Slovenija

V preiskavi zaradi zlorabe otrok

Simon Rosc
8. 1. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Inšpektorji so pod drobnogled vzeli referendumski videospot, ki ga je v dar dobila koalicija Za otroke gre in po mnenju varuha človekovih pravic krši pravice otrok oziroma gre po njihovem mnenju celo za zlorabo otrok. Koalicija pa se je zavila v molk.

STA
Metka Zevnik in Aleš Primc

Referendum o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je lanskega decembra pustil globoke brazde v srcih tistih, ki so si želeli le izenačenje pravic vseh državljank in državljanov, še vedno ni pozabljen. Pravzaprav bo očitno ena najbolj zavajajočih in umazanih kampanj zdaj vsaj delno tudi kaznovana. Inšpektorat za notranje zadeve je namreč pod drobnogled vzel videospot, ki se je na spletu pojavil med kampanjo, v dar kot donacijo, kot so dejali sami, pa ga je dobila koalicija Za otroke gre.

Inšpektorat je poslal pozive vsem osebam, ki bil lahko karkoli vedele o tem, z namenom odkritja storilca. 

ZA KAJ GRE?

V videospotu, ki je državljanke in državljane nagovarjal, da na referendumu oddajo svoj glas proti, sta nastopila dva otroka, kar pa predstavlja zlorabo otrok. Varuh človekovih pravic je glede videospota jasen. »Po naši oceni sta bila otroka v konkretnem primeru zlorabljena za politično propagando, vendar pa bi to dejstvo upravičevalo morebiten poseg pristojnih organov le v kontekstu drugih (dodatnih) okoliščin, iz katerih bi lahko ocenili večjo ogroženost otrok,« so zapisali. Že pred časom pa so v zvezi z referendumsko propagandnim spotom dejali še: »Vključevanje otrok v predvolilne aktivnosti je po svoji vsebini nasilje, če se otroci tem aktivnostim ne morejo svobodno izogniti na enak način, kot to lahko storijo odrasli.«

ZEVNIKOVA NA SNEMANJU?

Zloraba otrok pa ni edina nemarnost, ki jo zdaj mnogi očitajo avtorjem posnetka. A kaj, ko se kljub jasnim zakonskim določilom organizatorji volilne kampanje proti teh še malo niso držali, zaradi česar so inšpektorji pod drobnogled vzeli vse možne storilce, seveda med njimi tudi glavnega organizatorja kampanje proti koaliciji Za otroke gre, ki jo vodita Aleš Primc in Metka Zevnik.

STA
Aleš Primc

Že pred tedni so iz koalicije sicer sporočili, da so referendumski spor dobili kot donacijo, zaradi česar pa avtor ni znan, čeprav bi po zakonu moral biti, še več, v videospotu bi moral biti celo naveden njegov naročnik. Iz koalicije Za otroke gre pravijo, da oni videospota niso naročili, čeprav naj bi sovoditeljico koalicije Metko Zevnik videli na več snemalnih lokacijah v času snemanja posnetka. Te informacije smo želeli preveriti tudi pri njej, a nam iz koalicije do zaključka redakcije niso odgovorili, kakor tudi ne na vprašanje, kdo je avtor videospota, ki očitno zlorablja otroke za politične namene.

Otroke morajo zaščititi starši 
Varuh človekovih pravic odgovarja, da morajo otroke zaščititi v prvi vrsti njihov starši oziroma skrbniki. Spornosti angažiranja otrok v politično-propagandne namene pa se morajo zavedati vsi odrasli. Zakoniti zastopniki otrok morajo pred podajo soglasja oceniti vse možne posledice sodelovanja otroka in se odločiti v otrokovo največjo korist. 

INŠPEKTORJI BODO KAZNOVALI

Tudi inšpektorat RS za notranje zadeve je v zvezi z videoposnetkom dobil uradno prijavo, ki jo obravnava v skladu z Zakonom o prekrških. Kot so nam sporočili iz inšpektorata, je postopek trenutno v fazi zbiranja obvestil. »Poslani so bili pozivi vsem osebam, ki bi lahko karkoli vedele o tem z namenom odkritja storilca, predvsem pa dokazovanja odgovornosti za storjeni prekršek,« so še odgovorili in dodali, da gre za kršitev po 1. alineji prvega odstavka 33. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji, ker ni naveden naročnik vsebine oglasa. Organizatorje volilne kampanje bo tako doletela globa v višini od 700 do 2500 evrov, odgovorno osebo organizatorja pa denarna kazen od 150 do 400 evrov. Če inšpektorat ugotovi, da se naročnik spota ni prijavil kot organizator volilne kampanje, pa lahko pričakuje še globo v višini od 350 do 800 evrov.

NESRAMEN ODZIV

Kljub jasnim sporočilom, da gre za zlorabo otrok, in inšpekcijskem nadzoru, ki poteka, pa se v koaliciji Za otroke gre niti ne odzivajo na poslana vprašanja niti se ne trudijo, da bi se oprali domnevne krivde.

sta
Metka Zevnik

Še več, čeprav je varuh človekovih pravic jasno povedal, da gre za zlorabo otrok, je Zevnikova za medije izjavila, da jo je spot kot »spomenik materi in očetu« zelo ganil. Na tem mestu pa se verjetno lahko vprašamo, kako daleč seže čut za pravice otrok. Tega očitno kaj hitro preseže korist.

MÖDERNDORFER IMA REŠITEV

Ne samo zloraba otrok, v času referendumske kampanje, pa tudi v sklopu migrantske krize, se je vse pogosteje pojavljal sovražni govor. Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je zato včeraj v DZ vložil predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, s katero predlaga, naj se problematika sovražnega govora prek spleta, medijev in propagandnega gradiva obravnava v okviru možnosti, ki jih ponuja prekrškovno pravo.

STA
Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je včeraj vložil predlog zakona, ki bi posledično omejil sovražni govor.

Tako bi sovražni govor lahko prvenstveno preganjala policija. Slovenska kazenska zakonodaja namreč dejanja sovražnega govora kot kaznivega ne pozna, Slovenija pa je na repu držav Evropske unije po odzivnosti na sovražni govor, navaja Möderndorfer. Morda pa bomo s tem zakonom bližje prijaznejšemu govoru v javnosti.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste