Slovenija

V prvo brez poravnave

Gabrijel Toplak
17. 11. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na okrožnem sodišču je bil razpisan narok v zvezi s tožbo zoper NKBM, ki sta jo vložila Robert in Konrad Čeh zaradi ugotovitve ničnosti kreditnih pogodb v švicarskih frankih.

Gabrijel Toplak
V znak podpore je pred mariborsko sodišče ob prvi tožbi v zvezi s tožbo zoper Novo KBM je prišlo na sodišče kakšnih deset kreditojemalcev iz različnih koncev Slovenije.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru je včeraj točno ob 10. uri stekla prva sodna obravnava v tožbi zaradi kredita v švicarskih frankih. Tožbo zoper NKBM sta vložila Robert in Konrad Čeh, v znak podpore ob prvi tožbi pa je na sodišče iz različnih koncev Slovenije prišlo kakšnih deset kreditojemalcev.

Gabrijel Toplak
Odvetnik Robert Preininger je sodišču prerekal navedbe NKBM, da iz reklamnega materiala banke izhaja, da so bile stranke dodatno obveščene o valutnem tveganju.

PREREKAJO NAVEDBE NKBM

Če je sprva kazalo, da bo obravnava zaprta za javnost, saj naj bi obstajala možnost, da pride do dogovora o poravnavi, je odvetnik Robert Preininger, ki je zastopal družino Čeh, sporočil, da NKBM odstopa od možnosti poravnave. Preinineger je med obravnavo poudaril, da prerekajo navedbe NKBM, češ da iz reklamnega materiala banke izhaja, da so bile stranke dodatno obveščene o valutnem tveganju. Kot dokazno gradivo je pokazal opozorilo Banke Slovenije iz leta 2008 o valutnih tveganjih, ki ga poslovne banke niso upoštevale. V nadaljevanju sodnega postopka je predlagal tudi izvedenca finančne stroke, ki naj bi ugotovil dejansko stanje medsebojnih terjatev strank. In to v evrih.

TEČAJI JAVNO OBJAVLJENI

Po mnenju odvetnice Zidar Klemenčičeve, ki po zaključeni obravnavi pred sodiščem ni želela dati nobenega komentarja, ne gre za kredit z valutno klavzulo, saj je bil tega dne v švicarskih frankih. »Tečaji valut so javno objavljeni, tako da bi lahko tožeča stranka svoje zahteve že utemeljila. Robert Čeh je bil v času najetja kredita zaposlen v Tušu, odgovoren je bil za tuje trge, zato je neverjetno, da se ne bi spoznal na valutna tveganja,« je razložila odvetnica, ki ji je Prenineger oporekal. Njegova stranka, pravi, ni niti ekonomski niti bančni poznavalec, ampak je na tem delovnem mestu opravljala posle, povezane s prometom nepremičnin.

Gabrijel Toplak
Kreditojemalka Nevena Tea Gorjup javnosti sporoča, da so bili namensko zavedni, od bančnih svetovalcev pa bi pričakovala, da bi takoj reagirali, ko so zaznali spremembe.

Gabrijel Toplak
Naslednja glavna obravnava bo zaradi zanimanja javnosti najverjetneje potekala v precej večji dvorani.

NASLEDNJIČ V VEČJI DVORANI

»Kreditojemalci v Sloveniji želimo, da se vendarle ugotovi, da smo bili ves čas zavedeni, ko smo spraševali, kako se bo spreminjala tečajna razlika. Odgovarjali so nam, da je švicarska valuta najugodnejša in najbolj trdna valuta. Če bi bili bančni svetovalci pošteni, bi takrat, ko so zaznali spremembe, takoj reagirali. Bili smo namensko zavedeni,« je razložila Nevena Tea Gorjup. Glavno obravnavo je sodnik Marko Čagran preložil na 16. januar prihodnje leto in zaradi zanimanja javnosti obljubil, da bo sodišče skušalo naslednjo obravnavo sklicati v večji dvorani.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov