Slovenija

Palomo prevzemajo Poljaki

T.C.
5. 1. 2016, 21.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sladkogorska tovarna papirja Paloma je po današnji več ur trajajoči skupščini vendarle dobila novega večinskega lastnika, saj so delničarji potrdili prepotrebno 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja. S podporo 71-odstotnega državnega lastnika SDH v družbo lastniško vstopa poljski sklad Abris Capital, ki je ponudil 3,3 evra za delnico.

facebook

Slovaškemu skladu Eco Invest tako preko nasprotnega predloga manjšega dela delničarjev ni uspelo priti do lastništva Palome. Slednji se je preko Nevene Tee Gorjup šele tik pred prazniki v igro za prevzem Palome vključil z enako visoko ponudbo dokapitalizacije, a s krajšim rokom plačila, delničarjem pa je ponudil po 3,51 evra za delnico.

Facebook
Enak izdelek, različna cena.

Na današnji skupščini so kar dvakrat zvišali ponudbo. Zadnja je bila 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico. Da mislijo resno, so pokazali tudi s tem, da sta sredi skupščine iz Slovaške prispela predstavnika Eco Investa Miloslav Čurilla in Miroslav Vajs, ki pa očitno nista uspela prepričati večinskega lastnika Palome. Gorjupova je zato že napovedala izpodbojno tožbo.

Kot je po skupščini povedal prvi mož Palome Tadej Gosak, gre pri današnji odločitvi skupščine za zgodovinski dan za Palomo. Prepričan je, da so s tem pridobili nujno potreben kapital za posodobitev proizvodnje in izboljšavo logističnih zmogljivosti ter kakovostnega investitorja za nadaljnji razvoj družbe.

"Zadovoljen sem, da so naši delničarji videli pozitivno zgodbo v odnosu do investitorja in ga tudi z veliko večino potrdili," je dejal Gosak in v zvezi z zavrnitvijo višje ponudbe dejal le, da ni naloga uprave, da se opredeljuje do teh predlogov.

Glavno besedo pri razpletu skupščine je imel namreč Slovenski državni holding (SDH), ki je o svoji odločitvi kljub pogojni predhodni podpori poljskim vlagateljem molčal vse do začetka skupščine. Z izbiro Abrisa se je odrekel višjemu iztržku od prodaje deleža. Kot je po skupščini povedal prvi mož SDH Marko Jazbec so imeli za takšno odločitev vsa potrebna pooblastila.

"Po opravljenem zelo kakovostnem sestanku s predstavniki Eco Investa smo prišli do zaključka, da poleg finančne vrednosti ponudbe in jamstev moramo resno upoštevati tudi verjetnost uspešne izpeljave dokapitalizacije. Prišli smo do zaključka, da na podlagi že zapisanih dogovorov med Palomo in Abrisom obstaja velika verjetnost, da bi alternativni predlog ne doživel konkretnega epiloga," je dejal Jazbec.

Manj zadovoljna z razpletom skupščine je bila Gorjupova, ki je dejala, da so dali maksimalno korektno ponudbo, s katero bi pomagali družbi z višjim zneskom likvidnim sredstev. Ključno odgovornost za odločitev ima zdaj po njenem SDH, čeprav se ji zastavlja vprašanje, zakaj državni lastniki menijo, da je s poljskim skladom večja verjetnost izpeljave posla, glede na to, da ima Eco Invest pri eni od tujih bank že od 21. decembra brez poroštvenih izjav deponiranih celo več sredstev od ponujenih.

"Sprašujem pa se, ali bo še katerikoli tuji investitor, ki se ukvarja z branžno dejavnostjo, pripravljen sodelovati pri kateremkoli prodajnem postopku SDH, če se bodo njihove usmeritve vezale predvsem na finančne sklade in investitorje, s katerimi soglašajo uprave," je dejala Gorjupova.

Abris Capital je neodvisni zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na srednje velika podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Z več kot 770 milijoni evrov investicijskega kapitala ima finančno podporo različnih vodilnih globalnih investicijskih organizacij, vključno s korporativnimi in javnimi pokojninskimi skladi, finančnimi institucijami, zavarovalnicami in ameriškimi univerzitetnimi skrbniškimi skladi.

STA

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste