Slovenija

Lisica copatarica Črnjanom krade čevlje

Robert Marin, Gregor Gruber
30. 7. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Črni na Koroškem, mestecu s približno 3500 prebivalci, ki ga je s svojimi izjemnimi uspehi na zemljevid sveta postavila domačinka, naša najuspešnejša alpska smučarka vseh časov Tina Maze, se soočajo s prav posebnim fenomenom, čisto pravo lisico, ki krajanom krade čevlje.

Svet24

Svet24

Kot pove domačin s Pristave Marjan Piko, je sinu neke noči preprosto izginil eden od športnih copatov, ki jih je pustil pred vhodom v hišo. Ko pa sta se sinom podala v iskalno akcijo, sta kakih petdeset metrov za hišo ob gozdni poti našla pet »komadov« tujih čevljev …

»Te copate sem potem nesel do sosedov, če morda kdo katerega pogreša, pa ni bilo odziva, čez dva dni pa ena od sosed pravi, ali lahko pride na ogled, da ji eden manjka,« zgodbo nadaljuje Piko. Kmalu za tem se je pri njem oglasila še druga soseda, ki ji je izginil povsem nov par čevljev … Od maja letos, ko se je zgodba začela odvijati, je zvitorepka v Črni ukradla kakih 40 čevljev, približno polovico pa so jih krajani že dobili nazaj. Zvitorepka sicer ni izbirčna. Nima priljubljene znamke niti priljubljenega materiala, odnese pač, kar ji pride pod gobček. Je pa tudi zelo pogumna. Odšla je že kar daleč od gozda, vse do nogometnega igrišča in še dlje proti središču mesta, ne zmotijo je niti psi. Govori se, da so jo enkrat celo zasačili s prstom v marmeladi, kako »hara« po mestu s plenom v gobcu.

arhiv Svet24

Razloga za to lisičjo »delinkventnost« ne gre iskati v pehanju za premoženjsko korist, ampak v igrivosti ...

Največkrat ukrade desnega

»Včasih zmanjka par, večinoma pa samo eden in v osemdesetih odstotkih gre za desnega,« v smehu pove Piko, ki je najprej posumil na jazbeca. »Bratovi otroci so vsak dan prinesli kakšnega, ko so se vračali s paše, enkrat kar deset, ki so jih pobrali razmetane po travnikih in gozdnih poteh,« še doda in nadaljuje: »In potem sva z ženo zadevo dala na facebook. Najprej so se ljudje smejali in zabavali, potem pa pride eden iz centra in mi pravi, da imam menda njegov copat. Vsak, ki najde kak čevelj, ga zdaj prinese k nam, ker sva z ženo to začela …« Kot še pravi Piko, bo čevlje hranil do konca meseca, torej do petka, nato romajo v koš, zato vsi, ki pogrešate kak par, pohitite in se oglasite pri Pikovih na Pristavi 32. 

Facebook

Ko imajo mlade, rade kaj izmaknejo

Tamkajšnji lovci so nam povedali, da so v preteklosti v Bistri že imeli en tak primer navihane lisice, ki je prav tako kradla čevlje. Razloga za to lisičjo »delinkventnost« pa ne gre iskati v pehanju za premoženjsko korist, ampak v igrivosti, nam je razložil neimenovani vir iz zelene bratovščine. Še posebej ko imajo mladičke, rade izmaknejo kakšno stvar, nekatere pa preprosto obožujejo žvečenje usnjenih čevljev. 

Okradla tudi županjo

Predrzna lisička je čevlje odnesla tudi izpred hiše črnjanske županje Romane Lesjak. »Odnesla je okoli 10 čevljev, natikače, crocse, salonarje, nekatere je tudi pregriznila,« pravi županja in doda, da zdaj lisici rečejo kar lisica copatarica. Zanimiva je prigoda lokalnega poštarja: ko mu je izginil en čevelj, je drugega pač zalučal v smeti, misleč, da mu ga je nekdo ukradel. Čez nekaj časa pa je drugega našel doma pri Pikovih. Omembe vredna je tudi peripetija dveh sosedov, ki sta nekoliko v šali drug drugega obtoževala, da sta si ukradla čevelj, na koncu pa vsak svojega našla pri Pikovih. Neuradno smo izvedeli, da na občini že razmišljajo o izredni seji, a bodo menda še malce počakali in lisici dali priložnost, da se sama javi in pove, kaj za vraga se gre.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste