Slovenija

Ne se hecat': Uprava RTV je praznila korito!

Luka Tetičkovič
16. 9. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stroškovnik sobotnega razvedrila Ne se hecat' ostaja skrivnost. Oddaja, ki so jo kot format kupili od zunanjih izvajalcev, ni dosegla pričakovanj, je pa pogoltnila še neznano količino sredstev. Poleg planiranega pol milijona naj bi vanjo poniknilo dodatnega pol milijona. Uprava ljubosumno varuje finance, čeprav so kot javni zavod podvrženi načelu transparentnosti.

TV Slovenija

Dejan Nikolič

V preteklih dneh smo že pisali o vročem dogajanju na RTV, v katerem je uprava po svojih besedah začela buldožirati že dodobra ograjene vrtičke, ob tem pa naletela na odpor notranje in zainteresirane javnosti. Slednjo so motila predvsem odpuščanja in premestitve nekaterih najbolj prodornih novinarskih kadrov, kar so izrazili tudi s protestom na tiskovni konferenci uprave RTV.

Na tej smo izvedeli predvsem stališča uprave, ki naj bi izvajala racionalizacijo programa zaradi domnevno objektivne potrebe po varčevanju. Vse redakcije morajo zmanjšati stroške za pet odstotkov, so sporočili. Hkrati pa so posredno priznali negospodarnost pri razvedrilnem programu, konkretno, kiks z oddajo Ne se hecat', ki se ni prijela kot nov format sobotnega razvedrila. Direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj je pojasnila, da so tovrstni televizijski žanri dragi in da obenem kljub visokim cenam nimajo zagotovil, da se bo določen format prijel tudi med gledalci.

Ali je odpovedal nadzor?

Končna cena oddaje Ne se hecat' naj bi po naših informacijah presegla planiranih 450.000 evrov; stroški tega nasedlega razvedrila se domnevno gibljejo pri milijonu evrov. Uprava mora po svojih napovedih sicer privarčevati skoraj 4,5 milijona evrov, saj naj bi se zlata žila razvojnih sredstev začela krčiti. Kot smo že pisali, je nadzorni svet RTV imel kopico težav s pridobivanjem stroškovnika te oddaje, trudili naj bi se ga pridobiti že več mesecev, na zadnji julijski seji so v zapisnik celo zapisali navodilo, da se mora na njihovi mizi znajti do naslednje seje.

N
a Maria Galuniča, odgovornega urednika razvedrilnega programa, smo skušali nasloviti več vprašanj, a se je potuhnil in nas preusmeril na službo za odnose z javnostmi. Prihaja tudi en kup izgovorov, tale, o domnevnem mobingu revizorke, je le eden izmed njih.

Predsednik nadzornega sveta RTV Domen Trobec nam je po telefonu pojasnil, da zahteva za stroškovnik omenjene oddaje ni bila izredni ukrep, ampak je šlo za povsem rutinski nadzor nad naključnimi projekti. Z drugimi besedami, stroškovnik so zahtevali kot »štih-probo«, a jim ga po spletu nekih okoliščin še vedno ni uspelo pridobiti. Je pa ob dodatnih poizvedbah Trobec pripomnil, da so nadzor nad tem projektom izvajali tudi zaradi naraščajočih govoric o negospodarni porabi denarja.

Javno povabilo namesto razpisa

O avtorjih oddaje, ki so bili zanjo plačani preko podjetja Nacionalni AV center, smo na teh straneh že podrobno pisali. »Odločitev glede te oddaje je odgovorni urednik razvedrilnega programa sprejel pred mojim prihodom na čelo Televizije Slovenija oziroma ob nastopu moje funkcije. Povedal mi je tudi, da bo pri tej oddaji sodeloval moj sin, o čemer sem obvestila generalnega direktorja, nadzorni svet in komisijo programskega sveta za razvedrilni program. Presodili so, da to ni sporno,« je Biziljeva pojasnjevala v intervjuju za osrednji slovenski dnevnik.

Na Maria Galuniča, odgovornega urednika razvedrilnega programa, smo zato skušali nasloviti več vprašanj. Zanimalo nas je, zakaj ob ogromnem kadrovskem bazenu na TV Slovenija kupujejo licenčne oddaje s tujih televizij, namesto da razvijajo svoje koncepte. Po naših informacijah so namreč za nepreizkušeno oddajo Ne se hecat' omenjenemu podjetju plačevali za »format oddaje«, čeprav ta ni bil nikjer preizkušen in je verjetno prav zato neslavno pogorel. Preusmeril nas je na službo za odnose z javnostmi, kjer smo izvedeli, da "ne drži, da smo za oddajo Ne se hecat' kupili format oziroma licenco oddaje. Formata tudi nismo iskali. Imeli smo javno povabilo, preko katerega smo iskali najboljše ideje za morebitne nove oddaje. Izbrali smo idejno zasnovo za oddajo Ne se hecat', ki jo je oddalo podjetje Nacionalni AV center."

"Na ta način ponujamo gledalcem TV Slovenija raznolike programske vsebine na ustrezni kakovostni in kreativni ravni. Nemogoče bi bilo pričakovati, da bi katerokoli uredništvo premoglo tak kreativni naboj, da bi celoten programski spekter razvedrilnih oddaj ustvarjali izključno zaposleni," so dodali.

Domnevni mobing revizorke

"Notranja revizorka je po obravnavi poročil na nadzornem svetu, ki je zahteval sprejetje ukrepov za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti, zaprosila za sporazumno odpoved pogodbe o zaposlitvi," so nam glede odstopa revizorke pojasnili piarovci in dodali, da sicer ni bila zadolžena za pripravo spornega stroškovnika. Nadzornik Trobec medtem trdi, da je Poročilo o izvedbi zunanje presoje kakovosti delovanja Službe notranje revizije v javnem zavodu RTVS naročila uprava tega javnega zavoda. »Ugotovljene nepravilnosti niso bile takšne, da bi morala revizorka zapustiti svoj položaj,« trdi Trobec in dodaja, da so »očitno nesoglasja med njo in upravo pripeljala do tega, da se je odločila prekiniti delovno razmerje«.

Stroškovnik sporne oddaje Ne se hecat' smo sicer že zahtevali s pomočjo zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Zagotovili so nam, da bomo zahtevano prejeli v zakonsko določenem roku.

Arhiv Svet24

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste