Slovenija

Vlada nam bo naložila dodatne davčne obremenitve

STA
16. 11. 2015, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pet zbornic in združenj s področja gospodarstva je predsednika vlade Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja danes pozvalo k umiku predlaganih davčnih ukrepov, ki po njihovem mnenju namesto razbremenitve gospodarstvu prinašajo le nove davčne obremenitve. Zahtevajo, da vlada do konca leta predlaga in sprejme novi sveženj ukrepov.

sta
Čakajo ga vprašanja.

Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije ugotavljajo, da je vlada v nasprotju s prvotnimi zavezami letos ohranila višjo stopnjo DDV in najvišji dohodninski razred, čeprav sta bila oba ukrepa predvidena zgolj kot začasna.

Poleg tega je vlada po njihovi oceni že pred napovedanimi davčnimi ukrepi kršila zavezo, da ne bo dodatne obremenitve gospodarstva, predvsem s podporo redefiniciji minimalne plače.

"V zadnjih dveh letih v Sloveniji beležimo gospodarsko rast, ki je predvsem posledica dobrih rezultatov podjetij in podjetnikov, čeprav se davčno in administrativno poslovno okolje ni izboljšalo, kot bi se moralo, da bi bilo konkurenčno državam, ki so Sloveniji najbolj konkurenčne," so zapisali v skupnem pozivu.

Vlada je, kot opozarjajo, v tem času nenehno opozarjala na pomen javnofinančne konsolidacije, a je pred dnevi kljub temu sklenila za javno konsolidacijo neugoden dogovor s sindikati javnega sektorja. "Takoj po dogovoru s sindikati javnega sektorja je ministrstvo za finance objavilo napoved davčnih ukrepov, ki ne le, da ne pomenijo razbremenitve, temveč obremenitev gospodarstva, prav tako pa bi neposredno okrnili nadaljnji razvoj podjetij in ovirali odpiranje novih delovnih mest v gospodarstvu," so poudarili.

Zaradi tega bodo raziskovalni proračuni velikih družb preusmerjeni na druge trge, kar se bo odrazilo v manjšem številu zaposlenih v raziskavah in razvoju. Prepolovitev davčne olajšave za vlaganja v razvoj in raziskave bi namreč po njihovih izračunih državi prinesla 20 milijonov evrov več, kar bi bilo dodatno breme za okoli 750 podjetij, ki so to olajšavo uveljavljala lani.

"Država naj pobere več dobička od gospodarstva, vendar tako, da s spodbujanjem razvoja in izboljšanjem poslovnega, tudi davčnega okolja, poveča obdavčljivo osnovo. Ne pa na podlagi zniževanja olajšav za raziskave in razvoj ter opremo, ki so namenjena prav rasti prihodnje obdavčljive osnove," so še dodali v pozivu, ki so ga naslovili na predsednika vlade in finančnega ministra.

Finančno ministrstvo je namreč prejšnji teden dalo v javno obravnavo osnutke treh zakonov, ki so po navedbah ministrstva usmerjeni k povečanju konkurenčnosti in produktivnosti slovenskega poslovnega okolja ter posledično zaposlenosti z znižanjem obremenitve dohodkov iz dela. DZ naj bi jih sprejel še letos, rok za pripombe pa se izteče v petek.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?