Slovenija

Grožnje homoseksualcem na desnici

Luka Tetičkovič
10. 12. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Istospolnim v vrstah pomladnih strank naj bi vodstvene strukture zabičale, naj se med kampanjo ne izpostavljajo s svojimi pogledi na spolnost in tako kršijo konservativno linijo svojih strank.

STA
Ljudmila Novak, predsednica stranke Nsi z Janezom Janšo, prvakom stranke SDS

»Istospolnim v NSi, SDS in SLS je težko. V strankah so jim zabičali, da ne smejo biti za na referendumu, sicer so njihove politične kariere končane,« nam je zaupal vir iz visokih političnih krogov na slovenski desnici. Dodal je, da tudi interne ankete stranke SDS kažejo, da kar tretjina volivcev SDS podpira zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o katerem bomo volivci na referendumu glasovali 20. decembra.

STA
Marko Zidanšek, predsednik stranke SLS

Informacijo smo preverjali pri omenjeni stranki, vendar do zaključka redakcije od nje nismo prejeli odgovora. Med člani pomladnih strank naj bi bilo sicer nezanemarljivo število istospolno usmerjenih. Neuradno se govori, da geji in lezbijke v njihovih vrstah sicer ne trpijo šikaniranja zaradi svoje spolne usmerjenosti, vendar se od njih pričakuje, da te stvari ohranjajo med štirimi zidovi.

SLS: Glasovanje je osebna odločitev

»Stranka seveda izrazi svoje stališče do aktualnih tem in lahko tudi pozove svoje člane, naj glasujejo v skladu s tem stališčem, a je končna odločitev pri obkrožanju odgovora na glasovnici seveda njihova osebna odločitev, ki jo stranka spoštuje,« se je glasil odgovor stranke SLS. Na vprašanje, kako bi se odzvali na dejanje člana, ki bi se glede referenduma javno opredelil, niso odgovorili.

Geji v vrstah NSi so se že izpostavili

Že več kot deset let je tega, ko se je član Nove Slovenije z imenom in priimkom izpostavil v pismu tedniku Mladina. Napisal je, da bo na enem izmed shodov nosil transparent: »Sem član vaše stranke, sem gej, zato prosim stranko, da se bori, da bo po volitvah čim prej sprejet zakon o istospolno usmerjenih. Želim se čim prej poročiti s svojim ljubimcem, zadosti sva trpela!«

Čeprav imajo geje tudi v svojih vrstah, jim odrekajo pravico do posvojitve otrok. 20. novembra bomo na pobudo desnice na referendumu glasovali o človekovi pravici do zakonske zveze.

NSi se je na njegov napis korektno odzvala že takrat, potrdili so, da je dotična oseba resnično član njihove stranke, »kar nakazuje, da v stranki gojimo visok demokratični dialog in sprejemamo skladno z Ustavo RS tudi vse drugače misleče«. Kljub temu se tokrat na našo prošnjo za komentar do zaključka redakcije niso odzvali.

V Nemčiji bi bilo to nezaslišano

Za komentar smo se zato obrnili na Steffena Leskovarja, poslovneža in poznavalca nemške politične krajine. »Vse to izkazuje trenutno situacijo demokracije v Sloveniji, ki kaže na radikalizacijo, ki je na primer v Nemčiji ne poznam, saj ima (konservativna, op. p.) CDU znotraj svojih vrst kar nekaj uspešnih politikov in svojo zvezo istospolno usmerjenih, LSU (Lesben und Schwule in der Union), ki so organizirani na deželni in zvezni ravni. Prav svobodno in javno se zavzemajo za izenačitev partnerstev in popolno enakopravnost, kar seveda v Nemčiji ni problem, saj je to del demokratične kulture in spoštovanja človekovih pravic ter modernega gledanja na človekovo življenje. Javno kritizirajo diskriminatorno politiko svoje stranke – s tem ni tam prav nič narobe,« pojasnjuje Leskovar. »Ravno raznolikost ljudi, ki delujejo znotraj CDU/CSU, je tudi del ključa uspeha te stranke, saj te ljudi združuje pogled na svet, na primer krščanski pogled na ureditev družbe – ne pa spolna usmerjenost člana, saj je to njegova osebna okoliščina. Krščanski pogled pa ni diktiran prek vatikanskega veleposlaništva v Berlinu,« dodaja.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste