Slovenija

Vojska že jutri na meje?

STA/G.G.
20. 10. 2015, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Premier Miro Cerar po sestanku s predstavniki parlamentarnih strank ocenjuje, da ima predlog novele zakona o obrambi, s katerim bi vojski dali dodatna pooblastila za pomoč policiji pri varovanju meje, zadostno podporo.

Reuters

Tako bi lahko vlada državnemu zboru že v sredo predlagala, da se ukrepi, ki bi sledili zakonskim spremembam, uveljavijo in bi lahko vojska nemudoma začela izvajati dodatne naloge. Operativno bi jih bilo mogoče po najboljšem možnem scenariju zagotoviti v dnevu ali dveh, je v izjavi novinarjem po srečanju povedal Cerar. Po njegovih besedah gre za stopnjevanje ukrepov, ki jih vlada sprejema glede na položaj z begunci.

Na vprašanje premisleka o postavitvi varovalne ograje je odgovoril, da mora tudi Slovenija v okviru stopnjevanja ukrepov razmišljati o možnosti nadaljnjih korakov. "Tudi o morebitnem postavljanju določenih tehničnih sredstev, vozil in podobnega na območje mejnih prehodov ali na druga dotična območja, kjer so prehodi možni," je pojasnil premier.

Meja zahteva drugačen pristop

Če bo prišlo do odločitve, da skupno varujejo schengensko mejo in če bo to potrebno, bodo sprejeli policiste iz drugih držav na našo mejo, je napovedal Cerar in še opozoril, da je ta meja varuh tega, da znotraj EU ni treba postavljati ovir na mejah držav.

O tem po njegovih besedah razmišljajo ves čas in se na določene stvari pripravljajo. Po njegovih besedah je dejstvo, da je naša meja s Hrvaško drugačna kot druge meje oz. konfiguracija terena in dolžina meje zahtevata drugačen pristop kot nekateri drugi mejni prehodi.

Dodatna pooblastila vojske pa so v spremembah zakona o obrambi po premierjevih zagotovilih zelo strogo odmerili, potekajo lahko največ tri mesece oz. dokler obstaja taka potreba. O njih bi z absolutno večino odločil DZ, tako da je demokratična legitimacija za tako odločitev zagotovljena.

"Gre za razumne ukrepe, kjer vojska pomaga pri usmerjanju, omejevanju gibanja," je pojasnil. V konkretnem primeru gre za to, da bo vojska lahko pomagala policiji usmerjati migrante ob meji in prehodu skozi državo, s tem zavarovala ljudi ter s policijo omogočala nemoten prehod migrantov.

Odločno pa je premier zavrnil nekatere očitke, da vlada s spremembami zakona zamuja. Spomnil je, da je bila vojska že aktivirana, načrte za sodelovanje med vojsko in policijo pa da imajo že dlje časa pripravljene. Zdaj pa gre za dodatne naloge vojske, ki jih po premierjevem mnenju ne bi bilo primerno predlagati v zakonodajni postopek že prej.

To bi lahko v nekem trenutku, ko ni bilo razloga za stopnjevanje ukrepov, po njegovih besedah pomenilo, da si morda nekdo v državi želi več moči za vojsko. Zdaj pa potreba za dodatne pristojnosti vojske obstaja, je poudaril.

Ocenil je še, da je bila razprava s predstavniki političnih strank o spremembah zakona danes odkrita in konstruktivna. A je dodal, da je treba počakati še na parlamentarno razpravo.

Po Cerarjevih zagotovilih bodo tudi storili vse, da bodo EU vsakodnevno opozarjali na položaj v Sloveniji in na - po njegovih besedah - neprimerno ravnanje Hrvaške. Kot je poudaril, prihod beguncev terja solidaren pristop.

O tem vsak dan govori z voditelji sosednjih držav, tudi danes bo, napoveduje premier. Po njegovih navedbah bodo intenzivirali tudi apele na EU, ob čemer pričakuje, da bomo deležni konkretne pomoči.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov