjene, vendar po Marinčkovih besedah pravna podlaga za razveljavitev vzdrži. »To bi se lahko doseglo s tožbo, ki pa jo mora vložiti ali TEŠ, kot investitor, ali HSE kot njegov lastnik. Oboje je malo verjetno, obstaja pa še možnost, da tožbo vloži državno pravobranilstvo, a mora biti za to pooblaščeno s strani vlade.«

Na kabinet predsednika vlade smo se obrnili z več vprašanji, med drugim smo ga vprašali, ali namerava pooblastiti državno pravobranilstvo za tožbo proti Alstomu, a odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste