Slovenija

Petrol v polletju za šest odstotkov povečal dobiček

STA/J.P.
28. 8. 2015, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skupina Petrol je v prvem letošnjem polletju ustvarila 1,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček skupine je znašal 25,3 milijona evrov oz. šest odstotkov več kot lani, so danes sporočili iz družbe, potem ko se je v četrtek s poslovanjem seznanil nadzorni svet.

STA

Petrol je na ravni skupine v prvih šestih mesecih zabeležil bruto dobiček v višini 165,9 milijona evrov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa se je povečal za osem odstotkov na 62,3 milijona evrov. Denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala je znašal 62,5 milijona evrov oz. tri odstotke več kot lani.

Petrol dobre rezultate dosega na področju naftno-trgovske dejavnosti na trgih jugovzhodne Evrope, kjer skupina realizira 19 odstotkov denarnega toka iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala. Od tega 58 odstotkov denarnega toka realizira z naftno-trgovsko dejavnostjo v Sloveniji.

Z naftno-trgovsko dejavnostjo v Sloveniji je Petrol v šestih mesecih ustvaril 979,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 54 odstotkov celotnih prihodkov skupine. Polletni prihodki iz te dejavnosti so sicer 11 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani, na kar so vplivale predvsem nižje cene nafte in tudi manjša prodaja proizvodov iz nafte.

Na trgih EU je Petrol z omenjeno dejavnostjo ustvaril 136,7 milijona evrov oz. osem odstotkov vseh prihodkov skupine. Prihodki so bili za 19 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Na trgih jugovzhodne Evrope so prihodki od prodaje v naftno-trgovski dejavnosti znašali 380,3 milijona evrov oz. 21 odstotkov vseh prihodkov. Kljub precej nižji ceni nafte so se polletni prihodki v tej regiji zaradi večje količinske prodaje povečali za odstotek.

Skupina Petrol si bo z aktivno prodajno politiko in nadaljnjo optimizacijo vseh poslovnih procesov ter učinkovitim upravljanjem s tveganji prizadevala za uspešno delovanje v zahtevnih gospodarskih razmerah, še pravijo v družbi in dodajajo, da z doseženimi rezultati uspešno sledijo zastavljenim ciljem.

Skupina Petrol je v prvem polletju prodala 1,3 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je dva odstotka več kot v prvem lanskem polletju. Prodaja zemeljskega plina se je povečala za devet odstotkov na 68,5 milijona kubičnih metrov, prodaja utekočinjenega naftnega plina pa se je povečala za 19 odstotkov na 37.100 ton.

Skupina Petrol je prodala tudi 6,4 TWh električne energije oz. 74 odstotkov več kot v enakem obdobju lani ter 73.100 MWh toplote, kar je 86 odstotkov več.

S prodajo trgovskega blaga je skupina realizirala 238,7 milijona evrov prihodkov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani, v sporočilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze še navajajo v Petrolu, ki je konec junija na ravni skupine posloval prek 482 bencinskih servisov, od tega jih je v Sloveniji 316, na Hrvaškem 102, v BiH 39, v Srbiji osem, v Črni gori devet in na Kosovu osem.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste