Slovenija

Vrtovec o igračkanju v SDH in DUTB: 'Tako prikritega kadrovanja Slovenija še ni imela'

STA/G.G.
4. 11. 2015, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Najnovejša kadrovanja v SDH in DUTB, kjer vlada igra vlogo skupščine, so znova dvignila v zrak opozicijo, dvome pa zbujajo tudi v koaliciji. Poslanci NSi so s podporo SDS in Bojana Dobovška (NP) na to temo vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ. Protest proti vladnemu kadrovanju napovedujejo tudi v ZL.

sta
.

NSi, SDS in Dobovšek želijo razpravljati o predlogu priporočil vladi v zvezi s kadrovanji v Slovenskem državnem holdingu (SDH) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Najbolj sporna imena pri kadrovanju so Marko Simoneti, sedanji predsednik upravnega odbora DUTB, Barbara Smolnikar, nadzornica SDH, in Marko Jazbec, novi predsednik uprave SDH, je na današnji novinarski konferenci naštel Jernej Vrtovec (NSi).

Kot je pojasnil, se pojavljajo dvomi, ali je vlada pri njihovem imenovanju spoštovala določila zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zvezi z nasprotji interesov ter zakona o SDH. To želijo razčistiti na seji, na katero so povabili premierja Mira Cerarja, finančnega in gospodarskega ministra Dušana Mramorja in Zdravka Počivavška ter predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca.

Sporen položaj Jazbeca in Smolnikarjeve

STA
Jernej Vrtovec in Boštjan Dobovšek.

Politiko je v teh dneh zelo razburilo imenovanje nove uprave SDH. Jazbec je bil namreč od leta 2009 do 2012 član uprave NLB, med majem 2011 in novembrom 2012 pa predsednik kreditnega odbora. "Odobril je 40 milijonov evrov kredita Savi, 31 milijonov evrov Merkurju, 16 milijonov evrov Vegradu in 40 milijonov evrov ACH - družbam, ki so propadle ali končale na DUTB," je nanizal Vrtovec.

Čeprav sta Simoneti in Smolnikarjeva že nekaj časa na teh položajih, pa je spomnil tudi na njuno vprašljivo imenovanje. Simoneti, ki je od marca v upravnem odboru DUTB, je oktobra postal njegov prvi mož, med novembrom 2009 in koncem leta 2012 pa je vodil nadzorni svet NLB, v kateri je nastal največji del bančne luknje. Položaj Smolnikarjeve, ki je od julija v nadzornem svetu SDH, pa je sporen zato, ker je hkrati predsednica uprave NLB Vita, ki pa je v lasti državne NLB in belgijske KBC.

Obljube ostale le prazne besede

"Obljube premierja pred volitvami o etiki in standardih so ostale le prazne besede," je dejal Vrtovec in ocenil, da "tako prikritega kadrovanja Slovenija še ni imela". "Odgovorni za bančno luknjo so, namesto da bi odgovarjali, nagrajeni z upravljanjem 14 milijard evrov državnega premoženja," je poudaril. S tem je soglašal Anže Logar (SDS), ki je opozoril, da vlada vse, ki delajo dobro, pohvali, nato pa jih razreši. Tako se je zgodilo tako z razrešenima v odboru DUTB kot v upravi SDH, je spomnil.

Poligon, ki upravlja državnimi milijardami

Vladno ravnanje je vnovič razburilo tudi ZL. Napovedali so, da bodo "proti temu protestirali z vsemi močmi". Kot je v izjavi novinarjem v DZ dejal vodja poslancev Luka Mesec, v kadrovanju, predvsem v SDH in DUTB, vidijo, da je to "poligon, ki upravlja z milijardami državnega premoženja, nad njim pa se vrši popolnoma nezadosten nadzor". Po njegovem mnenju so novi nadzorniki SDH z imenovanjem uprave čakali na razmere, ko se celotna javnost ukvarja z begunsko krizo, ker so upali, da lahko zadeva tiho mine.

Senca dvoma na hiter in po mnenju javnosti nepregleden način izvedbe seje nadzornikov SDH, na kateri so imenovali novo upravo, je padla tudi v vrstah koalicije. "Poteza nadzornikov SDH je bila neobičajna," je v izjavi v DZ povedal Tomaž Gantar (DeSUS), ki bi pričakoval bolj prepričljive odgovore, kaj so bili glavni razlogi in namen zamenjave članov uprave SDH. A kljub temu verjame, da je bila presoja nadzornikov premišljena, postopki pa izpeljani korektno. Če bi se izkazalo drugače, bo vlada ukrepala, je napovedal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste