Slovenija

V Mežiški dolini so na nogah

STA
6. 11. 2015, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekatere občane na Prevaljah in Ravnah na Koroškem v zadnjem času razburja gradnja obrata, v katerem investitorja, podjetji Arhel in Envit, načrtujeta čiščenje zemlje, onesnažene s težkimi kovinami. Predstavnika podjetij sta v četrtek zvečer občinskim svetnikom na Prevaljah pojasnjevala postopek čiščenja in skušala pomiriti razburjenje.

Planet TV
Projekt je zastavljen tako, da bodo testirali tehnologijo za čiščenje tal.

Svetnike občine Prevalje, na območju katere se od septembra gradi obrat z uradnim imenom demonstracijski obrat za remediacijo zemlje, je najbolj zmotilo to, da so za gradnjo obrata izvedeli iz medijev in ne od občine ali investitorjev; prvi je o gradnji obrata poročal časnik Večer. Hkrati so mnogi svetniki izražali zaskrbljenost ob morebitnih škodljivih vplivih na okolico zaradi čiščenja onesnažene zemlje in tudi zaradi uporabe domnevno škodljive snovi EDTA v postopku čiščenja.

Svetnik Bernard Pačnik je med drugim opozoril, da občani niso imeli možnosti odločati, ali si želijo takšen objekt v tamkajšnji industrijski coni. Rafaela Škufco pa skrbi predvsem možnost, da se bo zaradi delovanja obrata znižala vrednost bližnjih parcel in stanovanjskih objektov. Mnoge je zanimalo tudi, zakaj investitorji niso izbrali kakšne druge lokacije, predvsem v Zgornji Mežiški dolini, ki je bolj onesnažena s svincem in drugimi težkimi kovinami in kjer že več let poteka sanacija okolja.

Župan občine Prevalje Matic Tasič je svetnikom pojasnil, da v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, ki ga je izdala ravenska upravna enota, ni bilo formalnih razlogov, da občina ne bi soglašala z gradnjo, prav tako je bil projekt v skladu s prostorskim načrtom za industrijsko cono Dobja vas, kjer nastaja objekt, ki bo sicer priključen na komunalno infrastrukturo Občine Ravne na Koroškem.

Direktor ljubljanskega podjetja Arhel Marko Gerl se je na četrtkovi seji opravičil svetnikom in občanom vseh štirih občin Mežiške doline, ker jim projekta niso predstavili prej. Dejal je, da nimajo namena karkoli skrivati in pojasnil, da so se v mesecih prej predvsem ukvarjali z iskanjem lokacije, ki je v Zgornji Mežiški dolini niso našli, odkar se je gradnja začela, pa da se ukvarjajo samo s tem. Zagotovil je, da bo čiščenje zemlje potekalo v zaprtem sistemu in da ne bo škodljivih vplivov na okolje.

Tudi Agencija RS za okolje je odločila, da investitorjema za ta 2,2 milijona evrov vreden projekt, ki je v polovičnem znesku podprt z evropskimi sredstvi iz programa Life, ni potrebno pridobiti okoljevarstvenega dovoljenja.

Direktorica podjetja Envit Neža Finžgar je ob tem pojasnila, da je projekt zastavljen tako, da bodo testirali tehnologijo za čiščenje tal. Doslej so jo preverjali na manjših količinah v laboratoriju, v obratu na Prevaljah pa bo dnevna zmogljivost čiščenja šest ton onesnažene zemlje na dan. Tehnologija je po navedbah Finžgarjeve razvita v Sloveniji in jo bodo tako v dveh prihodnjih letih, kolikor traja z evropskimi sredstvi podprt projekt, testirali in promovirali prek obrata na Prevaljah.

Investitorja zagotavljata, da izpustov snovi EDTA v okolje in kanalizacijski sistem ne bo, bodo pa lahko sledi te raztopine ostale v očiščeni zemlji, a po zagotovili investitorjev ne gre za nevarno snov. Kovine iz tal, ki jih bodo v postopku izločili iz zemlje, pa predstavljajo odpadek, ki pa ga bodo sproti popisovali, ustrezno zapakirali in skladiščili do odvoza s strani pooblaščenega prevzemnika.

"Naš cilj postavitve objekta je, da dokažemo, da je tehnologija primerna za to območje. Ali jo želi uporabiti za sanacijo tega območja, bo morala pozneje pokazati država sama," je še pojasnila Finžgarjeva, ki sicer pravi, da bo čiščenje onesnažene zemlje v prihodnje donosen posel, Gerl pa je dodal, da so oni samo prodajalci tehnologije čiščenja.

Predstavniki investitorjev bodo projekt zainteresiranim predstavljali tudi v soboto na stojnici pred tehnično trgovino v bližini nastajajočega objekta.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste