Slovenija

Jasna na Otočcu žalostno prazna in polna smeti

bb
13. 8. 2015, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bili so časi, ko je otoška jasa poleti oživela. Ne le med Rock Otočcem, ampak tudi sicer. Ko je v reki Krki ohladitev poiskala množica Novomeščanov, družine pa so tam prirejale piknike.

B. B.

Plaže z mivko in prhami, stopnic, ki so vodile v vodo, ter prodajalne hrane in pijače že dolgo ni več, in čeprav je reka Krka zadnja leta vse bolj čista, je danes na jasi le še malo znakov, ki bi kazali, da je bilo tam nekoč urejeno kopališče. V Termah Krka, ki upravljajo zemljišče, jaso uporabljajo le občasno.

»Z rednim urejanjem in čiščenjem jase želimo ohraniti prijetno naravno okolje in tudi naključnim gostom v kar največji meri zagotoviti varen sprehod, ponovne ureditve kopališča pa ne načrtujemo,« odgovarjajo na vprašanje, ali nameravajo ta predel Otočca v prihodnje razvijati še za kaj drugega.

NOVI OBISKOVALCI

A to, da kopališča uradno ni več, že leta ne moti Romov iz bližnje in malo bolj daljne okolice. Tudi v zadnjem vročinskem valu so jaso vzeli za svojo, prirejali piknike in se kopali v reki, s čimer ne bi bilo nič narobe, če bi za seboj pospravili smeti, če se po jasi ne bi vozili z avtomobili, lovili rib, nadlegovali sprehajalcev …

Na naše vprašanje, ali je uporaba jase za kopanje in piknike sploh dovoljena, v Termah Krka odgovarjajo, da je prostor ob desnem bregu Krke odprt za vse: »Zaradi zagotavljanja varnosti pa nista dovoljena prehod in vožnja z avtomobili; pred leti smo bili priča vožnjam s preveliko hitrostjo, kar je ogrožalo varnost sprehajalcev. V zadnjih letih so kopališče na otoški jasi, predvsem takrat, ko je bila vročina največja, obiskovali predvsem Romi. Objekte na kopališču smo bili zaradi ponavljajočega se vandalizma in uničevanja primorani odstraniti.«

B. B.

POLNO SMETI IN IZTREBKOV

Nad temi obiskovalci, ki so jaso in okolico zasedli v velikem številu, niso navdušeni niti v bližnjem avtokampu. »Za njimi ostajajo smeti in celo iztrebki. Parkirišče pri gradu je bilo popolnoma zaparkirano, prav tako prostor pri zapornici pred vhodom na jaso. Na otoku pri gradu so lovili ribe, dvomim, da je imel kdo dovolilnico, nadlegovali so druge obiskovalce, in zaradi vsega tega smo imeli ta čas v kampu prisotnega receptorja 24 ur na dan,« pripoveduje upravnik Kampa Otočec Bojan Potočar.

Otočec so zaradi teh dogodkov obiskali tudi policisti, veselici pa je konec naredila šele ohladitev, ki je sledila zadnjemu vročinskemu valu. A ob vsaki novi vročini se zgodba ponavlja.

BISER VEČINOMA SAMEVA

V času, ko naravna kopališča vzdolž cele Krke postajajo vse bolj cenjena, je takšna podoba Otočca, ki vendarle velja za eno najbolj prepoznavnih turističnih točk v Sloveniji, precej klavrna. V resnici se je težko odločiti, ali je bolj žalostno to, da otoška jasa večino leta sameva, ali to, da jo kot kopališče uporabljajo le tisti, ki s svojim vedenjem vedno znova odženejo vse druge.

Če so v Termah Krka ob opustitvi kopališča menili, da bodo svojim hotelskim gostom s tem zagotovili mir in neokrnjeno naravo, jim Romi vedno znova prekrižajo načrte. Zato morda ne bi bil odveč razmislek, ali ne bi bilo vseeno bolje, morda v sodelovanju z lokalno skupnostjo, tam znova urediti kopališča ter v ta turistični biser privabiti še koga drugega.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste