Slovenija

Stroški begunske kriza morda še v letu 2017

STA
16. 11. 2015, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

DZ prvi dan novembrske seje obravnava predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti, prvega dveletnega proračuna vlade Mira Cerarja. Čeprav gospodarska rast in posledično višji davčni prihodki dajejo več svobode pri načrtovanju porabe, pa vlada ohranja zdravo mero restriktivnosti, je dejal Cerar.

STA
Proračun so načrtovali z zdravo mero restriktivnosti.

DZ se je s predlogom proračuna za prihodnji dve leti seznanil že oktobra in ga po razpravah na sejah zainteresiranih delovnih teles vrnil v dopolnitev vladi. Ta je zaradi naknadno ocenjenih stroškov zaradi begunske krize povečala načrtovane odhodke za 123 milijonov evrov.

Vlada pričakuje, da bo mogoče 73 milijonov evrov dobiti iz evropskega proračuna, za preostalih 50 milijonov evrov pa načrtuje povečanje primanjkljaja in dodatno zadolževanje, je pojasnil finančni minister Dušan Mramor. Ali bo imela z obvladovanjem begunske krize stroške tudi v letu 2017, za zdaj ni mogoče oceniti.

Proračunski odhodki so tako v letu 2016 načrtovani v višini 9,5 na milijarde evrov, prihodkov pa naj bi bilo 8,7 milijarde evrov. Proračunskega primanjkljaja bo tako 839,3 milijonov evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 50 milijonov evrov več od prvotnih načrtov.

"Edini razlog za povišanje so migracijski tokovi, zaradi katerih zagotavljamo dodatna sredstva pri finančnem ministrstvu," je dejal predsednik vlade.

V predlog proračuna za leto 2017 vlada ni opazneje posegala. Prihodki so še vedno načrtovani v višini 8,7 milijarde evrov ter odhodki v višini 9,4 milijarde evrov, primanjkljaj torej ostaja pri 717,8 milijona evrov, kar je 1,74 odstotka BDP.

Cerar je kot glavna cilja proračuna izpostavil nadaljnjo konsolidacijo in stabilizacijo javnih financ ter zagotavljanje pogojev za spodbujanje gospodarske rasti.

"Sledili smo cilju, da se nadalje spodbuja gospodarska rast, tudi s spodbujanjem javne potrošnje," je dejal. Spomnil je, da se povečuje masa za plače in prispevke zaposlenih v javnem sektorju, sproščajo se nekateri varčevalni ukrepi s področja socialnega varstva in družinskih prejemkov, v letu 2016 bo prišlo do izredne uskladitve pokojnin.

Cerar je ugotovil, da bo večina ministrstev prihodnje leto prejela več denarja, kot ga ima na voljo letos, zato moramo biti vsi skupaj zmerni optimisti. "Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je naš cilj na srednji rok izravnan strukturni saldo, zato še vedno ohranjamo zdravo mero restriktivnosti pri načrtovanju odhodkov," je dejal.

Mramor je posebej izpostavil sredstva za financiranje dela občin, ki še vedno niso usklajena. Če bosta predsedstvi obeh reprezentativnih združenj pripravljeni sprejeti zadnji predlog vlade o povprečnini v višini 525 evrov na prebivalca, bo vlada dodatna sredstva zagotovila s prerazporeditvami, za leto 2017 pa dodatnih sredstev ne bo treba zagotavljati, je dejal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste