Slovenija

Pri Rigoncah se vrstijo velike skupine migrantov

STA/G.G.
23. 10. 2015, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tudi danes je največ beguncev mejo med Slovenijo in Hrvaško prestopilo na območju Rigonc. V štirih večjih skupinah doslej skupno več kot 7500 migrantov, ki jih usmerjajo proti Brežicam in Dobovi, od tam pa naprej proti namestitvenim centrom po državi. Na Šentilj je okoli 13. ure prispel prvi vlak z Dobove, enega trenutno še pričakujejo.

Reuters

STA

V zadnjem tednu je v Slovenijo po podatkih policije prispelo 47.510 beguncev, med katerimi je bilo 45 odstotkov žensk in mladoletnikov. Samo v četrtek je državo vstopilo 9339 tujcev, danes do 8. ure pa še 4700. Avstrija pa jih je v četrtek iz Slovenije sprejela 10.367. Največ, 55 odstotkov prebežnikov prihaja iz Sirije.

RIGONCE

Policisti so nekaj po polnoči pri Rigoncah izsledili skupino tujcev, ki je prestopala zeleno mejo. Teh približno 2000 tujcev so pospremili v sprejemni center v Brežice in v začasni center v Dobovi. Okoli 4. ure je zeleno mejo na območju Rigonc prestopilo novih 2000 migrantov, ki so jih usmerili proti Brežicam, prebežnike iz ranljivih skupin pa so tja prepeljali z avtobusi.

Okoli 9. ure je nato na rigonško zeleno mejo prišlo novih približno 2000 migrantov, ki so jih policisti pospremili v začasni center v Dobovi, od tam jih bodo z vlakom prepeljali v Šentilj. Po 13. uri pa je zeleno mejo pri Rigoncah začela prestopati nova skupina migrantov, ki po grobih ocenah šteje okoli 1500 ljudi. Ti bodo morali počakati na sprostitve zmogljivosti v Dobovi.

DOBOVA

V dobovskem začasnem sprejemnem centru je bilo nekaj po 14. uri enako kot dopoldne 1200 prebežnikov, ki jih bodo v kratkem z vlakom odpeljali v Šentilj.

Po podatkih brežiške civilne zaščite so na obrobju Dobove v bližini tamkajšnjega začasnega sprejemnega centra in pokopališča dopoldne začeli postavljati nov sprejemni center. Tja so zjutraj pripeljali šotore, prvega od treh naj bi po neuradnih podatkih s terena že postavili. V prihodnjih dneh naj bi postavili še druga dva, v vsakem od teh bo prostora za 700 ljudi. V novem prehodnem sprejemnem centru bo delovala koordinacijska skupina civilne zaščite in vojaška bolnišnica Role.

BREŽICE

V brežiškem sprejemnem centru je bilo zjutraj še približno 4200 migrantov, nekaj po 9. uri še 3700, po 14. uri pa približno 3500. Policisti prebežnike ves čas vozijo v druge centre po državi ali na vlak, njihovo število pa stalno niha, so še za STA povedali na Policijski upravi Novo mesto.

Do danes je v Slovenijo vstopilo 50.410 migrantov. V sprejemnih centrih jih je 8830, v nastanitvenih centrih pa 1957, je na današnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Razmere po njegovih besedah ostajajo podobne kot v četrtek; situacija je zahtevna, a pod nadzorom. Kot je dejal Šefic, je tudi preteklo noč zaznamovala ustaljena praksa nenapovedanih prehodov. V zadnjem dnevu je v Slovenijo vstopilo nekaj manj migrantov od rekordnega vstopa skoraj 13.000 migrantov v sredo. Še vedno pa so pod zelo močnim pritiskom Rigonce, kar je posebej problematično, ker nikoli niso bile predvidene kot večja, intenzivnejša vstopna točka. Šefic je pojasnil, da je ob 13. uri začela na območju Rigonc prestopati mejo skupina novih migrantov, ki po grobih ocenah policije šteje 1500 ljudi. Skupaj z njimi je danes od polnoči v državo tako vstopilo skoraj 9000 prebežnikov.

ŠENTILJ

Potem ko Avstrija ponoči zaradi zapolnjenih zmogljivosti v Špilju ni sprejemala novih beguncev iz nastanitvenega centra na Šentilju, je tam bilo zjutraj okoli 4500 ljudi, ki so nato okoli 9. ure zapustili center in se napotili proti Avstriji.

Ob 12. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nekaj več kot 400 tujcev. Okoli 13. ure je nato na Šentilj prispel prvi vlak iz Dobove, enega še pričakujejo.

GORNJA RADGONA

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni so danes sprejeli 1166 beguncev, jih oskrbeli in predali na avstrijsko stran. A tamkajšnji župan Stanislav Rojko opozarja, da je to največ, kar zmorejo. Na povečanje centra ne morejo pristati, ker bi to po njegovem mnenju ogrozilo varnost občanov.

"Tudi ljudje velikega srca imajo svojo mejo. Danes smo dosegli vrh, naprej ne bo šlo. Dogovori s Pomurskim sejmom, lastnikom objekta, in državo so predvidevali 400 namestitev ter v izjemnih razmerah možnost podvojitve, kar smo s šotorskim naseljem storili, vendar je limit dosežen. Če bi želeli center povečati, naši ljudje ne bi več zmogli, lahko pa se Avstrijci dogovorimo, da bi vozili ljudi neposredno do meje," je na novinarski konferenci povedal Rojko.

Župana in občane je razžalostila izjava državnega sekretarja Boštjana Šefica, češ da ima Slovenija samo eno izstopno točko v Avstrijo, in to na Šentilju.

"Kot so navajali mediji, je državni sekretar Šefic dejal, da si zaradi velikega pritiska na eno samo izstopno točko iz države, Šentilj, Slovenija prizadeva, da bi odprli še en prehod. V majhni Gornji Radgoni pa jo imamo od začetka begunske krize, že prvi dan smo imeli center in prvi begunci so šli od tod, in to skoraj vsak drugi, ki je zapustil Slovenijo, zdaj je odstotek seveda manjši," je povedal Rojko.

Po njegovih navedbah v Gornji Radgoni vse poteka brez zapletov, občani pa lahko mirno spijo, ker lokalna skupnost sodeluje z državo, policijo, vojsko, civilno zaščito tako, kot je treba, zmogljivosti pa so usklajene z avstrijsko stranjo.

"Če pa je na enem mestu več tisoč ljudi, potem nastanejo težave in kot odgovorni za varnost ne bom dovolil, da se to zgodi pri nas. Želimo biti zraven, smo zraven z vsem srcem, tudi z občinski službami, z več kot 20 ustanovami, organizacijami in društvi ter prostovoljci, ki delajo na etični pogon, in če bi delali tako po vsej državi in imeli manjše centre in več točk za predajo, ne bi imeli težav. Ne bomo pa dovolili tega, kar nam počnejo Hrvati, da morajo ljudje bresti čez reke, potem bi me bilo kot Evropejca sram," je še dodal Rojko.

Občina ima sicer zaradi beguncev tudi sama stroške, ker morajo kdaj kupiti kakšne malenkosti, za vsakim odhodom beguncev pa tudi samo mesto očisti občinska komunalna služba.

LENDAVA

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno 778 migrantov, ki jih bodo v popoldanskem času prepeljali v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Ti sprejemni centri so bili sredi dneva prazni.

Pomoč iz zavoda za blagovne rezerve

Zavod RS za blagovne rezerve je za pomoč beguncem in migrantom sprostil nekaj blagovnih rezerv. Za njih je do vključno četrtka namenil mleko, vodo, postelje, respiratorje, medicinske pripomočke, zdravila, plinska olja in agregate

Kako je bilo zjutraj?

Tujce, ki so mejo prestopili okoli 4. ure policisti peš spremljajo in usmerjajo v sprejemni center v Brežicah. Ženske, otroke, bolne in invalide so v Brežice prepeljali z avtobusi.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 3700 migrantov, v začasnem centru v Dobovi pa okoli 1200.

Minulo noč je bilo iz Zavrča in Brežic v sprejemna centra v Petišovce in Dolgo vas prepeljanih okrog 780 migrantov, kjer trenutno poteka evidentiranje. Po končanih postopkih so migranti nastanjeni v nastanitvenem centru Intergal v Lendavi.

Reuters

Hrvati nenapovedno čez mejo poslali družine

So pa včeraj zvečer hrvaške oblasti še enkrat več razočarale s svojimi potezami. Kot že večkrat, so tudi tokrat skupino okoli 1000 beguncev, med katerimi so prevladovale družine z ženskami in otroki, poslali čez mejo v bližini Zavrča. Med njimi je bila tudi nosečnica, ki je bila tik pred porodom, kar so hrvaški policisti zagotovo dobro vedeli. Slovenski policisti so poklicali reševalce, ki so nosečnico hitro prepeljali v ptujsko bolnišnico.

Čehi že to noč na pomoč Sloveniji pri soočanju z begunsko krizo

Češka bo danes ponoči poslala prvo pošiljko humanitarne pomoči Sloveniji za soočanje z begunsko krizo. Kot so sporočili s češkega veleposlaništva v Ljubljani, bo ekipa čeških reševalcev iz gasilske reševalne brigade v Slovenijo prispela v soboto okoli 8. ure.

S seboj bodo pripeljali 22 šotorov za 110 oseb, sorazmerno število ležišč, pokrival in 22 razvlaževalnikov zraka.

"S posredovanjem te pomoči izraža Češka republika svojo solidarnost in pomoč pri obvladovanju trenutno zahtevne situacije, v kateri se je znašla Slovenija zaradi migracijske krize," so sporočili s češkega veleposlaništva.

Dodali so še, da bodo dodatno pomoč pošiljali "na podlagi aktualnih potreb Slovenije in zmožnosti Češke".

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste