Slovenija

Prizadevajo si za enako

Polona Krušec
9. 12. 2015, 19.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na potezo staršev iz Vipave se je izčrpneje odzvala direktorica ajdovskega zdravstvenega doma in povedala, da se tudi sama bori za to, kar si želijo starši otrok iz Vipave in okolice.

P.K.
Po nekaj letih pogostih menjav pediatrov si starši v Vipavi želijo stalnega, na katerega bi se tako oni kot otroci lahko navadili.

Prejšnji teden smo poročali o starših iz Vipave, ki jim pogoste menjave pediatrov na tamkajšnji zdravstveni postaji niso pogodu. Prepričani so, da zaradi tega trpi zaupanje na relaciji starš – otrok – pediater in s tem kakovost zdravstvene obravnave pri zdravniku.

P.K.
V Vipavi je za peditra, sicer ne stalnega, poskrbljeno. Pacientom ni kršena nobena pravica.

Želijo si stalnega pediatra, ki mu bo uspelo njihove otroke dodobra spoznati in bo tako lažje razumel njihovo zdravstveno stanje, saj menjave od staršev terjajo tudi, da novega zdravnika vsakič znova izčrpno seznanjajo z zgodovino otrokovih bolezni.

pediatri so se v zadnjih letih na hitro 
zamenjali na zdravstveni postaji v Vipavi.

Urškina izkušnja

»Za prvega otroka smo imeli stalnega pediatra. Za drugega pa zadnja leta doživljamo pogoste menjave. Ker je naš otrok bolj bolehen, smo velikokrat pri pediatru in moramo ob menjavah natančno seznanjati novega zdravnika s preteklimi zdravstvenimi stanji, da lahko otroka še uspešneje zdravi. To mi ni ravno pogodu, saj z dveh vidikov tu čutim prikrajšanost. Doktor ne pozna dobro zdravstvene preteklosti mojega otroka. Drugo, kar je slabo, pa je, da svoj čas in energijo, namesto da bi ju posvečala otroku, vlagam v zdravnika. Nazadnje se zdi, da otroku diagnozo postavim skoraj sama. Malo karikiram, da ste razumeli stisko,« svoje občutke ob problematiki povzame mamica Urška iz okolice Vipave.

Da so starši res nezadovoljni, priča tudi zbiranje podpisov. Z dopisom na vratih vrtca v Vipavi je skupina staršev še preostale roditelje vabila, da s svojim podpisom podprejo njihova prizadevanja za pridobitev stalnega pediatra. Menijo, da bodo združeni lahko pri reševanju te težave uspešnejši in močnejši.

Boža Ferfolja, direktorica zdravstenega doma v Ajdovščini pravi: "Skrb, da v Vipavi uredimo situacijo s pediatrom, je tako pri meni kot pri starših enako velika."

Odziv vodstva

Zdravstveni dom Ajdovščina z direktorico Božo Ferfolja, pod katerega spada zdravstvena postaja Vipava, je do peticije oziroma akcije, ki so jo sprožili starši, nekoliko zadržan. Direktorica meni, da so prizadevanja nje ter mamic in očkov iz Vipave enaka, zato se ji zdi, da takšna oblika povezovanja in nastop v javnosti, uperjen proti zdravstvenemu domu, nista upravičena. Pravi, da si tudi želi, da bi se starši povezali z njo in ji predali svoje pomisleke. 

»Mislim, da je skrb, da v Vipavi uredimo situacijo s pediatrom, tako pri meni kot pri starših enako velika, zato se zelo trudimo, da bi v tej smeri kaj rešili.« Ferfoljeva tudi še enkrat poudari, da je v Sloveniji zaradi pomanjkanja kadra (pediatrov) situacija marsikje podobna kot v Vipavi, če ne celo slabša.

P.K.
Bo vipavskim staršem ugodeno?

»Želim si, da bi starši zmogli razumeti naše napore, ki jih vlagamo v to, da bi bila v Vipavi zdravstvena oskrba otrok taka, kot si jo želijo starši. Sicer pa tudi zdaj, saj pediater v Vipavi je, pacientom ni kršena nobena pravica.« Menda sta na območju Ajdovske in Goriške tudi dve novi pediatrinji, trenutno se še specializirata, a bi lahko v letu ali dveh nastopili z delom, morda tudi v Vipavi. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste