Slovenija

Naval na štipendije ali kdor pride, prej melje

Žiga Kariž
25. 8. 2015, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Spletni portal, za katerega je država namenila več kot milijon evrov, je včeraj »počepnil«. Tisoči dijakov in študentov, ki si želijo štipendij, se bojijo, da bodo zaradi tega ostali brez vsakomesečnega prihodka.

bralka

Javni sklad za razvoj kadrov je včeraj na spletni strani objavil obrazce za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016. Razpisanih je 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. Vloge bodo obravnavali po sistemu, kdor prej pride, prej melje. Zaradi tega je bil včeraj nepopisen naval na spletno stran in ta se je večkrat sesula, njeno delovanje pa je bilo ves čas upočasnjeno. Tisti, ki so imeli to možnost, so vzeli pot pod noge in so se osebno odpravili na sklad. Tistim, ki te možnosti nimajo, je ostalo le čakanje, da sklad zadeve uredi, in upajo, da bo kaj denarja ostalo še zanje.

Dolge vrste

Kako velik je interes za štipendije, je bilo včeraj vidno tudi v prostorih sklada, kjer so mladeniči in mladenke potrpežljivo stali v vrsti. Zaradi tehničnih težav na spletni strani sklada je ministrstvo za delo vlogo pozneje objavilo tudi na svoji spletni strani. Po besedah direktorja sklada Franca Pirstovška bo vloge možno vlagati do porabe sredstev oz. najdlje do 30. oktobra. Vlogo lahko vlagatelji pošljejo tudi po pošti ali vložijo osebno na naslov sklada, s pripisom: Za 194. javni razpis.

Štipendijo za deficitarne poklice, ki je po zakonu o štipendiranju novost, bo mogoče pridobiti za srednje poklicno in tehniško izobraževanje na programih s področja računalništva, strojništva, elektrotehnike, kemije, pa tudi na področju gostinstva in na drugih programih, opredeljenih v politiki štipendiranja.

Kdor prej pride...

Vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale pogoje javnega razpisa, bodo za štipendiranje izbrani po vrstnem redu prispelih vlog, glede na datum in uro vložitve posamezne vloge, do porabe sredstev. »Kdor prej odda popolno vlogo, bo imel prej štipendijo,« je dodal direktor sklada.

Štipendijo za deficitarne poklice je mogoče združevati z nekaterimi drugimi štipendijami, denimo z državno in Zoisovo, ni pa združljiva s kadrovsko.

Nezadovoljni dijaki in študenti

Z Dijaške (DOS) in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so včeraj na medije naslovili izjavo, v kateri so med drugim zapisali: »Tehnične težave simbolično pokažejo nesposobnost države, da bi zagotovila ustrezno število in dovolj visoke štipendije za vse šolajoče se mlade, ki takšno finančno spodbudo potrebujejo. V času, ko so vse informacije dostopne z 'nekaj kliki', se nam to, da Sklad ni predvidel povečanega obiska in ustrezno nadgradil spletne strani, zdi najmanj površno. To še bolj preseneča ob dejstvu, da je sklad skoraj toliko sredstev, kot jih je namenjenih deficitarnim štipendijam, namenil prav informatizaciji: Projekt Modernizacija sklada – informacijsko komunikacijski portal, 20082015, vrednost programa 1,046.387,19; 2 zaposlena na programu.«

Država bo težko oporekala tudi njihovi trditvi, da so »privilegirani tisti, ki so se po obrazce lahko odpravili osebno, v Ljubljano«.

***null***

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste