Črna kronika

Usodni zdrs jamarja pri Divači

tr
16. 11. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Iz Kačne jame pri Divači so jamarski reševalci včeraj zjutraj prinesli truplo starejšega moškega. Zanj je bil usoden zdrs v 186 metrov globoko vhodno brezno.

STA
K nesrečnemu padcu v jamo naj bi pripomogla tema.

V Kačno jamo so se v soboto podali češki jamarji, ob odhodu iz jame pa so na dnu vhodnega brezna naleteli na truplo starejšega moškega. Kot je povedal podpredsednik Jamarske zveze Slovenije Marko Zakrajšek, je eden izmed čeških jamarjev pohitel ven in poklical na pomoč; jamarski reševalci so bili o dogodku obveščeni nekaj minut pred 20. uro. Takoj je steklo reševanje, ponesrečenega moškega so z nosili začeli iz jame dvigati ob 1.40. Nosila s truplom so bila zunaj jame ob 3. uri, zdravnik iz sežanske nujne medicinske pomoči pa je lahko le potrdil smrt. Za pokojnega je bila odrejena sodna obdukcija.

POKOJNI JE BIL JAMARSKI REŠEVALEC

V reševalni akciji je sodelovalo 19 jamarjev iz sežanskega, postojnskega, ljubljanskega in kranjskega jamarskega reševalnega centra, gasilci PGD Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter policija. Zakrajšek je povedal še, da je bil pokojni jamar in jamarski reševalec, ki je prišel verjetno pogledat na rob jame, saj je zunaj opazil avtomobile čeških jamarjev. Območje okrog jame je zaradi odpadlega listja še bolj nevarno kot sicer, k nesrečnemu dogodku naj bi pripomogla tudi tema, saj naj bi se nesreča zgodila po 18. uri.

NAJDALJŠA SLOVENSKA JAMA

Kačna jama leži v neposredni bližini Divače, dolga je skoraj 14 kilometrov in globoka 280 metrov, kar jo uvršča med najdaljše slovenske jame. Vhod v jamo se začne v veliki vrtači, vhodno brezno pa je visoko kar 186 metrov. Skozi jamo poteka tudi en del podzemnega toka reke Reke. V Kačno jamo se je prvi spustil Anton Hanke leta 1889. 

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?