Slovenija

Čas je primeren za dvig plač in spremembo definicije minimalne plače

STA/M.J.
31. 8. 2015, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V ZSSS so v odzivu na danes objavljeno prvo letno oceno gospodarske rasti v 2014 med drugim ugotovili, da se z informacijo o triodstotni rasti BDP izpolnjeni vsi pogoji za sprostitev na gospodarsko rast vezanih pravic v varčevalnem zakonu. Po njihovem je čas primeren tudi za dvig plač in spremembi definicije minimalne plače.

Thinkstock

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so bili prepričani, da bo letna ocena o gospodarski rasti za 2014 enaka ali boljša od ocene s konca februarja letos. Letna ocena rasti bruto domačega proizvoda (BDP) je prve februarske ocene presegla za 0,4 odstotne točke in dosegla tri odstotke.

V ZSSS kot pozitivno izpostavljajo, da so se poleg rasti izvoza lani okrepile tudi bruto investicije. Prav tako se je zasebna končna potrošnja po treh letih zmanjševanja vendarle zabeležila rast.

Ta podatek je po njihovem mnenju še toliko bolj presenetljiv, "sploh glede na stalne pritiske tako vlade kot delodajalcev po zniževanju plač in standarda zaposlenih in upokojencev". V ZSSS opozarjajo, da je treba za dolgoročno vzdržno gospodarsko rast nujno spodbuditi domače povpraševanje, saj opiranje le na tuje povpraševanje ne bo prineslo dolgoročno vzdržne gospodarske rasti.

Največjo sindikalno centralo v državi veseli, da so zdaj po njihovem mnenju izpolnjeni vsi pogoji za izplačilo regresa za letni dopust v skladu s kolektivnimi pogodbami tudi v družbah, ki so več kot v 25-odstotnem lastništvu države, prav tako kot pogoji za sprostitev ostalih pravic, ki so bile z zakonom o uravnoteženju javnih financ zamrznjene, vse dokler ne bi država zabeležila 2,5-odstotne letne gospodarske rasti.

V ZSSS so prepričani tudi, da je zdaj primeren čas za dvig plač, ki po njihovih besedah pomembno prispevajo k dvigu domačega povpraševanja, in za spremembo definicije minimalne plače.

"Dejstvo je, da so krizo plačali delavci in delavke, kot tudi upokojenci in prejemniki socialnih transferjev. V času krize se je povečala razslojenost in neenakost. Čas je, da bi se tudi delodajalci zavedli pomena, ki ga imajo plače in kupna moč njihovih zaposlenih na prihodke, ki jih ustvarijo gospodarske družbe kot tudi na gospodarsko rast," je v sporočilu za javnost še ugotovila izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri ZSSS Andreja Poje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste