Slovenija

V lanskem letu v Sloveniji pod pragom tveganja revščine živelo 290.000 ljudi

STA/M.J.
11. 9. 2015, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stopnja tveganja revščine in stopnja tveganja socialne izključenosti sta v letu 2014 ostali nespremenjeni v primerjavi z letom pred tem. Povprečni razpoložljivi neto dohodek na gospodinjstvo se je resda nekoliko zvišal, kljub temu pa je pod pragom tveganja revščine v lanskem letu živelo 290.000 oseb, ugotavljajo v Statističnemu uradu RS (Surs).

STA
Med pragom revščine in minimalno plačo je vsega dva evra razlike.

Po podatkih iz Raziskovanja o dohodkih in življenjskih pogojih (SILC) za leto 2014 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 14,5-odstotna. To pomeni, da je v Sloveniji živelo pod pragom tveganja revščine živelo 14,5 odstotka ali približno 290.000 oseb, so zapisali v Sursu.

Med vsemi osebami pod pragom tveganja revščine so največji, 26-odstotni delež predstavljali upokojenci, sledile so brezposelne osebe, mladoletni otroci in delovno aktivne osebe. Glede na prejšnje leto se je od vseh naštetih skupin oseb pod pragom tveganja revščine najbolj zmanjšal delež upokojencev, povečal pa se je delež brezposelnih oseb.

Stopnja tveganja revščine je bila najvišja v Spodnjeposavski regiji (19,9 odstotna). Visoka je bila tudi v Pomurski regiji, jugovzhodni Sloveniji in v Podravski regiji. Najnižjo stopnjo tveganja revščine pa je Surs ugotovil v Notranjsko-kraški (11,3 ostotno) in Osrednjeslovenski regiji.

Prag tveganja revščine za štiričlansko družino z dvema odraslima in z dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je sicer znašal 1251 evrov na mesec, prag za dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa 893 evrov na mesec.

Stopnja tveganja revščine se tako glede na prejšnje leto ni spremenila, se je pa prag tveganja revščine zvišal za 35 evrov na leto. Izračun sicer temelji na dohodkih, prejetih v letu 2013, saj je bilo leto 2013 dohodkovno referenčno leto v raziskovanju za leto 2014.

V letu 2014 se je nadaljevala tudi rast neenakosti porazdelitve dohodka med gospodinjstvi, ugotavljajo v Sursu. Vrednost Ginijevega količnika se je zvišala za 0,6 odstotne točke, vrednost razmerja kvintilnih razredov pa za 0,1 odstotne točke.

Se je pa zvišal povprečni letni razpoložljivi neto dohodek na gospodinjstvo, ki je je znašal 21.286 evrov. Tako je bil za 248 evrov višji kot v prejšnjem letu. Povprečni letni razpoložljivi dohodek na člana gospodinjstva se je zvišal za 106 evrov, povprečni dohodek na ekvivalentnega odraslega člana gospodinjstva, preračunan po OECD-jevi prilagojeni ekvivalenčni lestvici, pa za 137 evrov na 12.843 evrov.

V zahodni Sloveniji je bil povprečni razpoložljivi dohodek višji kot v vzhodni Sloveniji. Z najvišjim povprečnim dohodkom na člana in na ekvivalentnega člana so razpolagala gospodinjstva v osrednjeslovenski in obalno-kraški statistični regiji, z najnižjim pa gospodinjstva v pomurski in spodnjeposavski statistični regiji.

Tudi stopnja tveganja socialne izključenosti se v letu 2014 glede na leto pred tem ni spremenila. Znašala je 20,4 odstotka, kar pomeni, da je bilo tveganju socialne izključenosti izpostavljenih 410.000 oseb državljanov, še ugotavljajo v statističnem uradu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste